ihale (eşli) temel bilgiler
20 Ocak 2020, 03.36 A- A+ Öncelikle elimizi çok iyi analiz etmemiz bardağın sadece dolu tarafına değil, boş tarafına da bakmamız gerekir. Elimiz kaç alır kaç verir. Alabileceğimiz ele göre ihaleye girip veya girmeyip, rakibin batma olasılığını da düşünerek (her iki durumda da skora göre) hareket etmek gerekir. İhaleyi alan taraf kontratını yapmaya çalışır, diğer taraf ta savunma yapar. İstisnai durumlar hariç sağlam okumaktan zarar gelmez. Beşli, altılı veya daha fazla kozumuz yoksa dört kozla asla ihaleye girmememiz gerekir. "eeee yan kağitlarım çok güçlü" öyleyse rakip muhtemelen batar. Ortağımızda da en az dört koz var biliyoruz, açıcı (bedavacı) ortağımız da olsa dört kozla ortağımıza da okumamamız gerekir. Her beş koz bulduğumuzda da yine okumamız gerekmez. Hele ki ortağımız ihaleyi almışsa; bir, iki, üç el açıyorsak beş kozla ihaleyi yükseltmenin anlamı yoktur.
İhale bizde kaldı, ortağımız elini yere açtı. Baştan oyunu kurmak, o doğrultuda oyunu oynamak en doğru karar olacaktır. Kartların konumlarına göre sonradan stratejimizi değiştirebiliriz. Kervan yolda düzülür deyip başlamamızın geri dönüşü olmayabilir. Öncelikle kontratımızı risk almadan yapıp yapamayacağımıza, sonra fazla el yapmaya yönelmeliyiz. Yere ve ele geçişleri, özellikle asları mümkün olduğunca harcamamaya çalışmak, asları kolay harcarsak rakip el tuttuğunda o renkten elindeki alır kartları alabilir. Yani hakimiyet ne kadar bizde olursa o kadar iyi olur. Oyunun batarı yoksa fazla el almak için her türlü risk almakta sakınca yoktur. Yine skora göre "on üç" yapma şansımız varsa, hele batarı yoksa kesinlikle risk alınmalıdır. Skor yetmiyorsa batsa dahi risk alınabilir. Yaptığımız hamleleri rakip el tutarsa ne oynayacağını düşünerek yapmalıyız.
İhale rakipteyken, savunma yaparken ne yapmamız gerekir? Öncelikle rakipten hakimiyeti almaya çalışmak doğru karar olabilir. Yerin çakarı varsa ona göre, ezilmesi gereken kart varsa ona göre, en önemlisi de alır kartlarımız varsa alıp veya almama konusuna önem vermeliyiz. İhale geçmeli (büyütmeli) oyundur. Alır kartlarımızı almazsak ortağımızı ezme durumu, alırsak rakibi rahatlatma durumu oluşur. Yerde alır bırakmamak (yerden kesmek) de çok önemlidir. Bir renkten yerde beş, altı veya daha fazla olabilir. Oynayanda o renkten bir tane olabilir, kozu bitirir o bir kartla yere geçer, beş altı veya daha fazla el yapmış olur. Enpaslı (as kız)a gitmek veya kendini enpasa vermek. Özellikle yere geçeri yoksa rakibin oynaması gereken kartı biz oynamış oluruz.
Savunma yaparken veya ihale sizdeyken her iki durumda da muhakkak yapılması gerekenler: Koz ve mümkün olduğu kadar diğer renkleri saymak olmazsa olmaz kuraldır. Ortağınızın oynadığı renkten elinizdeki en büyük kağıdı atmak, özellikle oynamanız gereken bir renk yoksa ortağınızın oynadığı kartı dönmek ve bir gözümüzün muhakkak skorda olması. Skora göre hareket edilmesi.
NOT: BUNLAR ÇOK TEMEL BİLGİLERDİR İLK BAŞLAYANLAR İÇİN BİR ANLAM İFADE ETMEYEBİLİR DETAYLI YAZMAK RESİMLERLE DESTEK VE ZAMAN GEREKTİRİR UNUTTUĞUMUZ ATLADIĞIMIZ KONULAR (TEMEL) VARSA YORUMLARLA SİZLER DE KATKIDA BULUNURSANIZ MEMNUM OLURUM
ŞANSINIZ BOL OLSUN
alperkan1
YORUMLAR