gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

İlgi Dayağı

03 Mayıs 2021, 02.49
A- A+

Evet dürtmeye devam. 

   İlgi budalası nedir? İlk ve tek kaynağım sözlükten olacak, eski sözlükçü tayfadan biri olarak, bakalım bakalım sözlükte bu nadide kişilikler için neler söylenmiş. Biraz derleyip toplanmış haliyle yazsam kızmazsınız değil mi, çünkü adresimiz belli.

   Yanlışlıkla gereğinden fazla ilgi görüp buna alışmış ve bunun bağımlısı haline gelmiş insan türü. Dozu eksikliğinde afallayıp sersemleşmeleri ve bunalıma girmeleri mümkündür. Suçlanmaya gelemezler aksine sürekli tebrik edilmeyi beklerler (ör: Tebrik ederim nefes alabiliyorsun, ooo tebrikler adımların harika!) Sevimli çözüm ise kıymetli bir sözlükçü arkadaştan gelmiş ki bunun espri olduğunu belirtmeye gerek yoktur diye umuyorum. En sağlam çözüm; dayak. Gerek çevremizde varlığını ortaya atan gerek denk geldikçe gördüğümüz, duyduğumuz ve bildiğimiz insan türünden bahsettim buradan. Onlarla her yerde her an karşılaşmanız mümkündür. Siyasetçi tabanından dahi örnek vermek mümkün ancak biricik oyun ve eğlence sitemizi büyük başlarla derde sokmak istemediğimizden küçük başlı örneklerle ilerleyelim.

Başta da özellikle "yanlışlıkla" olduğunu belirttim. Bunun nedeni ilgi budalası, sözlük tabiriyle ilgi manyağı kişilerin ilgiyi haketmedikleri yönünde olduğundandır. Bu yüzden; yanlışlıkla.

Haketmek ile haketmemek meselesi:

Haketmekten kasıt, kişilik/karakter ve yetenekleriyle o değere layık olmaktır. Es kaza değil de -ilgi gösterenler tarafından- bile isteye ilgi görmeyi gerçekten hakeden kişiler alçakgönüllüdürler ve genelde geri planda durmayı tercihten öte huy edinmişlerdir.
Haketmemekten kasıt ise bunların hepsine sahip olup ya da hiçbirine sahip olmadan da yukarıdaki olayı yaşamaktır. Yetenekli ilgi budalaları da vardır. Hem yetenekli olup hem de budala olmanın farkını da siz düşünür müsünüz, yani, o derece...
(Okuyana karışık gelirse, yetenek ve ilginin zıt yönde hareket ettiğini -en azından kişisel görüşümün bu yönde olduğunu- örneklerle açıklayayım.)

Mahalleden dedikoducu bir teyzenin ya da zamcı bir esnafın ilgi görmesi onların saygıdeğer yetenekte oldukları anlamına gelmez. Sözkonusu; dedikodu ve zamlar. Olumsuz davranış örnekleri. Bu örnekler, yanlışlıkla ilgi görmeyle ilgili.
Ressam bir teyze ve müzisyen bir esnaf, saygıdeğer yeteneklerle donatılmış olup hakettikleri ilgiyi görmemeleri onları yeteneksiz kılmaz, istense (görememeleri) dahi. İgisiz kalmaları ve unutulmaları için çabalansa dahi. Geri planda durmak yerine ilgi görmek için canla başla yetenek sergilemeleri ise; üzgünüm ama, benim nazarımda onları ilgi arsızı saydırır. Saydırırım da. Örnek sanat üzerinden olunca, umarım, konu sanatın değeri ve önemine uzanmaz. Korkuyorum tanrım!
Hey, sitenin sarı kafalı kızı ile dar paçalı nargileci oğlanı; bu söylemlerim sizleri de ilgilendiriyor.

Şimdi de -konudan bağımsız- kalın puntolu yeri açıklayayım. Bir karikatürde gördüm galiba. Olay şu. Olay örgüsünde öğrencilerine karşı "yani" dememeyi alışkanlık haline getirmiş bir öğretmen karikatürü. Ona göre "yani" diyerek açıklamada bulunmak hakaret sayılırmış. Ne yücegönüllü davranış türü! 

Okuduğunuz gibi, bol iç sesli tek çözümlü bir kişilik özelliğini anlatan bir yazı.




YORUMLAR

24 Mayıs 2021, 18.43

nE? O zaman aynı karikatürden bahsetmişiz. Ayrıca daha neler, senlik durum yok
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın