Sözüm Meclisten Dışarı..
06 Ağustos 2020, 12.44 A- A+Belli bir amaçla söylenen yalan, en ahlaksız yalan biçimidir ama en çok o işe yarar
F.Peter Dunneİçerisinde yaşadığımız hayata dahil olmak üzere ilkel veya medeni toplumlarda ve toplumların sahip olduğu inanışta , dürüstlük ; etik açıdan saygınlık yaratan faziletli bir davranış biçimi olarak kabul etmektedir.
Bununla birlikte yalan söylemek ,insanlara ruhsal açıdan zararlar getirdiği üstüne de saygınlığı yitirmeye sebep olan sadakatsizliği de kapsamaktadır.Yalanın tarifi şudur ; doğru olmayan söz, hakikat ve gerçeğin aksi, haksız söz ve bir kimseden söylemediği halde söz nakletmek manalarına gelmektedir.( Vikipedi )
Yani diyor ki ; gerçekleri söylemek kişiye zarar verecekse veya o kişiyi dahil olduğu toplumda kişi ya da kişilere karşı küçük düşürecek,saygınlığını azaltacak konuma getirecekse kişi yalan söyler.
Basit ve çok karmaşık olmayan araştırmalara göre her insan günde en az 1-2 defa yalan söylemektedir.
Araştırma demişken , Psikolog Richard Bryant 2008 yılında yaptığı bilimsel araştırmalarda yalanın çeşitlerini 3 başlık altında yayınlamıştır.
Gerçek yalan: Kötü niyetli ve aldatıcıdır. Vahim sonuçlar doğurabilir. Yalan söyleyenin kendisine faydası vardır. İçinde gerçeklik barındırmaz ve kabul edilemez.Yalan söylenilen kişiye zararı olması, karşılıklı ilişkileri ve güveni zedelemesi nedeniyle yalanın olumsuz türü olarak değerlendirilebilir.
Beyaz yalan: Hilesiz ve iyi niyetle söylenir. Başkasını üzüntüden, sıkıntıdan ve / veya olumsuzluktan kurtarma amacıyla söylenen genel olarak başkasının yararını göz önünde bulunduran, doğru olmayan ifadelerdir. Sonuç zararsızdır. Karşı tarafı koruyucu özelliği vardır. Biraz yalan biraz gerçektir (kıvırma). Kabul edilebilir niteliktedir.
Gri yalan: Niyet belirsizdir, iyi veya kötü niyetle söylenebilir. Sonucu belirsizdir yani farklı sonuçlar doğurabilir. Yalandan elde edilen fayda belirsizdir. Doğruluk düzeyi belirsizdir. Sonuç yoruma bağlıdır. Bazen iyiye bazen kötüye yorumlanabilir.
Yalan söylemenin en kötü yanı da bir gün o söylenilen yalan ile yüzleşmek zorunda kalınmasıdır.
Ve hepimiz biliriz ki ; gerçeklerin muhakkak bir gün ortaya çıkmak gibi kötü bir huyu vardır .
En büyük korku ise yalan söylemenin artık hastalık haline gelmesidir .Bunun ismi de Mitomanidir.
Mitomani konusunda girmeyeceğim zira sayfalar yetmeyecektir.
Fakat şu soruyu sormak isterim..
Hangimiz yalan söylemiyoruz ?
YORUMLAR
Pinokyo; tahtadan bir kukla ama insan gibi can bulmuş bir kukla. Ne gelir aklımıza pinokyo dendiğinde? Yalan söylediği zaman burnunun uzaması elbette. Keşke biz insanlarda da olsaydı bu özellik:)))
Kalemine sağlık !Şişmanadam!..........