gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

1'e 1,5...

31 Ocak 2017, 13.57
A- A+


Hayat; ağır çeksin diye, pirincin içine  taş dolduran kurnaz tüccara benzer. Ve hiçbir süzgeç pirincin taşlarını, kırıklarını temizleyemez. Gözümüze kuvvet seçeriz. Ama göz bu; yanlış gördüğü de olur, hiç göremediği de...


Güzel pilav yapmanın bazı incelikleri vardır. Pirinci, biraz tuzlu suda beklettikten sonra iyice yıkamalısınız ve tereyağında iyice kavurmalısınız. Suyunu koyduktan sonra mümkün olan en kısık ateşte kapağını açmadan pişirmelisiniz. Elektrikli ocak  varsa ideal olandır. Her tarafından eşit ısı alacağından, mükemmel pilav pişirmenizde en büyük yardımcınız olacaktır. Pişmeye yakın, önceden haşladığınız nohutları, mümkünse kabuklarını soyarak ilave de ederseniz mutlak güzel bir pilav yapmış olursunuz.


Pekii; büyük bir yemek sofrasında, tanıdık tanımadık misafirlerinizle pilavınızı yerken, ağzınıza bir taş gelirse ne yaparsınız?? Kendi yaptığınız pilavı rezil rüsva etmek pahasına; taşı, ele güne bağıra çağıra ifşa mı edersiniz? Çaktırmadan bir peçeteye mi alırsınız? Kim kendinden olanı kötü ilan eder ki, kim kendi göz kusurunu ortalığa döker! En güzeli; ağzınıza gelen beklenmeyen taşı, bünyenizin eşşiz süzgecine emanet etmektir. Yutkundunuz mu iş bitmiştir.


Pirinci seçerken ayıkladığınız ve çoktan çöpün yolunu tutmuş taşlar; ancak başka bir şeyleri çöpe attığınızda yer değiştirerek; kah birbirlerine, kah başka artıklara çarparak  ses çıkarabilirler. Size zarar veremeyecek kifayetsizlikte bir etkileri vardır. Ama korkmayın, yutkunup yuttuğunuzu da çok ciddiye almamalısınız. Bünyeniz sağlamsa, insan vücudu denen eşsiz mekanizma, gereksiz bulduğu her şeyi kendine dahil etmeyip attığı gibi, bu taşı da o şekilde atacaktır, sadece biraz zamana ihtiyacı vardır. Pilav yapmaktan vazgeçmeyin.

Afiyet olsun.

Aa ölçüyü vermeyi unuttum! 1 bardak pirinç, 1,5 bardak su.

Yani; 1'e 1,5...

https://www.youtube.com/watch?v=Dk2lzFIHkRk

YORUMLAR

31 Ocak 2017, 14.48
Sevgili CeZbE__
 Bir Çin Atasözü Derki; Ummadık taş kafa yarar smile Resmi Taş Uzaktan Gelmez Pilavdanda Çıkabilir smile Resmismile Resmi Yutkun Yutkun Nereye Kadarsmile Resmi ..Düğüm oldu artık boğazımız kendi hatalarımızı kendi pişmanlıklarımızı nereye kadar görmemezliğe geleceğiz.Hadi biz yaptık hata elbette 1 kilo prinçte illaki çıkacaktır bir kaç taş yoksa pilav hep güzel olursa biz o taşları nasıl ayıklarız.Hadi ayıkladık diyelim bizim taşlar hiç yerine oturmuyorki hep ata ata o taşları yerine koyamıyoruz.Bazen mercimektede çıkıyor o taşlardan ama fırına verirken mutluluk hormanı salgılayıp keyif alıyoruz.Hahhahah bazen kendi yazdıklarıma çok gülüyorum yorum yaparken.Emeklerinize tşkler. Kalkıp pilav yapayım bari canım istedismile Resmi
Bulyonsuz pilava ben pilav demiyorum tavsiye ederim!!!!!!
31 Ocak 2017, 21.55
Yüregine saglik güzel insan...ama bulyon ne kadar saglıklı :)
01 Şubat 2017, 00.16
heee sona su içsem yarıyo demi :)  bizde yedik bunu 
 bazı ayıpları örtmek iidir :) yut gitsin sona taş dşünsün ne zamana çıkacanı :D :D
01 Şubat 2017, 01.35
Şeker  düşman ilan edileli pirince hasret kalmışım... "Kendinden olanı kötü ilan etmeyen"ler mi yutkunduklarını/yutkunmak zorunda kaldıklarını ya da yutturulanları bir zaman sonra gitmesi gereken yere gönderebilir?  Ya en çok "Kendi göz kusurunu ortaya döken"ler? Onların kabızlığının sebebi pirinç olmasa gerek di mi :)    Konu buradan sonra "Bünyenin sağlamlığı"na gelecek sanırım ki hiiiiççç işime gelmedi :) Detoks kürleri işe yarar mı ne dersiniz? Var mı bir maydanozlu tarifiniz :)   Güzeldi... Ellerinize sağlık... 
01 Şubat 2017, 13.45
Aa lütfen, Canan Karatay'a bağlamayalım :) İnsan vücudunda bulunan ve sindirim organları arasında saydığımız organın ismi "mide"dir. Mideyi işkembeye çevirdiğinizde, pirinci kaka ilan etmek mazeret üretmektir smile Resmi Ondan sonra, gelsin "su içsem yarıyor"lar, gitsin "pirinç şekerdir"ler, di mi Asi :)


Misal :) Mercimeklerdeki taşlarla ilgili, 3 ciltlik kitap yazmak icap eder. Hiç oralara girmemek lazım! Bu arada, Aliye doğru söylüyor; bulyon için zararlı diyorlar :)


Simsiyah; bu yazının anlattığı çerçevede, sizin sorduğunuz sorulara cevabım şöyle olur: Kendinden ve kendinde olanı ortalığa döken, bildiğiniz ishal olmuştur; yutup sineye çeken, belki dediğiniz gibi bir müddet kabızlık çekebilir. Gerçi, bence hiçbir şartta kabızlığa mahal yoktur ama hadi "geçici" diyelim. Bu dünyada kuğular ve geçici olarak kabızlıktan muzdarip olan kabız kuğular vardır neticede. Bir de ishal olmayı marifet sayan ördekler... İshal vefasızlıksa, kabızlık vefadır demek istiyorum :) Bilahare, eklersem, bir başka yazıda bu söylediklerimi daha iyi yerli yerine oturtacaksınız. Denk gelirseniz okursunuz :)


Özün'e de teşekkür edelim. Sağolun yorumlar için arkadaşlar :)
01 Şubat 2017, 16.22
Yoo hiçte öyle olmuyor. Ters düştüğü şeyi güç mideye atmaz ki. Oradan yıllardır pirinç almasına ve herkese önermesine rağmen artık bakliyatçı, bakliyatçı değildir. O artık pilavların üzerinde ki lanettir.

Ne yapar artık o pirinci kullanmaz ve kullananların kültürünü değiştirmeye çalışır. Onu eskiden çok sevmesine rağmen çok çok kötüler.

Alakasız demem gerekiyor. Tarihimizde de var böyle şeyler, güncelimizde de mevcut hatta. Belki pirinç satmıyorlar ama olaylar benzer.

Misal sen bilmezsin cezbe tarihimizde vampir/hortlar yeniçeriler var :) Birde ağaları hortlamış o derece güçlülermiş. Son yıllarda ki dün tüccarı meselesini herkes bilir zaten.

Mühim olan o pirinci kötülemek, bakliyatçıyı rezil edip; halkın kültürünü bulgura kaydırmaktır. Efsanelerin temel kaynağı budur. Bu efsanelerin doğru ya da yalan olduğu kanıtlanamaz. Tek kanıtlayabileceğimiz o kültürün sonlandığıdır.
01 Şubat 2017, 23.43
Duk!!! Ne diyyonn?? :) Ya bak, ben sigarayı bırakmaya çalışan bir insanım. Kafamdaki düşünce balonunun büyük bir kısmını kaynak yapılmış yanan sigaralar oluşturmakta. Geri kalan bölümüyle düşünmeye çalışıyorum. Bana da günah! Eski Cezbe olsa çözecek de, bu sigarasız yeni model, senin düşünce akışına ayak uyduramıyor. Tane tane konuş diyorum yüz kere smile Resmi


Şimdi sen diyorsun ki; tüccarın, pirincin içine taş koyma işiyle bire bir alakası yoktur. Tepeden hükmeden, artık pirincin değil de bulgurun tüketilmesini uygun buluyorsa, her türlü katakulliyle bunu becerecek, halkın algısını istediği gibi yönlendirecektir. Yorumunun diğer bir bölümünde; kafayı yan koltuğa koymak istemeyen, duyarlı vatansever yurdum insanı olduğundan, düşüncen iyice güncel siyasi tabloya kaymış. Ve dolayısıyla yeniçerilerden, hortlak yeniçeri ağalarından ve hayalet avcılarından dem vurmuşsun smile Resmi Son bölümde, konuları toparlamış; Hatice'ye değil neticeye bakmak gerektiğini, söylemişsin :)


Şimdi bu yazıyı böyle yorumlamana bir şey demeyeceğim. Hepimiz berbat haldeyiz, fıkra anlatırken bile araya parça alıyoruz siyaset vs. Deforme olmuşuz hepimiz :) Veya da çok başka bir şey anlattın ve ben anlamadım. Ehh anladığım kadar artık :) Kafam yandı birader, sağolasın yorum için. Bu kafayla  banko bile oynanmaz artık, gidip yapboz yapayım bari .ppp
02 Şubat 2017, 17.05
Ne var yani bende benzini bırakmaya çalışıyorum. Hem sen eskiden çok iyi anlıyordunda sigaradan sonra mı böyle oldun :) 

Ben üsteki bloğa yazacaktım yanlışlıkla buraya yazmışım diyeyim. Hem siyaset yapmadım tarihi olaylar bunlar, okuyanlar ne idrak ederse kendi sorunları. Politikayı sen yapmışsın "pirinçte taş çıkarsa uygulanması gereken adımlar" diye. Ben Eflatunun devlet kitabına çok benzettim bu yazını

Hem abi bloğu cezbenin alttan tirelisi yazarken yorumu cezbenin tiresizi yapıyor. Yapmayın böyle şeyler.
03 Şubat 2017, 02.46
Eskiden arada bir de olsa anlıyordum smile Resmi  Eflatun-Devlet dedi smile Resmi :) Benzini bırak, motorine başla bakalım nasıl olacak :)
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın