gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

Saatli bomba gibi !!!!!

29 Ocak 2020, 17.24
A- A+


Birkaç gün önceydi  sanırım. Bir tv programında sosyal medyayla alakalı çocuklarımızı bekleyen tehlikeleri konu alan bir program seyrettım.Orda konuşulanlarda,  daha baskın olan sosyal medyanın zararlarıydı.

İnternet, bilgisayar, tablet ya da akıllı telefonlar..Saatli bomba sanki. Riskli ve kontrolsüz.Çocuklarımızın kontrolsüz olarak sosyal medyada uzun zaman geçirmelerı birçok sorunu ve tehlikeyi de beraberınde getirecektir. Ne yazık ki bu kaçınılmazdır. Bunu bilmeyen yoktur sanırım. Biz anneler babalar olarak kötü niyetli kişilerden gelecek zararlara karşı tedbirli olmak zorundayız.Hesaplarını izlemeli, hatta çevrelerınde kimler var, kimlerle irtibat halındeler göz kulak olmalıyız.Uzmanların da asıl parmak bastıkları noktalar bunlardı.

Düşünüyorum da, asıl suç kimde? Bağımlılık derecesınde sosyal medyayı kullanan çocuklarımızdamı? Yoksa sokakta bile elimizdeki cep telefonuna hipnotize olmuş biz anne babalarda mı?


Geçenlerde bir akrabanın evindeyiz. 18 aylık bebeklerini yedirecekler, bebek ısrarla kafasını savurup çorbasını reddediyor. O keşmekeşin içinde de ''aydedeeeee, aydede'' diye çığlık atıyor.Meğer yavrucak alıştırılmış, youtubeden müzik açmadan yemiyormuş mamasını..Bir tas çorba bitene kadar ''aydede, alibabanın çiftliği,  baby shark'' dinledi hiç gözünü ayırmadan.Minicik ağızcığı da robot gibi her kaşık geldiğinde açıldı, kapandı . Arada bir de eline almak için çabaladı. Gel de bu çocuk biraz daha büyüdüğünde internet ya da telefon bağımlısı olmasın:(((((


Haaaaa,  asıl anlatacağım o tv programıydı.Artık 100 aileyemi sordular dahamı azdı  bilmiyorum. Ailelere şöyle bir soru yönelttiler. '' Çocuğunuza sosyal medya üzerinden bir davet gelse gidermi?  diye.Çok az bir kısmı kararsız kaldı. Geriye kalanların yarıdan fazlası '' hayır bizim çocuğumuz kesinlikle gitmez'' dedı. Anne babanın bilgisi dahilinde ''asla  gelmez'' denilen çocuklardan birine sosyal bir deney uygulandı.Adres verildi. Filan yerde buluşalım  diye. Buluşmanın amacı da çocuğun (14 yaşında) çok sevdiği bir internet oyununu  ona cüzi bir fiyata satmaktı.


Anne baba ve diğer görevliler çocuğun göremeyeceği bir yerde beklemeye başladılar. Annenin endişesi görülmeye değerdi. ''Gelme oğlum gelme!!!!!!'' derken çocuk göründü. Sosyal deneyde rol alan diğer kişiyle buluştular. Çocuğa, oyunun başka bir adreste olduğu  söylendi.Almak için de oraya  arabayla gidecekleri belirtildi.Sizce sonrasında ne oldu? Tabii ki çocuk o arabaya da bindi.
Burda anne babanın tavrı da çok önemliydi.Çocuklarına suç bulmak yerıne, ''biz nerde yanlış yaptık '' diye kendilerini suçladılar.Acaba kaç aile sorgular kendi kendilerini dersiniz.


Haydi herkes kendi ev ortamını, çocuklarının sosyal medyayla olan ilişkisini gözden geçirsin.Belki havalar çok soğuk, sıcacık evlerimizi bırakıp başka faaliyetlerle çocuklarımızı oyalayamayacağız.Onları  dansa, müziğe tiyatroya yönlendiremiyeceğiz ama,   onlara daha çok zaman ayıralım.Karşılıklı  sohbet edelim, kendi çocukluğumuzu anlatalım mesela onlara.  Çocukların en sevdiği şeydir eskileri dinlemek. Odalarına kapanıp saatlerce ordan çıkmamalarına göz yummayalım. Satranç oynayalım mesela onlarla ya da dama.Hatta çaktırmadan yenilelim ki cezbedici olsun bir dahaki sefere. Eminim  birlikte zaman geçirebileceğimiz  daha bir sürü şey vardır benim aklıma gelmeyen . Biz büyükler de daha az haşır neşir olmuş oluruz o illetle. Fenamı olur:)))

Yazımı sonlandırırken bir an düşündüm. Kendi çocuklarım sosyal medya merdiveninin kaçıncı basamağını tırmanıyor? Ya da sizlerin çocukları ? O basamaklardan düşmemeleri için, onların canı yandığı için bizimkilerin de yanmaması dileğiyle sıvayalım kolları.

Zararın neresinden dönersek kardır değil mi?

DİP NOT:  Bir önceki ''BAŞLIKSIZ !!!'' başlıklı yazımı kendi isteğimle kaldırdım. Deprem olayının vukubulduğu  ayni tarihe denk geldiği ve zamansız olduğuna karar verdiğim için. Merak edenlerin dikkatine:))))






YORUMLAR

29 Ocak 2020, 21.12
Yalın bir dille güzel bir yazılı anlatım. Fevkalede güzel olmuş. Durum tesbitinizde güzel. Parmaklarınıza sağlık. likteki Ne yapılabilirlikteki çözümde güzel. 
30 Ocak 2020, 19.57
Nihayet yorum yazabilme, ya da yanıtlayabilme şansına ermiş bulunuyorum:))))(karızmasızlık  zordu !!!!)
Aslında hepimizin çok iyi bildiği bir konuya bir kez daha parmak basmak istemiştim.Güzel yorumunuz için teşekkürler Birrbey__
31 Ocak 2020, 13.06
AYNEN BİŞEY YAZAMAK KARSINA DURUMU ANLATAMAMAK GERÇEKTEN ZOR
01 Şubat 2020, 16.59
" Sosyal Medya "  Kullanım  kitabı olması gerekir, Benim düşüncem bu yandan, Bizler sosyal medyayı  sosyal yaşantımızı  bitirmek için kullanıyoruz! Oysa ki; Sosyal medya 'nın insana verecebileği bir şey yok, Ticari  bir maksat ile kullanmıyorsanız sizi yalnızlaştırmaktan öte bir araç değildir. Sizi sizden alıp başka biri olarak suna bilen tek yer sosyal ağlar , Bunu çocuklarımızada  enjekte ettik artık panzeri bulanmayan bir virüs taşıyor hepsi. Yanlış adımlar , Kötü sonuçlarda doğurabilir. Bunun için evlatlarınızı  internet üzerinden yaşamasını kısıtlayın çocuğun olacağı yer yotube değil parklardır. Oyunları GTA vb. şeyler değil saklambaç vesairedir.  Umuyorum ki, Er yada geç Aile içi kısıtlamaların daha çok artması ve ev ve çevre içinde sosyallaşmaya geri döneriz.

Güzel bir konuya deyinmişisiniz. Kaleminize sağlık   
Kelaminiz tükenmesin Selam ve Duâ ile kalınız.
01 Şubat 2020, 22.58
Noname sizin de kaleminize sağlık.Yorumunuz için de ayrıca teşekkürler.
Uzmanlar, internete   erişim yaşının 3’e  kadar düştüğünü belirtiyorlar. Sizin de  belirttiğiniz gibi  çocuklar internetle yatıp internetle kalkıyorlar. Ellerine oyalanmaları için verilen tabletler gün geliyor bulaşıcı bir mikrop gibi sarıyor minicik bedenlerini. Burda en büyük etken ne yazık ki biz anne babalar. Şu anda  gamyunda olmamız bile onlara kötü örnek:)))En azından onlar uyuduktan sonra girme konusunda hassas davranabilsek o bile kardır diyorum.
Kalın sağlıcakla..

04 Şubat 2020, 17.49
Sevgili asune....öncelikle yorumunuz  için teşekkürler.
 Yazdıklarınızı okuduktan sonra şöyle bir düşündüm.Anne babalar olarak çocuklarımızı cihaz bağımlılıgından kurtarmak , ya da bir takım tedbirler almak zor mudur diye. Üzülerek evet cevabı verdim. Peki imkansızmı diye sorguladım kendimi hayır dedim. Bir nebze de olsa su serpildi içime.Uzun uzun uzmanların önerilerini yazma gibi bir düşüncem elbette olamaz.  Galiba en dogrusu yazımda da belirttiğim   gibi dikkatlerini  başka şeylere   yöneltip, bu alışkanlıklarından mümkün olduğunca uzak tutmayı saglayabilmek.
13 Şubat 2020, 19.43
geçen gün oğlumla tavla oynadık,oğlumun gözünde yücelebilmek babam harika  oyun biliyor diye dünsün diye de oyun avar gücümle asıldım ve oyunu 2 mars bir düzle 5 - 0  kazandım bu yazıyı okuyuncaya kadar doğru yaptığımı düşünüyordum oysa ki bilmeden yanlış yaptığımı fark ettim çocuk bir daha benimle oynamak istemeyecektir ara sıra yenilmek lazım çocuğu bir daha ki oyunu oynamaya cezbetsin diye umarım bu yazıdan birileri ders çıkartır kaleminize sağlık teşekkürler.
11 Mart 2020, 17.28
cok doğrusunuz kesınlıkle
12 Mart 2020, 14.47
JOKER...
Aklın yolu birdir değilmi:))))))
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın