gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

Kul Hakkı Müstesna....

30 Temmuz 2020, 15.26
A- A+
Her günahın affı varmış. Kul hakkı müstesna.

Hepimiz az çok biliyoruz kul hakkı denen şeyi.Biliyoruz bilmesine de alacağımız vebali düşünerek uzak duruyor muyuz  bu davranışlardan? En basitinden sahibinin haberi olmadan ağacından bir incir kesmek  bile onun hakkına tecavüz değil midir? Ya da bir yetimin hakkını yemek onun vebalini almak değil midir?

Cenab-ı Hak ''yanıma ne ile gelirseniz gelin affederim, bir şey hariç. Sakın kul hakkı ile gelmeyin '' demiştir. Hadislerde de kul hakkına yer verilmiş ve kul hakkına girdiğimiz insanlarla helalleşip gönüllerini almak suretiyle bu vebalden kurtulabileceğimiz vurgulanmıştır.

Aslında  insanoğluna yakışan kul hakkına girmemektir. Arzu edilen kul hakkı yememektir. Nasılsa helalleşir kurtulurum bu yükten deyip vebal almamaktır.

Çok mu zor komşunun gıybetini yapmamak ya da iftira atmamak? Çok mu zor fakirin, mazlumun ya da garibin üzerine basa basa hakkını yememek? Çok mu zor yönetimde liyakatın esas alınması?Yetimin korunup kollanması ya da çalıp çırpmadan, haksız kazanç sağlamadan hayatmızı idame ettirmek çok mu zor?

Kul hakkı en büyük günahlardan biri.  Bu su götürmez bir gerçek ...Bir an önce ben, sen, o,  sizler,  hepimiz silkinip kendimize gelmeliyiz. Madem dinimiz de bunu gerektiriyor, madem Allahu Teala da kul hakkının affını hak sahibinin rızasına bırakmıştır, zaman kaybetmeden, gözümüz açıkken  bu yüklerden kurtulmalıyız. Ancak bu şekilde huzura ereriz.

Hayırlı,  güzel bir bayram geçirmeniz dileğimle....(Evde Kalın Sağlıkla Kalın!!!!)


YORUMLAR

31 Temmuz 2020, 18.11
Ne kadar haklısınız exspiravit...Sayenizde bir eksik kalmış bir söz tamamlanmış oldu katkınızla...Siz de helal edin.Önce yıllardır bizi konuk eden, eğlenmemize olanak sağlayan. kötü zamanlarımızda teselli olduğumuz, kafamızdaki düşünceleri bir nebze de olsa unuttuğumuz gamyundan başlamak lazım dediğiniz gibi. Yolumuzun oynarken, sohbet ederken, izleyici pozisyonunda iken, salonlarda parkettiğimizde:))) bir vesileyle kesiştiği ; bazen kasten, bazen istemeden üzdüğümüz, yerdiğimiz, gönlünü kırdığımız herkes hakkını helal etsin...Benden yana helal olsunsmile Resmi

Çok teşekkürler yorumunuz için....
01 Ağustos 2020, 00.55
"Şüphesiz Allah, kendisine ortak koşulmasını bağışlamaz. Bunun dışındaki günahları, dilediği kimseler için bağışlar. Allah’a ortak koşan, kuşkusuz, derin bir sapıklığa düşmüştür."
 nisa süresi 116. ayette Allah şirki asla bağışlamayacağını bildiri.Bunu dışındakileri bağışlayabileceğini söylemiştir.Kul hakkı muhakkakki çok önemli bir hadise ancak şirk daha kötüdür.
01 Ağustos 2020, 09.26
Hiç Bilmediğim Ve Anlamadığım Bir Konu ..

Fakat Yazı Güzeldi..

01 Ağustos 2020, 17.56
Dün gece görüşlerine çok değer verdiğim bir arkadaşımla blog hakkında konuşurken   bir kez daha farkına vardım   ki burası bir eğlence sitesi.Yazını okudum dedi...Olmamış:)))))O ne öyle dedi başöğretmen gibi, ders verir gibi yazmışsın.Önce alınganlık yapar gibi oldum sonra konuştukça  yerden göğe kadar haklı olduğuna karar verdim.Silmeyi bile düşündüm. Daha önce de bir bloğumu silmeyi deneyip  başarızıklıkla sonuçlandırdığım içinbu seferlik de  böyle olsun deyip kararımdan vazgeçtim:)))))Burası dedi eğlence sitesi....Yazan mutlu olurken okuyanlar  da yorum yapıp eğlenecek.Şımarmasın diye gıcıkkkkkkk derken içimden de ona %100 hak verdim.Konu seçimi ve üslup konusunda daha dikkatli olmam gerektiğini anladım.

Neyseeeeeeeeee bu da kendimle yüzleşme anekdotumsularımdan biri olsun.))))))

Gecevardiyası...Aslına bakarsanız çok anlamıyorum ayetten hadisten ya da surelerden. Sanırım haklısınız yazdıgınız yorumda...Süleyman ateşe sormak lazım:))))

Şişmanadam....Teşekkürler okuyup 2 satır kelam ettiğiniz  için...
02 Ağustos 2020, 02.44
Helalleşmekte bazen kurtarmayabiliyor.Gönülden olmayınca helalleşmek olmaz.Zorunda kaldığı için diyor da olabilir ve bazı haklar vardır taraflar helalleşse de kurtarmıyor sanırım
Tıpkı amme davaları gibi.Kimse davacı olmuyor ama her iki tarafa da mahkeme celbi geliyor baze.Dikkatli olmak lazim.Emeğine sağlık.İyi bayramlar.
02 Ağustos 2020, 18.43
Sözlü olarakyazı hakkındaki görüşünü  dile getiren birinin belki de ne kadar haklı ne kadar haksız oldugunun okuyucu kitlesi tarafından da yorumlanabilmesi için yazmış olabilirmiyim o sözleri? Çoğumuz ben de dahil hem yazmayı hem de okumayı seven amatör kişileriz.Çok haklısınız  ''Cıvık '' yazı istesem de yazamam, Üslup derken de daha yumuşak anlatım biçimiydi kastettiğim. Çok teşekkürler exspiravit yorumunuz için. Farklı   ve haklı  bir bakış açısıydı. kaleminize sağlık...

ANT-2......
Dediklerinizi biraz araştırdım. Parmak bastığınız konuda söylenenler  şöyle. Değiştirmeden   aynen  sunuyorum...YORUM İÇİN TEŞEKKÜRLER

Helalleşme sadece sözle olmaz. Hakkın ne olduğu söylenir, borç varsa ve ödenirse karşı taraf hakkını helal etmese de helalleşme meydana gelir.

Zarar giderilmeden “hadi hakkını helal et” denilirse muhatap ya susmak zorunda kalır ya da içten helal etmek istemediği halde “helal olsun” diyebilir. Muhatabı bu şekilde zor durumda bırakarak yapılan helalleşme, helalleşme değildir.

Müslümana düşen, hiç kimsenin hakkına saldırmamaktır. Böyle bir günah işlediğinde ise önce verilen zarar giderilmeli, ardından o kişiden helallik dilemeli ve bu günahından dolayı tevbe istiğfar etmelidir. Önemli olan, ahirette Allah’ın bütün günahlarını bağışlayacağı kullardan olabilmek için çalışmaktır.

03 Ağustos 2020, 22.37
Çok güldum cafoooo...Vallahi ben suçsuzum.Asıl suçlu exspiravit)))))))))))
06 Ağustos 2020, 23.05
Allah'ın birden çok olduğunu söylemek, ona ortak tanımak, eş koşmak şirktir evet...İnsanlığın vebası olarak nitelendirilen bu durum Allahı yetersiz görmek diye tanımlanabilir kısaca.Ya da Allahı hakkıyla takdir edememekten geçmektedir şirk.

Hasılı kelam, bunlar derin konular.En azından beni aşıyor.Bir kelımenın eksikliği ya da fazlalığı farklı manalar yüklediği için yazdıklarımıza;  ben kendi adıma böyle hassas konularda daha dikkatli bir şekilde kelımelerımı yan yana dizmem gerektiğini anlamış bulunmaktayım...

Teşekkürler yorumunuz için Yılbay....
09 Ağustos 2020, 16.44
Gününüzün dört dörtlük yaşantısında dikkat etmeye değer önemli bir konu.. Ya diğerleri?
10 Ağustos 2020, 22.56
Ya bu Cafo size ne etti? Biri "cıvık yazıcı" der, biri; "gmsnn opum bu cafo, sizin için cıvık yazı yazıyor dedi" der, beri ki, "zaten yazılarını silip silip kaçıyor" der. Ayrıca evet, ben cıvık yazı severim, cıvık yazarım, cafo öyle dememiş ama demek istemişse de güzel demiş, teşekkür ederim, onore ettiği için beni smile Resmi

Bu vesileyle Bizimkilerden, Abbas Efendi'yi de analım "cıvık bacım afedersin" diyerek
11 Ağustos 2020, 08.48
Hoş gelmiş sefalar getirmiş gmsnn opum.Sizi burda görmek şereftir:)))))))Bence kimse cıvık kelımesine takılmasın.Çok masum bir sözcük kendileri.(sözlükte de mevcuttur.))))))

Neymiş efenimmmmm?

Kulak memesi yumuşaklığına getirebilmek için az biraz daha un katmamız gereken yazılar ya da yazarlarmış:))))))))))))))))))))))
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın