gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

Hayat Tamircisi....

21 Nisan 2020, 18.13
A- A+

Dikkatli tv izleyicileri, başlığı bir programdan esinlenip attığımı farketmişlerdir. Malum işe gidemiyoruz, karantinalı günlerden geçiyoruz, dolayısıyla en büyük eğlence kaynağımız televizyonlarımız.Tesadüfen, kanalları zaplarken gözüme ilişmişti program.Kendini engelli hayvanlara adamış bir delikanlıyla ona refakat eden gencecik bir genç kız.Belli ki yeni veteriner olmuş.. Gözlerinin  parlamasından belli işlerini ve hayvanları ne kadar sevdikleri.

Ne miydi konuları?

Sonradan ya da doğuştan engelli hayvanlara sahipleri vasıtasıyla ulaşıp yardımcı olmak.Yardıma muhtaç hayvanlara çare bulma çabaları.
Konu,  engelli(bedensel ya da ruhsal) hayvan dostlarımız olunca hikayeleri de yürek burkuyor haliyle.Belli aşamalardan sonra hüznün yerini sevincin alması da ödülleri oluyor bu iki gencin. Gönülden kutluyorum onları, başka insanlara da yol gösterip örnek oldukları için.


Tam da bu bağlamda aklıma sokakta yaşayan hayvanlar geldi.Belki büyük çoğunluğu engelli değildi. Belki ayakları sağlamdı mesela. Ya da  iki  gözleri de görebiliyordu. Belki  de özgürdüler ama açtılar! Belki başlarına buyruktular ama soğuktan titredikleri çok olmuştu!Belki bugünü yaşıyorlardı pervasızca ama yarınla ilgili hiçbir garantileri yoktu!


Düşünsenize yolda aracınızla seyrediyorsunuz. Aniden yolun ortasında yatan bir karaltı görüp ezmemek için direksiyonu kırıyorsunuz. Oysa ki çoktannn hayatını kaybetmiştir yolu geçmeye çabalarken.
Üzülmek yetiyor mu peki sorunlarını çözmek için?Minnacık bedenleri tekerleğin altında ezilmesin diye ya da açlıktan bitap düşmesinler,  veya soğuktan bir köşede ölmesinler diye merhamet duygularımızın  ya da vicdanlarımızın  kış uykusundan uyanmaları konusunda bir çaba sarf ediyormuyuz?


Hissedebiliyorum, vaaz veriyorsun da  sen yapıyorsun bu konuda dediğinizi)))).Ben ki kucağına asla kedi köpek alamayan biri olarak, bir sokak kedisini sahiplendim. Kendim bile hayret ediyorum kendime. Haaa yalan yok yine kucağıma alamıyorum. Ama özel  bir korunağı var bahçede. İçinde ona özel battaniyesi:))) Bazen bir kase süt bazen mama ya da evin artıkları da öğünleri.


Gamyunda yıllardan beri tanıdığım bir can arkadaşım var. ''NOHUT'' isimli kedisini kaybettiğinde saatlerce bana onu anlatmış ve belkı de ağlamıştı anlatırken. Demese de öyle olduğunu hissetmiştim.
 
Bana sokaktan gelen, hayatımda hiçbir hayvana hissetmediğim duyguları bana yaşatan, yeşil_sarı karışımı gözleriyle bana sevgiyle bakan kedime onun kedisinin adını verdim. NOooooFUTTTTTT diye çağırdığımda bir gelişi var ki birçok şeye değişmezsiniz o sahneyi:)))))Ufaktan, ufaktan ayaklarıma sürünerek  sırnaşması da cabası:)))

Diyeceğim şu ki, çok dağılsa da konu; pet shoplardan para karşılığı hayvan sahiplenmek yerine lütfen sokaklardaki yardıma muhtaç hayvanlardan birini sahiplenin. Bunu yapamadığınızı varsayalım, barınaklara ulaştırın, ya da sokağınıza su ve mama kapları koyup, evinizin artıklarını oralara bırakın. Corona virüsle mücadele ettiğimiz bu zor zamanlarda hayvan dostlarımız da en az bizim kadar zorda. Eskisinden daha aç hatta.Ve daha yardıma muhtaç.

Bir kez daha vurgulamak istiyorum. Yaşadığımız bu dünya sadece insanlardan ibaret değil. Bunu idrak ettiğimizde, hayvanlara sevgi gösterip onları sahiplendiğimizde emin olun hayat daha güzel olacaktır.
Ne demişler?
HAYVANLARI SEVMEYENLER İNSANLARI DA SEVEMEZ!!!!!

Sevgiyle ve merhametinizle kalın.....

YORUMLAR

21 Nisan 2020, 20.20
Sevgili ZeRRya   değerli dostum , öncelikle yine hassas bir konuya parmak basmışsınız , Ağızları var ama dilleri yok, lakin sahiplerini korumak adına ölümüne de olsa kocaman yürekleri var ... Benimde   Bir Paşam var .. Terier cinsi çok tatlı ama etrafımızdaki  bazı komşularım     çok tatsız... Balatlı sizden yana şikayetimiz var efendim buyrunuz nedir konu bakın bu hayvanınızı dolaştırıp diğer köpekleri de buraya alıştırıyorsunuz. pardon o elinizdeki nedir efendim, yeni demlediğiniz bir demlik çay değil mi   kimle içeceksiniz kolu komşuyla sohbetiniz daim olsun da efendim onlarında bir    dünyası var onlarında kendileri arasında sohbeti olacak bu dünya hepimizin oooofff offff bir laf             söyledik bin işittik deyip serzenişte bulunup gitmeleri de görülmeye değer ... :)))) kaleminiz var olsun  yüreğinize sağlık , Paşa' dan Nohut'a selamlar .....:)))
22 Nisan 2020, 01.00

Balatlı arkadaşım...Bu hassas konu aslında sosyal bir  yara..O yarayı; tedavi etmek, rehabilite etmek de biz insanların görevi. Bizler bu yarayı görmezden gelirsek yaranın kangrene dönüşmesi de kaçınılmaz görünüyor.

Bloğumu okuyup, yorumunuzla katkı koyduğunuz için teşekkürler...Paşa'ya çok iyi bakın olur mu:))))
22 Nisan 2020, 01.19
Çok güzel bir yazı olmuş. Elinize sağlık. Çevremizdeki canlılarla ilgili her kim bir merhamet bir farkındalık oluşturan bir şey yaparsa Allah ondan razı olsun, tüm dileklerini yerine getirsin:)
23 Nisan 2020, 01.12
Biz de sokakta tanıştık İnci'mle annesi diğerlerine göre biraz daha şanslıydı dönercilerin tostçuların olduğu sokakta esnaf kedisiydi hamile olduğunu bildiğimiz için biraz daha fazla koruduk daha iyi bakmaya çalıştık karton kutudan doğum evi bile yaptık ama sanırım konforunu beğenmedi hanımefendi doğumu yaklaşınca kayboldu ortadan ama yine de şanslıymış ki gece açık market çalışanı ablaları bodrum katından gelen sesini duymuş çalışanlardan birinin arkadaşı veteriner yardımı olmuş doğumuna sabah beş tane minik süprizle açtık dükkanlarımızı :) Yöneticinin saçma itirazına karşı annesini emmesi için  bir ay kadar zorla marketin jenaratör odasında tutabildik çok şükür hepsine aile bulundu ayrıldı beş kardeş İnci kızımız kardeşlerine göre daha şanslı oldu 1 ay kadar daha akşam eve götürüp sabah dükkana getirdim tezgah altında yer yaptım koyun koyuna yattılar doya doya emdi annesini. Şimdi 1 yaşında oldu evin bereketi neşesi oldu. Bütün canların İnci'm kadar şanslı olabilmesi dileklerimle smile Resmi
23 Nisan 2020, 14.28
İslamiyetle alakalı söylemleri yazarken biraz da korkuyorum aslında.Yanlış anlaşılmaktan, yanlış birşeyi yazmaktan mesela.İnternette okumuştum.Yanlışsa da sorumlusu odur:))))Rivayete göre müezza Hz. Muhammedin kedisinin adıymış.Müezza, Arapçada izzet ve  ikram olunan,saygı ve sevgi gören, itibar edilip ağırlanan manasına geliyormuş.Kısa tüylü, karamel renkli bir habeş kedisiymiş.

Yine rivayete göre Hz. Muhammed Uhud seferıne giderken ordunun karşısına yavrularını emziren bir kedi çıkmış.Ordunun güzergahını degiştirmiş. Kedinin de başına bir nöbetçi dikip geri dönüşte onu sahiplenmiş. Adını da müezza koymuş.

Belkı de bu yüzden pis sayılmayan, evde beslenmesinde bir mahzur olmayan, hatta sünnet olan tek hayvan kedidir denmektedir.

Diyorum ve d_salieri ile  aman beyaa nickli arkadaşlara  okuyup yorum kattıkları için teşekkürlerimi sunuyorum..
24 Nisan 2020, 22.59
Merhabalar ...
Sizi kutluyorum 
öncelikle akıcı bir türkçe ile yazdığınız için ve keyfle okudum yazdıklarınızı 

     Sizi tanımam bu siteyede yabancıyım radyo dostlarım buraya takıldığı için ara ara oynuyorum. Ama bu gün farkettim ki video yüklenebiliyor resim yüklenebiliyor Blog yazılyabiliyor güzelliklerin paylaşımı güzeldir.
     Hassasiyet, ince ruhlu, ince düşünceli olabilmek insanı farklı yapar yüceltir. Bu corono virüsü icat edenler belli bir yaş üzerini hedef almışlar!! Neden belli bir yaş üzeri diye düşünüyorum vardığım sonuç şudur Geleneklerine bağlı olanlar, örf adet ve ananeleri hala yaşayanlar hassasiyetleri olanlar onlar gençlerimiz yönetilebilir varsayıldığı için gençleri hedef almadıklarını düşünüyorum.

     Her zaman evimi paylaştığım hayvan dostlarım olmuştur. Şuan 3 kanaryam ve bir muhabbet kuşum var muhabbet kuşum 2 aylık yavru ve beni annesi sandığı için koynumda uyuyor her gün...Görevim gereği yeni taşındığım ilde zerre kadar bir hassasiyet görmeyişim beni ziyadesi ile üzmüştür. İnsanlıktan nasip almamış hiç bir kişiye hiçbir canlıya yardım etmeyen insanlardan oluşuyor. Bu insanlar bizim insanımız değilmidir diye düşünürken ilçenin tamamının sırp göçmeni olduğunu öğreniyorum. Kiraladığım ev etrafına çeşitli yuvalar yaptım ama site sakinleri yok ettiler. İnsanları, hayvanları hiç sevdikleri gibi Yabancı insanlarıda düşman nazarı ile gördükleri için hiçbir şey yapamadım. Sadece kapımın önüne su kabı ve yemek kabı koydum ilçede hem köpek hem kedi çok aşırı çok  en azından gece gelip yiyorlar hiç değilse...

      Sizinde belittiğiniz üzere bu dünya sadece insanlara ait bir dünya değildir hayvanlarla beraber yaşamasını öğrenebilmek öğretebilmek sanırım hassas ruhlu insanlara düşüyor.

     Peygamberimiz Hz. Muhammed Aleyhisselamdan en çok hadis nakladen insanın adı lakabı Hureyre dir ve adını kimse bilmez 
Hureyre= Kedi babası demektir. Düşünün ne kadar kedisi olduğunu
  
        Dostlarımıza sahip çırkmak, birlikte yaşamak erdemli insanların işidir.

Saygılarımla...
25 Nisan 2020, 02.31
   
 ''Hayvan dostlarımıza sahip çıkmak, birlikte yaşamak erdemli insanların işidir.''sözünüze katılmamak mümkün değil. Bir hayvana sıcak bir yuva, iki  lokma yiyecek ve su vermek galiba en büyük sevaplardan biri.....

Çok zarifsiniz korcan..Teşekkürler güzel sözleriniz için.Sağlıkla ve huzurla kalın...
25 Nisan 2020, 18.52
İnsanı, dogayı ve Hayvanları sevmeyen yaratıklar maalesef mevcut. Virüsün tek sevdigim tarafı; karada ve sularda yaşayan canlıların vahşice katledilmemeleri olmuştur. Umarım insanlık gereken dersleri almıştır.
26 Nisan 2020, 09.22
33_zoRRo_33.......

Ben umut etmekten vazgecmeyeceğim.Medya vasıtasıyla öğreniyoruz ki belediyeler de seferber olmuş.Sokak hayvanlarının aç kalmaması için onlara çalışanları vasıtasıyla su ve  yiyecek bırakılıyor belli yerlere.Buna da şükür diyorum....

Sağlıkla ve umutla kalın.
26 Nisan 2020, 17.55
İnsanların kendi derdine düştüğü şu günlerde bizden başka canlıların da var olduğunu böylesine bir yazıyla bize hatırlattığın için kendi adıma teşekkür ediyorum.
29 Nisan 2020, 01.53
Biz ve diğer yaratıklar bu alemde. Onlarından bizim kadar Hakları hukukları olduğunu unutmayalım,
kimi kedi sever kimisi köpek nacizane benimde muhabbet kuşlarım var sonuçta hepside minik dostlarımız 
30 Nisan 2020, 13.50

Hayvanları korumak amaçlı  yapılan etkinlikler. üretilen projeler, yapılan destek amaçlı yardımlar vs. vs sevindirici umut verici ve farkındalık yaratmak adına olaganüstü ve umut verici  eylemler. Umarım insanlık var oldukça da ayni hassasiyetle bizlere muhtaç  olan hayvan dostlarımıza gerekli ilgi ve şefkat gösterilip daha da güzel koşullarda yaşamlarını sürdürmeleri sağlanacaktır.


eflatuun ve çewik teşekkürler yorumlarınız için.
01 Mayıs 2020, 21.47
Öncelikle, Güzel anlamlı konu sade, akıcı anlatım için teşekkürler. Az önce okuduğum kitapta da tasdik edildiği üzere iyi insanların 4 ayaklı dostları olduğu kesin :) 4 ayaklı dostu olan biri olarak birkaç konuda muhalefet yapmak istiyorum ister istemez. Sokak hayvanlarını sahiplenme işine karşıyım onların zaten doğal ortamı sokaklar, sadece destek amaçlı mama ve su tabiki konulmalı, bir de istisnalar var eğer sokakta yaşamayacak bir kusuru, sakatlığı varsa tabiki sahiplenilebilir ama aksi takdirde zaten hayvanlar sokakta yaşayabiliyor ve doğal ortamı orası. Doğal ortamından koparmayı doğru bulmuyorum...
İkinci konu petshoplardan almayın edinmeyin. Bunun dönem dönem muhakemesini yapmış biri olarak petshoplarda genellikle cins hayvanlar satılır zaten bunların çoğu zaten sokakta ya da başka biryerde yaşabilecek türler değildir. Hassas türlerdir. Bu yüzden hassan olan bu türlerin çoğalmasını doğru buluyorum tabiki uygun koşullarda. Sadece bu işi ticarete dökmekten öte belki bunun için de bir ehliyet verilmesi uygun olabilir. Yani her önüne gelenin evet satmak amaçlı çiftleştirmesi hoş değil.

Hadi petshoplar  hadi ticarethane,  ya kendinelerini hayvan dostu olarak tanımlayıp çiftleştirip satanlara ne demeli?

Herşeyde olduğu gibi bu işte de Aşk var. Tamam bütün hayvanları seviyoruz ama bazen öyle bir an olur ki hep söylenilen elektirik yoğunluğu yaşarsınız karşınızdaki can ile. O sizi siz onu seçersiniz. Buna kader deyin, karşılaşma tesadüf deyin, hayatınızın ortasına balıklama girer farkında olmadan siz gönlünüzün tahtına oturur. Şimdi ister petshopta çıksın karşınıza, ister sokakta ister bir tanıdığınız vesilesi ile hiç farketmez. O'nun hayatınıza girmesi farz olmuştur.

Çok uzatmayayım... Benden bukadar.


02 Mayıs 2020, 14.34
Sevgili EuDaimonia :)))))Birkaç defa baktım nickinize yanlış yazmamak içinsmile Resmi

Çok hoşuma gitti yorumunuz.Ayni kapıya çıksa da sonuç olarak hissettiklerimiz, farklı bir bakış açısıyla yaptıgınız tespitler etkileyici.Siz de seviyorsunuz onları ben de....Önemli olan da budur.

Zaman ayırıp bu konudaki görüşlerinizi kaleminize yansıttığınız için çok teşekkür ediyorum. Sağlıkla ve mutlu kalın.....
02 Mayıs 2020, 23.32
anlattıgınız programı bende seyrettim  yavru koyuna tekerden ayak yaptılar iki gencimizin  sahiplerinin veyavru koyunun sevinci herşeye değer
05 Mayıs 2020, 12.43
Sevgili ne_ri....Bu yazıyı yazmamdaki en büyük etkenlerden biri de o sevinç dolu sahneleri izlememdi.Değer verip okuduğunuz için kocamannnnn teşekkürler.SAğlıkla ve mutlu kalınsmile Resmi
05 Mayıs 2020, 16.09
ZeRRya Hanım,
Yazınızı okudum. Güzel ve anlamlı bir yazı olmuş. İnsanların hayvan sevgisi yoksa, ne çocuklarını sevebiliyorlar nede etrafındaki insanları.
Sevebilmek için, önce hayvanları, sonra bitkileri en sonda insan kendini sevebiliyor ise, etrafındakileri de sevebiliyor demektir. Bu zincirden biri kopuksa, insanlıktan çıkılıyor.

08 Mayıs 2020, 16.23
melis_ada.....Yazınızda yorum kısmını kapatmışsınız..


Sizin yazınız vesilesiyle ben de tüm annelerın, anne adaylarının, henüz anne olamamış tüm kadınların, anneler gününü şimdiden kutluyorum...Annelerın sözleri kıymetli, nasihatleri çok önemli, hatıra bıraktıkları daha da önemli onlardan yadigar olduğu  için.....  En önemlisi de  , kendileri çok önemli bizleri hayata getirip adam ettikleri için....Bizleri her türlü kötülükten şerden koruyup kolladıkları için.Şefkatlerini her daim gösterip sevgileriye sarıp salmaladıkları için.Kelimelerle anlatılamayacak özverileri için. Yemeyıp yedirdikleri, içmeyip içirdikleri için....Uyumadan başucumuzda sabahladıkları için, onlara binlerce , miyonlarca minnet ve teşekkürlerimi sunuyorum....Ölenlere rahmet diliyorum, melekler yoldaşları olsun...Hayatta olanlara huzur ve saglık diliyorum....Bir de hiçbir anneyi allahım evlat acısıyla sınamasın diliyorum.....

25_tufan
arkadaşıma ve ! pc_microp'a teşekkür ediyorum bloğumu okudukları için....
10 Mayıs 2020, 05.06
hatırlatma ve değinilen nokta çok anlamlı çok manalı herkes o kadar duyarlı olabilse keşke.Yinede çok sağol teşekkürler....
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın