gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

Sosyal Kabadayılık...

24 Mayıs 2021, 13.30
A- A+



Mobbing.......En basitçe tabiriyle ''yıldırma''. Psikolojik baskı uygulama, taciz vs. Kişi hakkında dedikodu yapmak bile ayni kapsamda mesela .


Mob...... İngilizce bir kelime Çete, mafya gibi anlamları da içinde barındırıyor. Türkçemize de ordan sızmış mobbing diye. Sosyal kabadayılık yani kısacası.


İşyeri koşulları, mesai arkadaşları, yöneticileri ya da işverenleri kaliteli olanlar ve de huzurlu bir ortamda çalışanların tuzu kuru. Acaba herkes ayni şansı yakalayabiliyor mu ekmeğini kazanırken? Ya da sabah uyandığında koşar adım gidebiliyor mu işyerine? Yoksa ayakları geri geri mi gidiyor?
Büyük bir ihtimalle bir çok çalışan mobbing mağduriyetine maruz kalmaktadır günümüzde.Çevremizde de yok mu böyle insanlar? Belki bir çoğu uygulanan taciz ya da psikolojik şiddete dayanamayıp öyle bir lüksü olmadığı halde işinden olmuştur. Küçük düşürüldüğü ya da hakkında dedikodu yapıldığı için maddi manevi sorunlar yaşamıştır. Mesela çalışma arkadaşlarınız size bir lakap taksa rencide edici ya da saygınlığınızı zedeleyici neler hissederdiniz?


Mobbing uygulayanların antipatik, kendini üstün gören, narsist, hilebaz kötü niyetli kişiler olduğu tespit edilmiş yapılan gözlem ve araştırmalar sonucunda. Toplum ilişkilerinde tartışmasız sınıfta kalan sorunlu tipler yani….

Ne yazık ki  zeki, yetenekli, yaratıcı iseniz yandınız demektir. Mobbinge maruz kalma riskiniz normal insanlara göre çok çok yüksek.Yani bu bile nerdeyse suç oldu görüyor musunuz)))))Güvenilir, başarıyı amaç edinmiş akıllı kişiler hedef tahtası kısacası…Elbette her işyerinde bu durum geçerli değil ama olasılık yüksek bu durumda. Bir de yaşınız büyükse alın size   bir eksi puan daha. Dişleri onları daha iyi kesiyormuş. Sözün özü gençler bu konuda bir gıdım daha şanslı. Allah’ın gıcıkları onlara daha az yükleniyorlarmış…


Eh bu durumda susup kalmak mı ya da çoğunun yaptığı gibi alın işinizi başınıza çalın deyip; işsizler ordusuna katılmak mı yapmamız gereken şey? Baskıya, güvenimizi yerle yeksan eden söz ve davranışlara, fiziksel ya da cinsel tacize maruz kaldığımızı düşünelim. Sineye çekip katlanalım mı yapılanlara? Ya da hiçbir şey olmamış gibi devam edelim mi çalışmaya? Mümkün mü sizce bu?


Empati yapmaya çalışıyorum. Ne yapardım ben olsam o durumda. Öncelikle hukuki haklarım var mı onu araştırırdım. Maddi manevi tazminat davası açma hakkımı soruştururdum. Bu hayasızca davranışların cezalandırılması için imkan var mı onu öğrenmeye çalışırdım.


Şükür ki tüm çalışma yaşamım boyunca güzel, kaliteli saygın insanlarla mesai yapma şansını yakalamış biri olarak mobbinge maruz kalmadan çalışma hayatımı sonlandırabildim.Herkese de huzurlu bir iş yaşamı diliyorum tüm içtenliğimle. Sakın mobbing kurbanı iseniz susup oturmayın. Hakkınızı sonuna kadar arayın. Çünkü mobbing suçtur. İspatlayabilirseniz tabiiii….

YORUMLAR

13 Haziran 2021, 03.27
Selamlar Merhabalar :)    En basinda bodozlama konuya girer gibi Altını haddim olmasada küçük bir duzeltme yapmak istiyorum ;) Bence bana soran olsaydı içinde bulunduğunuz duruma karşı dile getirdiginiz bu güzel yanınızda Başlığı :)) Maganda olarak değiştirir Kabadayilik gibi bir lakabı harcamazdim mesela ;) Kendi jargonunda ağır ve harbi anlamında uslubunca Recon adi altında Efendi olan diğer bir yüzü olan bir duruşu olan dışarı iyi kendine kötü risk taşıyabilen bir Karakteri bide başına sosyal ekleyerek bence bu sizin farkında olmadan bilmeden ;) söylenmiş en az zırgafli bir söz kadar sisli ve hatalı buluyorum haddim olmadan bu arada çok özürdilerim :) Magandalik yapmış olmayim ama ;))) Bence yazdiginiza en yakın terim MAGANDA :)  Teşekkürler Kaleminize  smile Resmi
13 Haziran 2021, 14.49
16MEMO....


Tanıma farklı bir açıdan bakmışmışsınız. Saygı duymak lazım sizin fikrinize de..Mobbingin tanımı böyle ama))))).Ben uydurmadım yani...
Teşekkürler zaman ayırdığınız için.
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın