ADAM 2
05 Kasım 2018, 19.09 A- A+
ADAM 2.
Adam anımsadıklarını tekrar düşündü.Bazı olayları eksik bırakmıştı.
Delikanlı yaz tatillerinde çalışarak okul harçlığını çıkarıyordu. Bu, altı yıllık öğretmen okulu ve iki yıllık eğitim enstitüsü yıllarında da devam etmişti. Son yaz tatilinde kazandığı para ile bir, takım elbise diktirdi. İlk kez kendi parasıyla diktirdiği bir elbisesi olmuştu. Kaliteli siyah kumaştan, dikine çizgili bu elbiseyle kendini eni konu yakışıklı görüyordu! Paltosu yoktu. Paltoyu, hem de kış günü Tahta Kale'de otuz liraya satmıştı.- Gogol'un Palto öyküsü gibi bu palto olayını adam daha sonra anlatmayı düşünüyor.-
Adam bölük pörçük olayları zihninde sıralamaya çalışıyor.
Mezuniyetten önce okul yönetimi, öğretmenlerin gözetiminde Ankara'ya, Gazi Terbiye Enstitüsü'ne bir gezi düzenledi. Delikanlı ve kız aynı kompartımanda yolculuk ediyorlardı. Ortam uygun, tam zamanıydı. Gerçi kompartımanda iki öğrenci daha vardı ama, sık sık koridora çıkıyor, ikisini baş başa bırakıyorlardı. Delikanlının, dili tutuldu; sözcükler boğazında düğümlendi;söyleyemedi.
Sabah Ankara'ya indiler. Nisan ayındaydılar ; ama Ankara çok soğuktu. Oğlan her ne kadar delikanlılığa, pudra sürmemeye çalışsa da zemheri buzağısı gibi titremekten de kendini alamıyordu. Ankara ıpıssızdı. Terk edilmiş bir şehir gibi geldi delikanlıya. Garın karşısı Gençlik Parkı, otobüse binip İtfaiye'de indiler gene Gençlik Parkı, Küçük Tiyatro ' nun yanından yürüdüler; Gençlik Parkı. Delikanlı " ya Gençlik Parkı çok büyük; ya Ankara çok küçük" diye düşündü. Adam anılarının burasında üzüntüyle, özlem ve hasretle iç geçirdi. Ömrünün yarıdan fazlasını bu şehirde geçirmiş, bir Ankara aşığı olmuştu.
Gazi Eğitim Enstitüsü'ne konuk oldular. Bu okulun hiçbir şeyini beğenmediler. Yemekhanesini, yemeklerini, sınıflarını, yatakhanesini öğrencilerini... Hiçbir şeyini.
Bir gece kendileri için bir balo düzenlendi. Delikanlı her dans müziği çaldığında kızı dansa kaldırdı. Başkaları kaldırmasın diye...Kız da her teklifinde kabul etti. Zoraki değil;memnuniyetle...
İlk görüşte yadırgadıkları şehrin, tanıdıkça çok güzel yanları olduğunu anladılar. Anıtkabir, çevresi, aslanlı yol muhteşemdi. Huşu içinde Ata'nın sandukası önünde saygı duruşunda bulundular.
Gençlik Parkı, Kuğulu Park, Gazi Orman Çiftliği,çok beğendikleri sevdikleri yerlerdi. Tiyatrolarına, opera binasına hayran kaldılar. Küçük Tiyatro'da "Generalin Aşkı" adlı bir oyun seyrettiler. Eğer belleği adamı yanıltmıyorsa generali Münir Özkul oynuyordu. Operada da Aida operasını seyrettiler, dinlediler.
İstanbul'a döndüklerinde; 28 Nisan 1960 ta Ankara'da öğrenci hareketlerinin başladığı haberi geldi.Bir kaç gün sonra İstanbul'da da fakülte ve yüksek okul öğrencileri yürüyüşe geçti. Kızla delikanlı da bu yürüyüşlere el ele en önde katlıyorlar... Çok büyük bir bayrak buldular okuldan. Bayramlarda okul binasının önüne asılan ve tüm duvarı yukarıdan aşağıya kaplayan görkemli bir bayrak. Topkapı surlarının dışında; bayrağın altında toplanıp, Saraçhane parkına yürüdüler. Karşıda, Şehzadebaşı caddesinin girişinde Yeni Sinemanın bitişiğinde Beyaz Saray adlı belediye binasında Nato temsilcisi bir grubun toplantısı var. Türkiye'nin durumunu incelemek üzere gelmişler.
Grup," özgürlük, demokrasi, hürriyet, liberte " nidalarıyla Beyaz Saray'a doğru haykırıyor; toplantıya katılan Nato temsilcilerine seslerini duyurmaya çalışıyor...Grubun tepesinde bir helikopter dönmeye başlıyor. Bir süre sonra süngü takmış, silahlarını çapraz tutmuş bir bölük asker gelip grubu dağıtıyor. Dipçiklenenler, direnenlerden, götürülenler oluyor. Delikanlı ve kız ara sokaklardan, Aksaray'a, oradan okula vardılar.
Önce Ankara' da, Sonra İstanbul'da sıkı yönetim ilan edildi. Taşradan gelen öğrenciler, şehirlerine gönderildi. Sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Beş kişi ve daha fazla topluluklara ateş edileceği radyodan defalarca anons edildi.
Bu olaylardan bir ay sonra 27 Mayıs 1960'ta askeri darbe yapıldı. Orgeneral Cemal Gürsel devlet başkanı oldu;bir askeri ihtilal hükumeti ve bir ihtilal mahkemesi kuruldu, Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakan Adnan Menderes, Maliye Bakanı Hasan Polatkan, Dış İşleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu idama mahkum edildi.Celal Bayar, yaşlı olduğu için idamdan kurtuldu. Diğer üçü İmralı Adası'nda asılarak infaz edildi.
dramaturg
YORUMLAR