gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

Fakirlik Kısır Döngüsü-Kapalı Çember Kuramı-6

18 Kasım 2017, 16.41
A- A+

Fakir bir toplum kaynaklarının büyük bir bölümünü tasarruf ve yatırım yerine tüketime ayırmak zorunda olduğu için fakir kalmaya devam eder. Diğer bir deyişle bir toplum fakir olduğu için fakirdir. Bu teoriyi ortaya atan Estonyalı 1907 doğumlu Ragner Nurkse' dir. Bu düşünceyi bir toplum için değil de birey için düşünerek pekiştirelim. 

Nurkse bize şunu anlatmak istiyor. Süleyman efendi Aylık 1000 lira gelire sahip ve evli bir de çocuğu var. Yaşamış olduğu mahallede köyünden getirdiği gıda malzemelerini satarak ekstra gelir elde etme gibi bir şansı var. Ancak bir ayda elde etmiş olduğu gelirin tamamını tüketime ayırmak zorunda kaldığı için sermaye ayıramıyor.( tasarruf veya yatırım yapamıyor) ve bu yüzden köyünden gıda maddesi alıp getiremiyor. Fakir olduğu için fakir kalmaya devam ediyor. Bu durum bir kısır döngü yaratıyor. Teoriye kapalı çember de denilmesinin sebebi de bu zaten . Halkımız aynı durumu farklı bir yolla anlatmanın yolunu bulmuş. Para parayı çeker.

Kanaatimce 'Emek Kavramı' bu kısır döngüyü kıracak yegane yoldur. Çalışmanın Allah vergisi bir karşılğı olduğuna çoğumuz inanırız. O halde Süleyman Efendi'nin yapması gereken şey şudur. Emek harcayarak önce gelirini arttıracak fazladan bir kaç saat çalışıp elde ettiği ekstra gelirin bir kısmını tasarrufa ayırıp yeterince yatırım yapabilecek kıvama geldiği zaman köyünden gıda maddesi getirebilecek duruma gelecek. Bu duruma geldikten sonra mahalleliye köyünden getirdiği güzel peynirlerden zeytinyağından vs. satabilir. Artık gelirini daha fazla arttırması için de gerekli zemini hazırdır. Süleyman efendi ya bu yolu izleyecek...

Ya da çirkin olduğundan bile daha fazla müteessir olduğu sinir bozucu nasırına katlanmak zorunda kalacaktır.

YORUMLAR

20 Kasım 2017, 10.37
Nedir bu, kapitalizme çare üretme ıkıntısı mı? Ürettiği kadar tüketip rahat bir şekilde yaşanabiliyorsa, bu zaten zenginlik değil mi? Süleyman Efendi, neden ekstra bir iş yapıp daha çok kazanmalı? Yazık değil mi ona; ailesiyle geçireceği zamandan, birey olarak kendini geliştirmeye ayıracağı vakitten daha mı değerli oluyor çok çok para kazanmak? Kısır döngüyle alakalı tespit doğrudur. Lakin, öncüle neyi koyacağı; insanın, dünyaya bakışıyla ve tercihleriyle alakalı. Herhalde sistemin dikte ettiğine, kendinizce çözüm ürettiniz. Aynı, önceki blogunuzda profesörü alt eden süpsüper öğrenci gibi... Çok tebrik(!)
20 Kasım 2017, 11.57
Bu yazının kim tarafından yazıldığı çok önemli. Bir ebu cehil mantığı varsa konuşma sonuç vermez
20 Kasım 2017, 23.38
   ilginç bir yorum anlayışınız varmış cezbe. Süleyman Efendi zengin olmaya çalışmıyor , fakirlikten kurtulmaya çalışıyor.  Fakirlikten kurtulmak zengin olmak manasına gelmez . Ayrıca fakir bir insanın ailesiyle geçireceği zamanla ilgili olarak daha fazla sıkıntı yaşar. Fakirlik kısır döngüsünden kurtulmak ailesiyle daha fazla zaman geçirmesi için daha iyi olacaktır.

Siz gelin en iyisi karışmayın Süleyman Efendiye de canının istediğini yapsın. Dilerse benim önerimi uygulasın dilerse de sizi dinleyip  aslında ideolojik fikirlerle yakından uzaktan ilgisi olmadığı halde sırf kapitalizme karşı çıkmak uğruna ömür boyu kendi kendine gurur ve takıntı yapsın . 

Bu arada kapitalizmin hepimize dikte ettiği BİLGİSAYARANIZ  la yaptığınız o harika yorum için teşekkürler :))))
21 Kasım 2017, 04.02
akılsız toplumlar fakir kalırrr mesela akılsız afrikalıların zamanında batının sömürgesi olup zengin kaynakları oldğu halde zenginleşememesi gibi yada akılsız arapların kendi kaynaklarını sömürü ettrmesi gibi (tembellğide bu getirir tembellik sanldğı gibi fakirlği getirmez)
 süleyman efendi ise :) kılavuzunun 1mola olmasndan. önce  emek harcayıp sermaye edinmesi gerek :). ama şunu yapsa maaşını ilk alır almaz köyden satacak bşiler getirip onun kazancyla geçim etse.
21 Kasım 2017, 08.56
Vallahi Süleyman Efendiyi karıştıran sizsiniz. Diyorsunuz ki; yatırım yerine tüketime ayırıyormuş parasını. Yani, tüketimine yeten bir parası var, fakat yatırım yapamıyor. Bu durum fakirliğe işaret etmez. Ben sizin yazdığınız doğrultusunda yorum yaptım. Zaten bana kalırsa, bu teori bireye indirgenemez. Üzerinde çok düşünmeden yazmışsınız zannımca.
Kapitalizmi ve teknolojiyi birbirlerinden ayırabilmeli insan. Bilgisayarı bize sunan teknolojidir, onu nasıl kullanmak gerektiğini dikte eden de kapitalizm. Uzatmayayım daha fazla, hem konu klişe hem çok yazıp çizdim. "İdeolojik fikirlerle kapitalizme karşı çıkmak vs." yazmışsınız. Komik geliyor bu yazdıklarınız bana. Sanki tek bir beyin var ve sürüler halinde o beyinle yönetilen insanlar hep aynı şeyleri zikrediyorlar.
 
21 Kasım 2017, 21.29
:)) cevap vermeme hakkımı kullanıyorum hangi cümleyi eleştireceğimi şaşırdım. sizin dediğiniz gibi olsun
23 Kasım 2017, 21.10
Vallahi Bir Eleştirmen olarak Şuan için Eleştiri Yapamıyorum Cezbe ) sadece mola Gibi Okuyup Geçiyorum Blogun süper Ellerine sağlık Mola.
24 Kasım 2017, 09.10
Höö, hmmm anladım hödö hödö. Ispanaklı omlet yaparken, ıspanakları haşlıyor muyduk? smile Resmi

24 Kasım 2017, 16.09
Sayın Cezbe benimkisi sadece merak neden illada eleştiri oklarınız sivri ve alaycı? Ne söylediğinizden çok nasıl söylediğiniz önemlidir bilmezmisiniz? Bu arada ıspanakları haşlamak yerine kavurun daha lezzetli ve faydalı olur afiyetle..
24 Kasım 2017, 16.44
Ispanakları haşlamaya gerek yok, birazcık kısık ateşte zaten haşlanıyorlarmış. Kızartma yapmamakta fayda var; kızarmış yiyecekler hem vitamininden kaybeder, hem de kilo yapar.


Bir de hatırlatma yapayım; bir yazının altına yorum yapanlar, yazıyla alakalı yorum yapmalı. Bir başka yorumcuya yorum yapacaklarsa, yine yazının konusuyla alakalı olarak fikir alışverişinde bulunulabilir. Diğer türlüsü blog sahibine saygısızlık olur bence. "Cezbe Cezbe" ne oluyor çözemedim. Herkes işine baksın.Gereksiz şeyleri merak etmenin hiç alemi yok.
24 Kasım 2017, 18.13
Sayın cezbe inanınız ıspanaklı omlet tarifinden daha az rahatsız etmiştir yorumum blog sahibini. Gereksiz şeyler lafınıza katılmamak elde değil gereksiz bir merak olmuş benimki verdiğiniz cevapla gereksizliğini gördüm zaten, tavrınız bana gereksiz benimle ilgili merak dedirtti saygılar...
28 Kasım 2017, 01.45
Yorumunuz rahatsız etmedi tebessüm teşekkürler
29 Kasım 2017, 11.43
Adı üzerinde teori, teoriye hem katılıyorum hem katılmıyorum. Süleyman Efendi örneğinde biraz hata yapıldığı için böyle anlaşılmış.

Dört kolla kapitalizme sarılmış bizim ülkemizde ki insanlar için aynı durum geçerli değil maalesef. Bizde sadece kulağın arkası kalmış. 
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın