gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

Çok Cahilsin Keşke Ölsen!!

09 Haziran 2021, 07.09
A- A+

Sanıyorum herkes bilir -????- bu cümleyi. Haberler canlı yayında, İlber Ortaylı'ya konu hakkındaki görüşünü soran spikere hitaben böyle demiş İlber Ortaylı. Ondan fikir alınacaksa, sorulacak soruların özenle hazırlanması icap eder. Muhatap olacak spikerin de yetkin olması gerekir bence. Bu yüzden İlber hocaya kızamam. Zaten ben, sıradan, bizim gibi insanlardan söz edeceğim.


Giriş cümlesindeki bilmekle alakalı parantez içi soru işaretleri söz edeceğim konuya dair. Herkesin bileceğini varsaymak, tek başına bir ukalalık mıdır? Sanırım değil, iyimser bir bakış açısıyla benim yaptığım gibi bir intro yapılabilir. Mevzu daha başka.


Öncelikle şunu söyleyeyim; kimse, her şeyi bilmek zorunda değildir elbette. Ama herkes; karşısındakinin bilgisine göre hareket etmek zorundadır, ahlaki açıdan... Kimse, sizinle aynı zevki, aynı ilgi alanlarını paylaşmak zorunda da değil ayrıca. Karşınızdakini tanıyorsanız, onunla neyi konuşup neyi konuşamayacağınızı bilirsiniz aşağı yukarı. Yok tanımıyorsanız; zaten üst perdeden konuşabileceğiniz, hakkında sular seller gibi bilginiz olan bir konuyu konuşuyor olmazsınız büyük ihtimal. Reelde böyle, sanalda kimsenin bilmediği bir şey yoktur zaten(!) Bir de "bilmiyorum" de kardeşim di mi! Yok, hepimiz her bi şeycikleri biliyoruz.


Siz, iyi niyetli bir bilen kişiyseniz; karşınızdaki de bilmek ve öğrenmek istiyorsa, onu anlayabileceği bir dilde aydınlatma yoluna gidersiniz. Karşınızdaki bilmek istemiyor, söz ettiğiniz şeyle ilgilenmiyorsa, konuyu kapatırsınız. Muhatabınızın, sizin bahseyleyeceğiniz şeyi bilme ihtimalinin % 1 olduğunu düşünüyorsanız; onu, bu konuyu açarak hem sıkacağınızın hem de kötü bir duruma sokabileceğinizin idrakinde olmanız gerekir. Bunu bile bile yapıyorsanız; amacınız "bi laf ettim apıştı kaldı" gibi bir sonuçsa, alay etmekse amaç; siz sadece konu hakkında bilgisi olan bir insansınız, insanlığınız ise muamma. Ha bunu hak edenler de olabilir, ısrarla bilmeden bilgiçlik yapılıyorsa kafa bulmak hoş olabilir. Ama unutmamak lazım; herkesin bilgisi olan bir konu illa ki vardır. Sen, Nietzsche'den söz ederken bön bön bakan birine; o, yazılımlar hakkında konuşurken, sen de bön bön bakabilirsin misal. Bönlük, hepimize mahsus olabilir.


Bu tavırlar genelde, ilk gençlikte oluyor. Genç jargon, ileri yaşlarda olanlarla kafa buluyor konuşurken. Bu normal bence, hepimiz yapmışızdır. İnsanoğlunun en vahşi zamanı ilk gençliktir çünkü. Bir de Sörvayvır'da oluyor, açlar yazık, ona bağlayabiliriz :) Kendilerini çok zeki zanneden Mavi takımdan iki eleman; Dora ve Poyraz, Kırmızı takımdaki herkesi aşağılıyorlar mesela. Ne hikmetse, aşağıladıkları elemanlardan biri olan pehlivan İsmail'e, hafıza oyununda yeniliyor misal bu Dora denen vatandaş :) Tam ofsayt bir tip; pehlivan adama tahrik etmek için "zenne" diyor mesela. Yani neresi yumuşak karnıysa oradan vuruyor. Bu mu zeka şimdi! Neyse nerden girdim bu konuya .dddddd Aleyna kazansın neticede. Kız, hem güzel hem çok iyi sesi var hem performansı iyi, en önemlisi hepsinden daha delikanlı, daha karakterli.


Yani yapmayın :) ayıp böyle şeyler. İnsanlara aklı oranında hitap edin, denmiş; akılları, fikirleri ve bilgileri oranında... Çok önemli bir görgü kuralı bence.

YORUMLAR

09 Haziran 2021, 09.58
Dostoyevski, “Bilgisizlik, soytarılık demektir; pislikten farkı yoktur''.

Çok da soytarılığa gerek yok.

''Prof. Dr. Kerem Doksat şöyle diyor: “Popülistin rasyonalizasyonu hazırdır: “Halka iniyoruz efendim.” İnmeyin Kardeşim! Hele bizimki gibi cehaletin kol gezdiği, feodal, ataerkillikten ve yaşlı-erkillikten kopamamış ülkede halka inilmez, halk yukarıya çıkarılır.” Cahil, cesurdur öteden beri ama bir yandan da bilirdi cehaletini, er ya da geç değişmesi gerektiğini…''(alıntıdır)

Buradaki ''halka iniyoruz'' sözü sizde ''Zaten ben, sıradan, bizim gibi insanlardan söz edeceğim.'' şeklinde hayat bulmuş. Nasılsa bön bön bakan insan sayısı fazla bari onlardan bir destek toplarım edası.

Ne diyeyim;

Sıradan insanların klasik yaklaşımının böyle olması normal. Cahillik mutluluktur. Hayat boyu mutluluklar.
09 Haziran 2021, 12.25
Demagoji yapıyorsun. Cehaleti övdüğüm filan yok, onu nerden çıkardın? Çıkış noktamız, en azından benim tepki duyduğum nokta, senin yorumun.

""""Narsisizm,eko ve nergis çiçeği arasında sıkı bir bağ vardır dediğimizde yüzümüze bön bön bakan insanların şaşkınlığını seviyorum."""

Bu yorumu okuyunca, cehaletin seni mutlu ettiği de söylenebilir mesela. Hoşnut oluyormuşsun insanların bön bön bakmasından. Demek ki, insanların cahil olmasıyla sorunun yok senin. Okumakla alakalı olan birinin mutlaka biliyor olacağı böyle sıradan bir bilgiye vakıf olman ve kendini üstün addediyor olman çok komik değil mi? Kim misal bu, söylediğini anlamayıp bön bön bakıyor sana? Apartman görevlisi mi veya okuma adeti hiç mi hiç olmayan Nuriye teyze mi? Fizik profesörü mü?


İlber Ortaylı, cehalete sinirlenip söylüyor o sözü. Sen, karşındakinin bilgi yetersizliğiyle eğlendiğini dile getiriyorsun. Hem İlber Ortaylı kiiiiiiim, sen kim yahu? Ukalalık bile büyük yetkinlik ister bence, herkese gitmez. Bu yüzden sıradan insanlar olarak adlandırdım bizleri. Yoksa mağdur edebiyatı hiç sevmem. Hatta mağdurları da sevmem. Kendime taraftar toplamakla hiç işim olmaz :) Seçime mi gireceğim, olay ne?


Son olarak alıntıladığın "halka inmek" vs. siyaseten kullanılabilen şeyler, popülizm her zaman iş yapar. Burada söz edilen, halkın cahil kalmasının, hükmetmek isteyene yaradığıdır ki doğru. Halk, yukarı çıkmak zorundadır, bu da doğru. Ekonomi, herkes için düzelmedikçe, halkın cahil kalması mutlaktır antrparanzet. Ve bu noktadaki cahillik, toplumun genelini etkilediği için bu tip bir cehalete tepki duymak damamıyla doğru. Çünkü her birimiz zarar görüyoruz. Fakat, narsizmi ve hikayesini bilmiyor diye kimseye bir şey olmaz, canını sıkma sen, kimse sana zarar veremez .ddd İnsanlarla dalga geçmek çirkin bir davranış biçimi, onu anlatmaya çalıştım, anlatabildimse ne ala. Ben anlatabildim, sen de anladın mutlaka ama bana "cahil" demek, haksız olduğunu kabul etmekten daha kolay ve egonu zedelemeyecek bir tepki gibi görünüyor sanırım. Halbuki çok komik duruma düşüyorsun.
09 Haziran 2021, 12.57

 ''Demek ki, insanların cahil olmasıyla sorunun yok senin. ''

Tabi yok. İnsanların mutlu olmasını seviyorum. 

Ama narsisizmden bahsedip, bunun kaynağını bilmeyene de cahil bile denmez. 

Yani oradaki asıl konuyu es geçip cahillerden taraftar toplama telaşını, bana demagoji yapıyorsun derken senin bunu yapıyor olmanı anlıyorum. 

Bir insan bahsettiği konunun ana detaylarını bilmek zorundadır. Elinin altında gogul amca varken bile buna tenezzül etmiyorsa ona cahil de derim, soytarı da derim, Dostoyevski gibi pislik de derim.

Burada konu bir kişinin bahsettiği konudan karşıdakinin anlamıyor ya da bilgisiz olması değil. Anlatan kişinin anlattığı konuyu detaylıca bilmemesidir. Benim eleştirdiğim ya da senin ısrarla dediğin gibi aşağıladığım dinleyen değil anlatandır.

Anlatan kişi yazılım anlatıyorsa, algoritmanın neden Hindistan'da zorlama olarak öğretildiğini ve bunu en iyi yazılımcıların neden Hindistan'dan çıktığına bağlayabilecek ince donanıma sahip olması gerektiğidir.

Yoksa dinleyen kişi her şeyi bilmek zorunda olmadığı gibi her şeye ilgi duyma zorunluluğu da yok.

Okuduğunu anlamak da bir meziyettir. Düşünmek gibi.Meziyetlerinin artmasın diler ve mutluluğunun daim olmasını temenni ederim Cezbe...



09 Haziran 2021, 14.20
Ben de Hatay künefesi seviyorum. Ya ben okuduğumu anlamamaya mı başladım nedir cidden smile Resmi Agresif, sen anlatandan mı şikayetçisin? Elbette anlattığın konuyu bilmek gibi bir zorunluluğun var, buna niye itiraz edeyim. """"Narsisizm,eko ve nergis çiçeği arasında sıkı bir bağ vardır dediğimizde yüzümüze bön bön bakan insanların şaşkınlığını seviyorum.""" cümlenden, anlatıcıdan şikayetçi olduğun sonucuna nasıl varabiliriz peki? Sen blogun yazarını mı eleştiriyorsun bu cümlenle yani? Yoksa bunu da mı yanlış anladım smile Resmi .dddddddd İnceleme yazısı, bilmediğim bir şeyi incelemişse, yorum yapmam da saçma olur. Bu yüzden şöyle bir baktım açıkçası alttaki yazıya. Şimdi tekrar okudum, söz ettiğin gibi bir bilmezlik durumu da göremedim. Sonuç olarak; senin yorumunun söylediği şey üzerine eleştiri yaptım ben. Söylemek istediğin başka bir şeydiyse bilemem. Akıl okuyamıyorum zira.


Salatanın en alasını yapmışsın hem de, öyle böyle değil :) Kafa bulandıracaksın ki haklı çıkasın. Neyse bakalım neymiş derdin :)

Sevgili cahiller, koşun gelin taraftar topluyorum sizlerden. Canım cahiller, cici cahiller oyunuzu bana  verin!!.dddddd

09 Haziran 2021, 15.33
 """"Narsisizm,eko ve nergis çiçeği arasında sıkı bir bağ vardır dediğimizde yüzümüze bön bön bakan insanların şaşkınlığını seviyorum.""" cümlenden, anlatıcıdan şikayetçi olduğun sonucuna nasıl varabiliriz peki?

Tekrar dönüp baktım da; kesinlikle haklısın. Anlatıcıdan şikayetçi olduğum sonucu çıkarmak için bir zihin okuma aleti lazımmış. 

Yanlış anlamaya sebebiyet verdiğim içim ÖZÜR DİLERİM.

Orada yapmak istediğim aslında yazarın konusuna hakim olmadığı ve biradam'ın narsisizmden bahisedince bön bön baktığını ima etmekti ama kendimi ifade edememişim.

Cahilliğime verin:)

09 Haziran 2021, 15.40
Oleeeeeeyyyyyyyyyyyyyy heyyyy heyyy heyyyyyyyyyyyyyyyyy :))

"Yedi Güzel Adam" dedik dedik de yazamadık gitti, o zaman "Yedi Güzel Çocuk" yazarım ben de :)))

Kaostan beslenen tarafımı da yanıma alarak sınıfa girmiş bulunmaktayım, az çekilin bakayım siz kenara :)) Sizi gidi kulağı çekilecesiler siziiiii :)

Efendim neymiş , he söyleyin bakalım neymiş :)  

Sınıfımızın BirAtomKarıncası isimli öğrencisi normalde çok sakin tabiatlı bir çocukmuş, nadiren söz alır bahsi geçen konularla ilgili fikrini beyan edermiş. O fikrini beyan edince ortalık önce ayan sonra beyan olurmuş. Olurmuş olmasına da bazı bazı toz dumanı terkisine de alırmış o konuşunca. Okuma yazmayı daha okula başlamadan öğrenmiş bu çocuk, öğrenmek onun hem kaderi hem kederi olmuş bir vakit sonra...

 Sınıfımızın eski öğrencilerinden ama bolca devamsızlığı bulanan Agrelif ise ne kadar geçimsiz görünmeye çalışsa da aslında baldan şeker bir çocukmuş. İnsanın onun daglalı saçlarını tutup şöyle bi çekip, gel sen buraya diyesi gelirmiş. :))  Agrelif de nadiren söz alan bir çocukmuş, genelde kendi sırasında oturup dersle pek ilgilenmez gibi görünürmüş ama aslında her bir şeyi dinlermiş. Zeki bir çocukmuş ancak zekanın mutluluğu yanında getirmediğini de bildiğinden bazı bazı kederlenirmiş. Çünkü köyün en mutlu kişisinin aynı zamanda köyün delisi olduğunu bilirmiş.

Sınıfın tertipli düzenli kız çocuğu Ceaybe ise bol bol araştırır, araştırıp öğrendiklerini arkadaşlarıyla paylaşırmış.  Sevimli, güzel, zeki bir çocukmuş o da. Bazı bazı sınıfta bir tartışma çıktığında çıkarırmış çizmesinde sakladığı keskin bıçağını ve fırlatırmış kara tahtaya. Kıldan ince kılıçtan keskin hesabı... :)))
  

Sınıfın son zamanlarda devamsızlık yapan bir diğer öğrencisi de Cafeşatçı imiş. Çok sevimli bir çocukmuş kendisi, önceleri pek bi yaramızmış o da ama sonradan bakmış görmüş ki yaramazlıkla ömür geçmiyor uslu uslu durup masal prensi olmuş.  Ne var ki birden ortadan kaybolmuş, arkadaşları da :
Nerdesin Cafeşatçı  smile Resmi sınıf seni çok özledi, nolur nolur derslere gel diye, çağrıda bulunmuşlar ona..
Sınıf olur da aşk perisi olmaz mı hiç :) var tabii. Sımıfımızın Aşk  Perisi Grinka  bir çiçek görse çiçeğe bakıp aşk için açmış dermiş, bi damla yağmur düşse aşkla yağıyor dermiş. Ne varki Grinka sınıfın sarışın bakışlı  kayıp çocuğuna aşık olmuş.  Her ne kadar ben kırmızıyı severim dese de onun içindeki aşkın rengi siyah imiş..

Bir diğer devamsız çocuk MaviBıyıkBlue imiş. İri yarı güçlü kuvvetli bir çocukmuş kendisi ama böyle serçeninki kadar narin bir kalbi varmış.  Arada bir söz alırmış. Zaman zaman hac farizasını yerine getirip şeytan taşlar zaman zaman da atına binip suçluları kovalarmış.

Bu sınıfın en çirkin, en haşarı, en tembel, en şımarık, en ukala, en haddini bilmez öğrencisi de Belatte imiş. Onun hakkında fazla bi söze hacet yokmuş aslında. Leyleğin ömrü iki laklak değerler oldu tepe taklak deyip, gözlüğünü takar lak lak lak lak diye dolanırmış. :)))

Notunuz:  Sınıfımızın diğer öğrencilerinden de yeri geldiğince bahsedeceğiz.  Şimdilik bu kadar olsun.  Var yani biliyorum:))  Bi yedi daha rahat çıkar bu sınıftan...

Hüüüüüüüüüppppppppppppppppppppp Jiiiiiiitttttttttttttttttttttttttttttttttt

Mikser smile Resmi  




10 Haziran 2021, 15.34
:) Hmmm anladım Agresif. Rica ederim, olur öyle arada. Anlaşabildiğimize sevindim. Yorumun, yalnızca, hitap ettiğini ve seni bağladığından, kızgınlığım hükümsüzdür :)


Gız Babettem cayilim :) nerdesiniz yahu. Hepimiz aynı anda mı sıkılıyoruz nedir olay, sözleşmiş gibi susuk kalıyoruz .p Özledim ben topunuzu :) Yazın bi şeycikler de okuyalım. 7 güzel çocuğu beğendim. Güzel çocuklardık büyük ihtimal, büyüyünce bozulmayan tarafından. Öperim bi'çok bi'çok. Sarılan kaçtı yine unuttum, ondan işte.
13 Haziran 2021, 02.56
Çok doğru ve harika yazmissiniz Kaleminize sağlık . smile Resmi
14 Haziran 2021, 12.13
Kalsaydın; otur, sıfır!! :) Haklısın sen, bence en iyisi hiç konuşmamak .pppppp Nasıl olsa, dediğini de duyuramıyorsun, denileni de duymuyorsun. Tek amacın, söylemek istediklerini söylemek. Esasında durum böyleyse, karşımızdakiyle konuşmuyoruz; kendi kendimize konuşuyoruz. Kimse birbirine kendini ifade edemediğine göre, herkes kendiyle konuşuyor. Konunun temeli daha iyiymiş Kalsaydın, teşekkürler yorumun için :) smile Resmi


Teşekkürler 16Memo. Delikanlı Sadi var bi de :) O da kabadayı sayılır, haklısın sen .ddd
15 Haziran 2021, 15.47
:D ugraşmayın bu kadar  kibrinizle .Sonuçları zamanın belirledigi bir alemde varabilceginiz sonuç    
anılarınız olur ...
15 Haziran 2021, 22.31
CeZbE 
O cahil ben olabilirim. Oy kullanmıyorum,kullansaydım bir gün sana oy verirdim yarın öbürküsüne n'olcak ki  :))
Bilgi ve dil ile kurulan iktidar biçimleri vardır. O çok saygı duyduğumuz baş tacı ettiğimiz "bilgi" sadece aydınlanma amacıyla kullanılmıyor. Hem makro hem mikro düzeyde tahakküm kurmak istediğimiz insanlara karşı bir silah... Makroya giremeyeceğim örneklemek sıkıntı olur. Yine de madem bahsettin İlber Ortaylı da bunu yapanlardan biridir sahip olduğu birikimi ve statüsünü insanları manipüle etmek için kullanır. Kaldı ki herkese cahil diyen kişi bir romanda olmayan bir ifadeyi eleştirebiliyor. Meşhur "cami balkonu" polemiğini bilirsin. İlk baskıda dahi böyle bir ifadenin bulunamadığı iddia ediliyor. İlber'e özel baskı mı yapıldıydı acep? Cahillerle aynı baskıdan okuyacak değil ya :)))
Neyse her şeye rağmen cahilleri öldürmek yerine gök kubbede yer vermeyi seçnlerden İlber, bahsettiğin cümle caps mi gerçek mi? kafam karıştı :S

Yazıda söylediğin çoğu şeye şeye katılıyorum. Karşımızdaki kişi verdiğimiz bilgiyi almak istiyor mu diye bir yoklamak lazım. Söylediğimiz şey o kadar önemlidir ki(?) bu nedenle geri bildirimlerle ilgilenmeyiz. Çok yanlış ve sağlıksız bir iletişim. Ayrıca bir konuda konuşmak için o konuda çok bilgili olmak gerekmez, ahkam kesmemek kaydıyl her şey hakkında konuşulabilir. Böylece bir dialog gelişir ve sadece gerçek bilgiyi değil farklı bakış açıları da kazanırız. İnsanlar üzerinde bilgi ile iktidar kurmaya çalışna cahilsavarlardan korkusuna kimse konuşmak istemiyor. Yanlış bildiği yanına zarar kalıyor. 

16 Haziran 2021, 13.29
Bilgem cayilim hoşgeldin .p Bu medya var ya; insana gördüğünü unutturur, duyduğunu yanlış duyduğu vehmini verir. Sen inan ki bu caps değildi. Olayın vehameti büyük, düşünsene, iş yargıya kadar gider. Olayı güzelce bağladılar bence. Caps hikayeleri de bu olaydan sonra çıktı zaten. Cami balkonu mevzusunda, belki ingilizce çeviriden kaynaklıdır, diye düşünülebilir. Yani ingilizce "şerefe" yoktur büyük ihtimal, balkon şeklinde çevirmiş olabilirler. Ortaylı da çeviri üzerinden eleştirmiş olabilir. Böyle bi bahane olmaz tabii :) Okumadığı şeyi, insan nasıl eleştirebilir ki! Zaten eleştirmen taifesinden hiç hazzetmmem. Kubbenin altında cahiller de olsun, ifadesi; sert ve küçümseyici görünse de gerçektir bence. Sinir anında olmayınca, doğru bulunmuştur .ddddddd Bilgiyi, güç olarak görüp insanları ezenler konusunda da haklısın. Ama İlber hocanın onlardan biri olduğuna inanmıyorum ben, içindeki çocuk rahat bırakmıyor onu olabilir .dddd Bir de karşısında kim olduğuyla da alakalı, ona göre hitabı da değişiyor.


Söylediğin çok doğru; herkes her şey hakkında konuşabilmeli. Cahil mi görünürüm, endişesi taşımadan hem de. Başka türlü bilgili insan, bilgisiyle turşu kurmuş olur .d Dönüp dolaşıp iyi niyet çerçevesine oturuyor bu işler işte. İsteyen öğrenir, bu kadar basit aslında. Hem dediğin gibi, değişik perspektiflerden bakışı da gömmüş oluruz katı kurallara oturtursak bu sohbet işini. Yakın örnek; kabadayı meselesi. Okudun mu bilmiyorum, blogu, Memo'nun yorumunu... Kabadayı, kelimesinin salt olumsuz anlam içermediğini düşündüm ben mesela Memo'nun bakışıyla. Ki gerçekten öyle, Robin Hood da kabadayı değil midir mesela .ddd Yani bu kabadayıların, niyetine göre; kelime, olumlu veya olumsuz anlam kazanıyor. Fakat, eleştiri alan da bu kelimenin sözlük karşılığından dem vuruyor. Demek ki; bilgi de tek başına yeterli değil. Üzerine düşünmek, kendi akıl fikir süzgecinden geçirmek gerekiyor. Bu da belki öncelikle küçümsediğin farklı görüşlerle gelebiliyor. Aman nerelere daldım Bilge :) Özlemişim seninle yorumlaşmayı, akıl şart :) Çok çiçek smile Resmi


Kalsaydın; bilmiyorum ben hiç 0 almadım .ppppppp Tembelmişsin demek .pppppppp


TheJedi;  vallahi "her canlı ölümü tadacaktır" tadında bir cümle yazmışsınız sanki, ürktüm biraz smile Resmi :) Yani anladığım diyorsunuz ki; eyy kibirli kirpi! gel bu kibrinden vazgeç; yoksa gelecekte sap gibi yalnız kalırsın, ancak anılarınla idare edersin. Gerçi başka türlü de yorumlanabilir kurduğunuz cümle :) Teşekkür ederim yorum için smile Resmi
16 Haziran 2021, 18.38

Capstir o caps, böyle bir şey söylese yerinde duramazdı millet :)
Israr ediyorum dersen,  kaynak ve kanıtlara zaafım vardır. At bir link aydınlanayım :)
Bir de Kraliçenin kuran tilaveti tecrübesine dair ortaya attığı bir iddia var. Yeşil Cami'nin Yusuf isminde bir imamı olduğundan bahsediyor ama bu teyit edilmiyor. Yok öyle biri diyorlar.
Tabi  İlbergillerin iflah olmaz kötü kopyaları da var. Beterin beteri budur. :) 

Bahsettiğin blogu okumamıştım. Kabadayılık kelimesine  hiçbir şekilde olumlu bir anlam yükleyemiyorum. Mevcut ataerkinden beslenen ve onu besleyen bir ünvan. Kahramanlık kavramı  bile antipatik geliyorken... Kahraman, kurtarıcı vs bizim acziyetimizi tekrar tekrar üreten kavramlardır bence. "bilgi" ile kıyaslanabilecek bir örnek gibi gelmedi bana.
Bilgi alanında da  aklımızı fikrimizi  teslim ettiğimiz karşısında aciz kaldığımız "hocalar" var. 
İlber'in karşısındakinin kim olduğu fark etmez. Kamusal alanda iletişimi düzenlemek için nezaket kuralları ortaya çıkmıştır. Kabalığın, argonun ve küfrün en fazla ortaya çıktığı resmi kurumlardan birinin askeriye olması tesadüf değildir. Bir kimsenin üzerinde hakimiyet  kurmak isteyen kişi  karşısındakini küçümsemekten ona karşı kabalık etmekten çekinmez. Onun her türden edepsizlik yapmaya hakkı vardır. Bu hakkı bilimsel bilgi donanımından alır. Tabi bilimsel bilgi alanındaki tahakkümü bir nebze kırabilen toplumlar da var. Darısı başımıza
Ben de özlemişim seninle yorumlaşmayı. Çiçek yapmayı hala bilmiyorum. Sana da bir sürü Çiçek :)

17 Haziran 2021, 02.47
E sen adam asmaca oynuyorsun Bilge ama .dddddddddd onu da yaptı, şunu da yaptı vs. şeklinde. Yazdıklarından anladığım üzere, hiçbir şekilde onaylamadığın birine, esasında içten içe yakıştırdığın bi lafın, ona ait olduğuna kanaat getirmek için kanıt istemen, sanırım adalet duygundan .ppp Kanıt, gidişat kendi zararına işlediğinde, kanıt olmaktan vazgeçer. Kanıt dediğimiz bir kişi olsaydı böyle olurdu :) Delili var etme veya yok etme hakkı ve erki kendi elindeyse birilerinin, olan kanıta da olmayan olana da tamamen inanmamak lazım. Yine de sen capstir, diye ısrar et; ben de gayet de gerçektir, diyeyim :) İlber hocayı sevmediğin belli, benim de sevdiğim belli :) Ama ben senden "karşısında kim olsa fark etmez, her türlü küçümser" fikrin için kanıt istemiyorum .d Dediğin gibi bir örnek varsa da buna ulaşabileceğini sanmıyorum.


Kabadayı örneğini; her bireyin her konuda söz söyleyebilir olmasının hiç sakıncası olmadığını, bilakis bunun ufuk açıcı bir durum olduğunu, bilginin tek başına bir şey ifade etmediğini ve değişebilir de olduğunu belirtmek için vermiştim. Sonuçta, bilginin netleşmesi, değerlendirilmesi, görüş alışverişi de bilgiyi pekiştirir, daha doğru kılar. Daha net ifade edeyim; bir sözlük bilgisi var, bu diyor ki kabadayı kötüdür. Bir kitabi bilgi dışında, yaşanmışlık diyebiliriz böyle bir görüş var; diyor ki, kabadayı her zaman kötü mana taşıyan bir ifade değildir. Benim fikrimce de böyledir. Cici kabadayılar var, çok rica ederim Bilge .p Yazdıkların tuhaf geldi bana. Kahraman bile sevmiyormuşsun filan... Acziyet dünyanın gerçeği değil mi, birileri korunmaya muhtaç bu dünyada, kanun böyle yani. Tam olarak neyi reddettiğini anlamadım.


Askeriyenin % 98' erkektir sanırım. Kabalık ve küfrün en çok bu kurumda olmasının, tahakküm etmekle bire bir  ilgisi var mı bilmiyorum Bilge, erkek nüfusun kalabalık olduğu kurumların hepsinde bunun olabilirliği var.  Küfreden hükmetmiş mi olur, o da tartışılır. Bilgi, tek başına zaten hükmeder, aşağılamaya ihtiyacı yoktur bence. Gerisi bilgi sahibinin karakterine kalmış. Senin gibi genellemeler yapamam şahsen. Bol çiçek çok çiçek smile Resmi

17 Haziran 2021, 12.18
görüş dünyanız bencelerden ibaret yorumlara baktıkça bilginin şiddetinden haberiniz yok gibi duruyor gibisi fazla öyle
17 Haziran 2021, 12.19
Ne yani CeZbE, asmayalım da besleyelim mi?  :)))
Bilgili olmayana cahil demez o,bilgili olmadığı halde bilgiliymiş gibi görünene der. Kendisi neden aynını yapıyor? Şahsına hakaret etmedim cahil demedim, Sadece eleştiri. Bunları sorgulamayalım mı?
Karşısında kim olsa fark etmez derken, kim olursa olsun aynı davrandığını kastetmedim, karşısında kim olursa olsun bu şekilde davranma hakkı olmadığını kastettim . Onun da sevip saydığı insanlar vardır kuşkusuz. Ayrıca iki çift laf etmediğim birini niye seveyim ya da sevmeyeyim ki? Duygusal yaklaşmaktan ziyade statüsü ve bilgi donanımı gereği daha fazla sorumluluğu olduğunu düşünüyorum. Akademisyenlerimizden çok bir şey beklememek gerektiğini niye hala öğrenemedim bilmem :)

Aynı durum katı  hiyerarşi piramidinin yer aldığı başka kurumlarda da  görülebilir. Müdürler yöneticiler alt kademelerdeki çalışanlara rahatlıkla hakaret edebiliyor. Bazı ülkelerde kadınlar bu orandan  daha fazla yer alıyor askeri kurumlarda ama genellikle söylediğin gibi erkek çoğunluğu var ve bu çok çok önemli bir detay. Geleneksel manada erkeklik zaten başlı başına tahakküm demek. Bu arada üst yöneticilerin çoğu da erkektir.

Kahramanlar'a" "Kurtarıcılar" a gelirsek, şimdi bu konuda ne yazsam yarım yamalak olacak. Şu silme şeysi gelirse  ve vaktim olursa bu konuda belki bir şeyler yazarım. Şimdilik cici kabadayılar bana uzak sevenlerine yakın olsun diyeyim,sana bir sürü çiçek  yollayarak bitireyim:)))
17 Haziran 2021, 12.23
Gerçek hayatta mapus damları diye bir yer var orda kanıt kanıttır kesin yargılar geçerli orası çiçekli nazik dünyaların pencerelerine çok uzak
17 Haziran 2021, 19.32
.ddddddd Ne halin varsa gör Bilge e mi .ddd Mükemmeliyetçilik çok zor, deneyimlediğimden biliyorum, vazgeçebildiğim için mutluyum. Tanımadığım insanları da sevebiliyorum, herkesin sevilecek yönlerini bulabilmek için uğraşıyorum. Sevgide cimrilik yapmayınca daha mutlu bi insan oluyorum. Sevgi kelebeğiyim .pp böcekler, çiçekler filan. Sen hiç ateş böceği gördün mü Bilgem?? .dddddddd Sonuç olarak İlber hocanın varlığı için mutluyum, tarih sevmediğim halde oturup adamı dinlerken büyük keyif alıyorum. Gerektiğinde, çok bilmişleri hizaya getirmenin sakıncasını da görmüyorum. Herkesin saygıyı hak ettiğini de düşünmüyorum. Yaz, okuyalım Bilge. Bırak silinsin silinmesin, niye takılıyorsun ki. İnsanın bir zaman önce düşündüğünü, şimdi yanlış veya eksik bulması gelişmiş olduğunun göstergesi değil mi. Ne olur ki yani!  Yaz okuyalım. Çok çok çok çiçek :)


Baydemirati merhaba. "Bence" çok hoş ve kibar bir kelime BENCE. Tartışma ortamında hem ahkam kesiyor gibi görünmemek adına, hem de konuyla ilgili bir fikrin olduğunu ama bunun yalnız kendini bağladığını ifade etmek adına kullanışlı bir kelime. Nasıl yorumladınız hiç anlamadım :) Bilginin tek başına hükmetme potansiyeli olduğunu, yazmışım. Konuşmalarımızda, bunun aksini söylediğimizi nasıl düşündünüz bilmiyorum. Bizim daha ziyade konuştuğumuz konu; medya, laflar ve gaflar :) Siz, suç bağlamında düşündünüz sanırım. Deliller elbette önemlidir, bunu kim inkar edebilir. Yalnız, çok yakın geçmişimizde, uydurulmuş delillerle içeri atılanları, karartılan delillerde özgürlüğüne kavuşanları görmüş, talihsiz görgü tanıklarıyız. Tüm bunlar insanın adalet duygusunu zedeliyor ve kuşkucu yapıyor hak verirsiniz ki. Daha fazla detaya girmeyeyim, tam olarak nereye takıldığınızı tespit edemedim çünkü :) Teşekkürler yorumunuz için, size de çiçek smile Resmi çiçeklerden zarar gelmez:)
17 Haziran 2021, 23.07
İlahi CeZbE, ülke miyim ben, gelişeyim. :)
olumlu yahut olumsuz anlam yüklemeden değişim
 demeyi tercih ederim. İnsanın değişiminin hangi yönde olduğunu kestirmesi zor
bence. 
Bence de herkese saygı göstermek zorunda değiliz. Sınırlarımızı bilelim kafi
Nezaketi en çok sevgi saygı duymadığımız kişilere göstermek lazım bence. 
Çünkü bence sevdiğimiz saydigimiz insanlarla iletişimimiz diğerleriyle kurduğumuz 
iletişime göre çok daha iyi.
Bol benc...  bol çiçekler  yani :))



18 Haziran 2021, 17.05
Bence de Bilge .p çok inatsın Bilge .p ama bence tabii .p Sana kocaman kır papatyası buketi .d
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın