Bak sen şu işe!
21 Şubat 2020, 18.37 A- A+
Nasıl anlatılır bilmem ama bir yerden başlamak gerekiyorsa EyvAllah o zaman altından, üstünden, sağından solundan, başından derken 1990 yıllların ülkemizde iletişim çağına adım atılmasıyla birlikte hıhızla arayıpta bulmaya çalıştığımız sosyal ağları ile başlayalım dedim yani bugün ki, adeta vazgeçinilmez olan facebook , twitter, instagram vs vs vs gibi gibi işte!
Aslında Türkler tarafından icat edildiği bilmiyorsunuz sanırım? Lakin bu buluşu bulduk ama bizde ethernet kablosu bulunmadığı için Hatta o zamanelerin Ahmet kayasından hatırlayanlar vardır " Telgrafın tellerine kuşlarmı konar " bu demeçten sonra bir türlü bilgisayarlara ulaşılmadığı hatta ve hatta Televizyon yani namı diğer " Monitör "ü ilk kamu kurumlarında gördüğümüzde acaba nedir? diye kendimizi sorguladığımız o günlerde aslında biz bir başlangıç yapmışızda haberimiz yokmuş!
Olay açık ve nettir telif haklarının bizde ama diğer haklarınında başkalarında olduğu sosyal medya kuruluşuna geçelim bizim 70-80-90'lı yıllar arasında mahallemizin teyzeleri vardı işte bu teyzeler sosyal medyanın kuruluşunda kuruluş temellerini atarak hak sahipleri olmuşlardır. Yani o bildiğiniz facebook Mark Zuckerberg'in değildir.
Bizim ayşe, fatma, hayriye teyzeler her akşam üstü evlerinin önündeki o kaldırıma kilimi sererlerdi önce ( Sesli Arama ) camdan cama bi seslenmeler olur sonra baktı ki, gelmiyor kapıyı çalıp yüz yüze konuşurlardı ( Görüntülü Arama ) Ayşeeee gııııııııııı hazırlan aşşağı gel yanına limonlu şeker, biskivütde al Allah canını almıya çabuk olasın'dan sonrası birde fatma teyzeye sesleniş var fatma ebe sende minder al gel gııı aşşağı bekletme emi bizi saçından yolluk yaparım! artık hayriye teyzemde bastonuyla gelirken diğerleri kilimde yerlerini almış hayriye teyzenin çekirdek getirmesini gözlerken bilirsiniz o zamanlar her mahallede bir doktor, hemşire, terzi, çıkıkcı olurdu ( Bu gün ki, Sözüm ona Doktor , Hemşire, baytar artık her neyseler ) o zamanlarda hiç eksilmemişti !
Neyse oradan başlar bir sosyal mahalle dedikodu tufanı asıp, kesip biçmeler, kırıp, döküp gitmeler, çanak, çömlek patlatmalar I(oyunlar) silahsız adam katletmeler (Klavye Mafyaları ) dedikoduyu gizli dinleyenlerin cezaları belliydi sebebi (ban ) yani şaplak sonrada başlar işte sosyal komşu muhabbetleri geçen düğünü oldu asımın oğlan Veli ile falancanın kızı feride evlenmiş bir fotoğraflar, bir fotoğraflar aman ALLAH'ım! kaynanada pek yamanmış öyle dediler ben bilmem günahı onun boynuna derken 4-5 kişilik bu grup mahalledeki olup bitenin tek tek dedikodusu yapılır! Ama sosyal bilgilendirme bitermi asla bugün facebook "Dürt " butonu zamanında ayşe teyzenin fatmayı dürtmesinden esinti alınarak yapılmıştır, Beğeni tuşu ise yeni ayakkabı elbiseler alındığı günlerde tü tü tü tü tü diyipte yüzünüze tüküren sonrada 41 kere maşallah diyip suratınızı tükürük içinde bırakıp Aaaaaaaa bu ayakabbıyı yenimi sen aldın hemen ayakkabınızın üstüne basmalarıdır aslında " Beğeni Tuşu " , hani "HAKKINDA " kısmı ise aslında oda şudur, bana bak sen " Benim kim olduğumu biliyonmu?" dan gelir . Hani zaten kim olduğunu bilmiyorsan sıkıntı büyük neysee geçelim şu smile olayına teyzelerden biri fıkra anlatır bizimkiler kahkahayı patlatır bu gün ki, ( ) kahkaha smilesi yapılmıştır. Birde zaten mahallede birine kızılmış ise ( ) kızgın smilesine tekabil eder, zaten ( ) < mutluluk ifadesini anlatmama gerek yok çünkü bizimkilerin surat ifadeleri hep mutluydular yani bizim sokak araları kömür madeninden daha çok çalışır, bugün ki sosyal ağlardan daha hızlı ifşa edilirdi mahallede bir hanımefendi kürk mü almış ? mahallenin başından sonuna kadar 7 den / 77'ye herkes duyardı kürk almış duydunmu? he param yok der alır. Sevgili dostlar sosyal ağların asıl serüveni böyle başlamıştır. Bugün kullanımını düzgün yapamadığımız bu iletişim ağlarının çevremize , dostlarımıza, akrabalarımıza , ailelerimize hatta ve hatta çocuklarımıza iyi birşey bırakmadığımızında farkındayız. Ümit ediyorum ki, yine o eski mahalle sosyal B/ağlarımız canlanır monoton internet yaşamından çıkar sevdiklerimiz ile güzel keyifli kahkahalar içinde muhabbetlere geri yolculuk etmiş oluruz.
Not : Sûrc'û Lîsân eylemişsek af ola, okuyanın yüreğine sağlık, Gönlüne neşe düşe..
Saygı , sevgi ile ALLAH'a Emanetsiniz.
Y.BOZYEL
YORUMLAR