TOPLANIN HADİ TANIŞALIM - Nasıl Yazarsınız?
06 Ekim 2019, 13.26 A- A+Tanışıp birlikte bir ortam oluşturalım, demiyorum. Benden önce, illâ ki gruplaşmalar olmuştur. Birikmiş(lik)ler. İnanın, oluşturduğunuz o ortamlarda gözüm yok ama; eğer isterseniz sizler benim tek kişilik ortamıma buyurabilirsiniz.
Yalnız baştan uyarayım: bu ortam sizin bildiğiniz o ortamlara hiç benzemez. Yaşadıkça öğrenirsiniz...
İzninizle ilk kendimden başlamak istiyorum, adap gereği.
Blog ortamlarını iyi bilirim. (Yani sonradan yazma değilim) Birçok farklı hâliyle birçok ortamda bulunup yazmışlığım var. Hâlen üyeliğimin devam ettiği yerler var. Burası da onlardan biri.
Ne tarz yazarım? Genelde konuşma dilinde, eleştirel bir üslupla yazarım. Sadelikten yanayım. Yazarken olduğu gibi, okuduklarımda da sadelik ve doğallık ararım. (Neleri eleştirdiğime şu maddeli paragraflarda değinmiş olurum)
Yazdığım yazıları yayımlatırken nelere dikkat ederim? (Farkındaysanız yayıMlatmak dedim. Resmî yerlerde yazıp yayıNlatacak kadar aklımı yemedim. Şurada bir avuç insanı karşıma alıp laf anlatmakla milyonlara laf anlatmak aynı durum değildir, biliyorum.) Yazıları sitelerin uygunluğuna göre seçip gönderirim.
Günlük hayatımdaki kişiliğimi yazılarıma da yansıtmış olurum. Netlikten bahsediyorum. Her şey net olsun isterim. Laf uzatmayı sevmem, uzayınca kendimi kötü hissederim. Kısa ve öz olsun, belli olsun. Belirsizlikten ve açıklama yapma zorunluluğundan nefret ederim. Bazen tek cümle, bir deyim. Hayat böyle daha yaşanılası olmaz mı sizce de? Böylece az konuşmaktan çok düşünmeye daha çok fırsatımız olacak. Düşünmenin önemine değinmişken; çok fazla düşünmeden arafta bırakmayacak bir özelliğim de kişisel gelişim tarzı yazılardan nefret etmemdir. Herkeste bir NLP'ci olma sevdası görüyorum. Anlıyorum güzel kitaptı. Ama bu kadar.
Şimdi maddelere geçelim:
Ne tarz yazarsınız?
1- Kişisel gelişim tarzı (Nefret ettiğimi söylemiştim. Hadsizliğe tahammülüm yok. Bunu bilâhare tartışırız olur mu?)
2- Eleştirel dil hâkimiyetli yazılar
3- Derme-toplama, kırpa kırpa, değiştire değiştire... (Bir nevi üretmemek, alıp fikrin üstüne konmak, çalmak) (Yakalarsam affetmem kavga çıkar)
4- Üretken-İletken madde (Doğru okudunuz. Sadece üretmekle kalmayıp sağa sola laf taşımak. Bu madde biraz karışık ancak üretmekle kalıyorsanız, madde değil insan, güzel insansınızdır)
5- Günlük hayattan alıntılar (Genelde, kimsenin hayatını değiştirecek alışkanlığım olmadığından, bu tarz yazıları okur geçerim)
6- Rakı adaplı, bilmemne kültürlü yazılar (Eğer bu tarz yazılara yanaşmışsam kesinlikle kıskandığımdandır)
7- İşte en sevdiğim bölüm. Sinir bozucu şekilde güldüren. Blogda hararetle tartışılan bir konu vardır. Herkesin yorum yazdığı yerde kendini ayrı görüp yeni blog açmak. Konuyu kendi bloguna taşıma primciliği. Eleştirmeyi primcilik sananlar çıkacaktır şimdi. O hataya düşmeyin, derim ben.
8- Hepsi (tamam bu şakaydı)
Evet yorumcuları da tanıyalım, ne tarz yorumcusunuz?
1- Yorum yazar-geçer.
2- Bildiği konulardan gelmişse, fikir alışverişinde bulunur-eleştirir/tartışır
3- Ağır abla/abi
4- Hoşgeldin/beşgittinci Etkiye sütlüye karışmaz, kendi hâlinde efendi yorumcu
5- Grupçul. Lince odaklı. Kaossever semt çocuğu/kızı
6- Başka bloga konu taşıma (kaosseverin bir tık alt seviyesi)
Aklıma gelenler bunlar, bu kadardı. Hatırladıkça/örneklerini gördükçe yorumlara eklerim. Sizde olup burada olmayan özellikler varsa bahsedin ekleyelim. Hadi kendinizi anlatın ister maddelere göre kısa kısa isterse kendinize göre sayfa sayfa çarşaf çarşaf. Bir de şeyi merak ediyorum: Burada yazma amacınız ne? Sadece sosyalleşmek mi, daha başka amaçlarınız da var mı?
YORUMLAR