gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

MÖÖÖÖ!!! AYAĞA KALK!!!!

22 Şubat 2019, 06.34
A- A+

Haber: "Bir gün ineklerin bağırsak hareketleri hakkında konuşacağım hiç aklıma gelmezdi" diyen Bill Gates, mektubunda şu ifadeye yer verdi: Bilim insanları, ineklerin 100 ile 200 litre kadar metan gazı çıkardığının altını çiziyor. Bu da bir otomobilin bir günde çıkardığı metan seviyesi ile neredeyse aynı.


Küresel ısınma felaketinin asıl nedeni bulundu, yaşasın! Bu yazının altından kalkabilecek miyim, hakkını verebilecek miyim bilmiyorum. İğrenç bir konu :) Konunun benim midemde yarattığı bulantıya eşdeğer cümleler kurmak istiyor gönül, öyle anca hakkı verilir bu mevzunun.  Ama işte edebi de bozmamak lazım. Büyükbaşların gazı değil mesele tabii. İğrenç ve mide bulandırıcı olan, diğer büyükbaşların işaret ettikleri, hani mecaz olanların...Cezbe, çok anlaşılmaz yazıyorsun! demeyin :) el mecbur; elimize, dilimize hakim oluyoruz.


Evet, ne diyorduk; küresel ısınma. Yüzlerce nedeni var malumunuz, şimdi onları yazıp sizi sıkmayacağım elbette. O nedenlerden bir tanesi de işte bu möö'lermiş :( Onlar gark! yapınca, pırt! yapınca, çıkardıkları metan gazıyla, halihazırda pir-ü pak olan(!) dünyamızı zehirliyorlar, küresel ısınmaya neden oluyorlarmış. Yemlerini değiştirip çıkardıkları gazın zehir içermemesine filan çalışılıyormuş. Süper!!! Peki insanların doymakbilmez üretim çılgınlığıyla, bizzat içine ettikleri toprağı, havayı, denizi ne yapacaklar, onu ben hiç bilemiyorum.


Bill Gates diyor ki; hayvanların çıkardıkları metan gazı, 1 arabanın 1 günde çıkardığı metan gazına tekabül ediyor. Yani arabaların gaz çıkarması mübah, buna çözüm üretmeyi düşünmüyor kimse. Bir de işin enteresan tarafı, Bill Gates'in, küresel ısınmaya 1.derecede neden olan üretimin, yine kendisinin de vatandaşı olduğu ülke tarafından yapılıyor olması. Kyoto protokolünden çıkan bir ülke malumunuz. Tabii sonuçta bireyler, yönetimlerin her yaptığından sorumlu değiller, aynı fikirde olmak zorunda hiç değiller. Kendimizden pay biçelim :) Amma ve lakin, bu sabahların bir anlamı olmalı la la la :) Hayırlısı... Bakalım altından ne çıkacak.


Şimdi biz insanoğlu, dünyanın doğal dengesini bozmak için her haltı yiyoruz. Sonra da dönüp gariban büyükbaşların gazlarına mana buluyoruz. A be insan! Her ne olduysa onu sen yaptın, hala da yapmaya devam ediyorsun. Ve bir de en çok sen yapıyorsun bunu süpsüper, kocaman, barışçıl(!) ülke. Bir tweetle başımıza neler geliyor, ekonomi 'sürün' moduna giriyor, bir kararla kaç ülke yerle bir oluyor, ortalık kan revan... Dünyanın doğal dengesi, vahşi kapitalizme kurban ediliyor. Biz böcek insancıklar bir aracız onların ellerinde. Born-consume-obey-die!!! İşte bu kadarız. E biz bu kadar ediyorken, İki ineğin lafı mı olur! Çıkar faturayı ineğe gitsin! .ddd Biliyoruz değil mi bunları arkadaşlar. Elbette biliyoruz, hepimiz biliyoruz. Sonra da bir Bill Gates haberi; "küresel ısınmanın nedeni möö'lerdir". Nı nı nı nınn!!!!! Tüm dünya mel mel bakıyor .dd Bunlar var ya, bizimle t....k geçiyorlar. Kaba tabir ama tam yeri hani.


Ha bu arada, biz de bu hayvanları yiyoruz ya, yediğimiz neyse çıkardığımız da o malum. Biz de küresel ısınmaya sebep oluyoruzdur kesin. Bildiğiniz mö'yüz işte... O zaman ne yapıyoruuuzz:

Hadi hep beraber!!
Önce MÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖ!!!,
sonra GARKKKK!!!!
ve illa kiiii  PIRTTTTTT pppırrrrrrrrrrrrrt pıt!!!!



YORUMLAR

22 Şubat 2019, 18.48
Cezbe önce Koç Sonra İnek artık Küçük başlara doğru gidersin merakla bekliyoruz :)
22 Şubat 2019, 19.01
"Möööö" yü, "Gaaark" ı sevmem. Hatta nefret ederim. Ama "Pııırt" a birşey diyemem. :)) Şişkinliği alır tavsiye ederim. :)

-babette kişisi, "girift" değil bi kerem o. :D

Kısırcı, çeyrek altıncı, kadınlar günü müdavimleri gibi başlamışsınız yine, beni de gaza getirdiniz ama korkarım arada ben kaynayacağım. 
İş de çok zaten, kaçtım ben.. :) 

Haa - babette, bir sonraki senin için gelecek. Kötü niyetli olduğunun da farkındayım bu arada. Başka adresi es geçmiş, bana taş atmışsın. Olsun sevmeye başladım seni, kullan blue'yu, sıkıntı tinne:)) 
23 Şubat 2019, 05.25
Soruna basit bir şekilde ineklerin gazı şeklinde bakmamak lazım. Küresel iklim değişikliğine ( küresel ısınmadan daha uygun bir tabir ) sebep olan methan ve karbondioksitin dörtte biri tarım yüzünden  meydana gelmekte(ymiş).

Peki tarım nasıl oluyor da bu kadar karbondioksite ve methana sebep veriyor ? Dünyadaki toplam tarımın %80'i büyük baş hayvanların yemi için yapılmakta, ürünlerin ekilmesi toplanması işlenmesi nakliyesi depolanması fosil yakıtla çalışan araçlarla yapılmakta. Ayrıca yeni tarım alanlarının açılması için ormanlar yok edilmekte. Biliyoruz ki ağaçlar havadaki karbondioksiti bünyelerinde toplamakta ( kabaca  fotosentezle karbonu em oksijeni sal ) , yangın sonucunda büyük miktarda doğaya havaya karbonmonoksit ve karbondioksit şeklinde geri salınmakta. Dünyadaki toplam tarımın sadece %20'si direk insan tüketimine yönelik , gerisi sizin tabirinizle mööö'ler için. 

Gelelim işin pis kısmına ineklerin çıkardığı pıt pıta pıtaklara; " İneklere nasıl bir sayaç taktılar da bunu ölçtüler acaba?" gibi işi sulandırmak istesem de bunu yapmıycam, ineklerin de insanların da methan gazı çıkardıkları doğrudur, çakmakla test edebilirsiniz. 

Küresel iklim değişikliği ile ilgili bir sürü belgesel bulabilirsiniz, benim en beğendiğim 2 tanesi 1-) Before the flood ( Tufandan önce ) ve 2-) The Age of Stupid (aptallık çağı)

Sizin de söylediğiniz gibi asıl sorun tüketim-üretim çılgınlığı, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmememiz, ama şu an ki et endüstrisinde durum bu veya buna yakın , konu ciddi.

Tüm veganlara sevgi ve saygılarımla.
23 Şubat 2019, 06.02
Küresel ısıtıp; bireysel soğutuyorlar, diyorsun hı Babettem Bebettom :) Şahaneymiş .p Yeteri kadar üretim, gerektiği kadar tüketim olsa; dünya, güzel, adil  bi yer olurdu. Hem iyisi var, kötüsü var üretimin. Ürettiğinin bedelini doğa ödüyorsa ve söylediğin 'diğerleri', sen bu kadar fazla üretiyorsun ve birileri de fazla tüketiyor diye aç-fakir kalıyorsa sorun var işte. Kendi kendini yiyen, kendi sonunu hazırlayan bir başka cins var mıdır bilmiyorum. Bence komple delirmiş insanoğlu.


Kıvrak bir zekan olduğu için, nokta atışları, isabetli vuruşları, tam yerinde dokunuşları beceriyorsun :) Takip ediyorum yazdıklarını, duyarsız kalmadığını görüyorum, şıppadanak anlıyorum ne demek istediğini paralel düşündüğümüz için. Belki sen de, diğerleri de anlam veremiyor olabilirler sana ve senin samimiyetinde olan insanlara olan ve hatta belki de dışarıdan abartılı görünen sevgime. Çok şey gördüm ben burada be Babettecim. Bu yüzden samimi olan, samimiyetle gelen, içi neyse dışı da aynı olan insanlar pırlantadır benim için. Ne yapayım, ben de bana benzerleri seviyorum, gayet insani bir durum.

Gelelim familyaya :) Bana burada, davranış bilimleri, sosyoloji, psikoloji, sosyal psikoloji mastırı yaptırdılar Babettecim :) Bu yüzden bi bakışta kavrayabiliyorum artık. Değişik kılıklara, nicklere giren aynı yüzler, ayrı yüzlerde ama aynı nedensellikte buluşan tek-tipler, dublör kullananlar, birini kendine maşa edenler, önden gelenler, arkadan dolananlar... Neleeer neler :) Ben o söylediğin gücü, onlara da borçluyum yani. Hepsine teşekkür ederim. Onlar benim kalemimi açan kalemtraşlar, onlarla biliyorum kalemimi. Ehh tabii sivri kalem batar, gün gelir herkes ektiğini biçer. "İlham" dediğin şey, her zaman iyi ve güzel olandan da gelmez üstelik; hödüklük de ilham verir insana :) Yararlıdırlar yani...


İnsanın kendi fikrini dile getirmesinden daha güzel ne olabilir. Elbette herkes fikrini yazmalı, paylaşmalı. Birini savunmak gerekirse de savunmalı. Ama insan taraf olacaksa, taraf olduğunun haklılığından ve masumiyetinden emin olmalı. Onu savunurken, diğerini batırıyorsa, o batırdığının haksız olduğuna da emin olmalı. Bir de mümkünse, konuya tam olarak vakıf olmalı. Öteki türlüsü; kötü niyetli olanı, haset-fesat barındıranı, işte böyle elinde patlıyor bu tiplerin. Kendi kendilerini açık ediyorlar.  Bu yüzden benim için çok çok görünürler, onlar görünmediklerini düşünseler de... Bir konuda adil olmanı engelleyecek evcil, kötüye çalmış hislerin varsa konudaki taraflardan birine, bahsi geçen davada hakim olmaya da soyunmayacaksın.


Görüldüğü gibi Babettecim, "bir laf söyle bin ah işit" tadında bir destan yazdım sana :) Yaramı deştin, içimi döktüm. Okuyacaksın mecbur smile Resmi Ayrıca tabii ki kirlettin buraları. Biz ve bize benzer insanlar çirkin yapıyoruz ortamı :) Pissin sen .p Zaten ortalık da pırttan, garkktan geçilmiyor smile Resmi smile Resmi


*Bu yorumu tek posta yapalım, iki kere zahmet vermek istemezdim sevgili operatörümüze ama zarf ağır oldu .p

23 Şubat 2019, 06.04
Okan; bakıyorum bilirkişiden migren için hangi doktora gideceğini öğrendin ya -ki Allah razı olsun kendisinden- .pppppp, hemen doktorun yolunu tutmuşsun, başının ağrısı geçmiş, dilin  pabuç kadar olmuş! smile Resmi Niye dalga geçiyorsun yazdıklarımla! smile Resmi Yazacağım, var mı itirazı olan! Büyükbaş, küçükbaş, uçan, kaçan, efendim börtü-böcek, tek hücrelilere kadar yolu var bunun. Gelecek Program: Kuzuların Sesliliği smile Resmi Çok güldürdün beni, Allah da seni güldürsün .ddd


Sen rahat ol Blue :) Sana hangisi yakın gelmişse ordan devam et, kimsenin patlamasını istemeyiz smile Resmi Ayrıca Babette'yle beni hiç suçlama. Her şey senin yüzünden oldu. İnsan düşünmez mi yazarken; bu kelimeyi yanlış yazarsam, birisi de gelir flemenkçe, ingilizce okursa, başımıza türlü türlü haller açılırsa diye!!! Hıı hıı sorarım sana, düşünmez mi!!! Neyse, girift olduğu kadar,  kommensalizm de içeren konular bunlar, çok da kurcalamayalım .d Yaz artık, bekliyoruz!


 Teşekkürler yorumlarınız için arkadaşlar, güzel insanlarsınız üçünüz de  smile Resmi


24 Şubat 2019, 05.37
Hah, orijinal, marjinal düşünebilen, bir güzel insan daha gelmiş yazımın altına :) Sevindim seni gördüğüme Breaking-Bad. Haberi dinledikten sonra, elbette araştırmış, yazdıklarının tamamını, ben de bilgi edinmek üzere okumuştum. Bilginin doğruluğundan şüphe yok. Konuya dikkat çekmek için biraz da geyik yaptım açıkçası, ilgisi olan açıp okumuştur zaten konunun detayını.


Bana asıl acayip gelen, bu haberin Amerika'dan çıkmış olmasıydı. Küresel ısınmaya duyarlı bir ülkeden çıksa, belki altında bi çapanoğlu aramazdım. Söyledikleriyle yaptıkları iki ayrı uçta olan bu ülkenin, bu haberi patlatarak neyin peşinde olduğunu düşünmeden edemedim doğrusu. İnek ve arabalardan çıkan gazın karşılaştırılması da, olaya bakışın samimiyetsizliğini tam anlamıyla ifade ediyor bana kalırsa. Bir inek ve bir arabanın, bireye fayda açısından karşılaştırması bile saçmadır. Hayvanların bir can taşımasını, doğanın bir parçasını olmasını bir yana bırak; her türlü, insana besin kaynağı olabilen bir varlıktan söz ediyoruz. Küresel ısınmayı önlemekte öncelik, ineklerin çıkardıkları gazın zehirsiz hale getirilmesini düşünmek mi olmalı? Bu durumda küresel ısınmayı önlemek için, feragat edilecek olan hayvancılık ve tarım değil, Bill Gates'in karşılaştırmasını düşünürsek, araba olmalıdır hani. Tüketim toplumu dayatması biterse, her şey kendiliğinden dengesini bulacak gibi geliyor bana. İnsan, canlıları yemekten vazgeçerek değil; sadece hayatını idame ettirecek kadar tüketerek (hayvan-nesne) bir şey olacaksa olacak. Yoksa da batacak. Gerisi laf-i güzaf.


Veganlık filan tercih meselesi tabii. Ben, insanın her türlü besinle beslenmesi gerektiğini düşünenlerdenim. Ayrıca bizim hayvanların bir kısmını yiyor oluşumuzu, asla vahşilik olarak algılamıyorum. Onların kendi aralarında nasıl bir beslenme zinciri varsa, biz de bu zincirin bir halkası olabiliriz gayet. Yeter ki; neyi, ne zaman, ne kadar ve nasıl çoğaltacağımızı veya avlayacağımızı bilebilelim. Onların, üreme, beslenme alanlarını temiz ve onlar için yaşanır halde tutabilelim. Bence gül gibi geçinir gideriz öyle :) Eskiden küresel ısınma mı varmış! Teşekkür ediyorum yorumun için, yararlı bir yorum olmuş gayet smile Resmi


Evet Babettem Bebettom, bitkiler de canlı ona bakarsak :) Yetişkinler hadi dışarıdan destek vitamin vs. aldı, bebekleri, çocukları ne yapacağız? Ender Saraç'tan alıntıladığın sözlere hiç katılmıyorum. Biz önce birbirimizi yememeyi öğrenelim de; eti- balığı, çalısı-çırpısı şöyle dursun .d

Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın