gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

Eflatun

23 Kasım 2021, 13.08
A- A+

Eflatun ya da batı da bilinen adıyla Platon, antik dünyanın en ünlü filozoflarından biri.

Söylenceye göre, insanlar hakkında ne düşünüyorsunuz diye sorulduğunda şöyle yanıt verir;

- İnsanlar ne yazık ki ÇOK ŞEYE SAHİP olmak için ömürlerini, sağlıklarını veriyorlar, sonunda hastalandıkları ya da ömürleri kısaldığında HER ŞEYLERİNİ verip kurtulmaya çalışıyorlar. Bu durumu çok garipsiyorum.

Bu açıklamanın ardından , peki ne yapılmalı? sorusu gelince Büyük Filozof şöyle der;

- ÇOK ŞEYE sahip olmak değil İHTİYACINIZ OLANA SAHİP OLMAK önemlidir.


Üstünde gerçekten düşünülmesi gereken, hayatlarımızın anlamlarını sorgulamamız gereken bir yanıt bence.

Çarpıcı olması için keskin bir örnek vermeye çalışayım. Varsayalım çölde susuz kalmışız, en yakın su kaynağı 10 km ileride. Biz ise 3 gündür zaten susuzluktan ölmek üzereyiz. O durumda size son model bir Ferrari mi verseler kabul edersiniz yoksa şöyle koca bir damacana su mu?

Çok şeye sahip olmak isteyenler Ferrari derler mi bilemiyorum ama o suyu kabul etmezlerse anca güzel bir mezar yeri ayarlamalarını öneririm.

Büyük ozan Aşık Veysel bir türküsünde  Topraktandır cümle beden, nefsini öldür ölmeden....  der.

Maymun iştahlığa, aç gözlülüğe, daha çok daha çok derken aslında araçları AMAÇ sanma hatasına düşüyoruz.

Dünyanın neresine giderseniz gidin, bütün insanların ortak beklentileri vardır. Örneğin, düzenli bir hayat sürdürecek gelir, sağlık garantisi, çocuklarının geleceğinin güvencede olmasını, eğitim garantisi, barınma garantisi gibi sıralanabilir.  Ancak "nefsimiz canlı" olduğu için, daha çok daha çok derdindeyken farkında olmadan da olsa bir çok kişinin o temel isteklerinin bile karşılanamaz hale getiriyoruz.

Tükete tükete tükendiğimizi görmek için hala zaman varken hayatlarımızı değiştirmek, geliştirmek için ne bekliyoruz ki?

Artık dünyanın bu tüketim çılgınlığını taşıyamadığını görmüyor muyuz?

Çılgın, Kara, Muhteşem, Efsane Cumaların DAHA ÇOK  DAHA ÇOK TÜKETMEK için araç olduğunu artık görmeliyiz.  Bir çark dönsün diye dünyayı durdurma gayretine artık son vermenin zamanı geldi de geçiyor.

İşte iklim değişikliğinin çanları her yerde duyuluyor. Bu gidişle dünya elimizden gidecek böylece sahip olduğumuz hiç bir şeyin anlamı da kalmayacak.

Daha çok, daha çok isteyebileceğimiz şeyler elbette var. Örneğin daha  çok sevgi, saygı ile hayatlarımızı doldurabiliriz.
Daha çok gülücük ekleyebiliriz somurtan suratlarımıza. Birbirimize dokunabilir, anlayabilir, paylaşabiliriz.

Sıkıntılarımızı da, sevinçlerimizi de ortaklaştırabilir, daha etkili bir iletişim kurabiliriz. Anlık çıkarlarımızın esiri olmaktan kurtulabilir, kalıcı dostlukları hayatlarımızın değeri haline getirebiliriz.

Zaman hızlı geçiyor, geçtikten sonra geri getiremiyoruz. Ama biliyoruz ki yarına doğru hızla ilerliyoruz. Geleceğe yolculuğumuz boyunca DEĞER üretmeyi öğrenebiliriz.

Sevgiler. :)





YORUMLAR

23 Kasım 2021, 15.17
Ben klasikleşen durum tespitlerinden çok ama çok sıkıldım.

Doğaya önem vermeliyiz..yoksa doğa verdiğini geri alır...deme yaaa

Aşıktım , terk edildim , mahvoldum öldüm bittim...aman kimseye ederinden fazla değer vermeyin...bunu diyen 6 milyar 783 milyon 586 bin 276. kişi olduğunuz için madalya kazanamadınız...

Aman bu dönemde dosta dahi çok güvenmeyin. Dostluk için şu şu şu olmalı. Her arkadaşı dost sanmayın...Bak bunu kimse bilmiyordu.Süper bir noktaya parmak bastınız..alkışlayalım...


Bir de bu tüketim toplumu olduk mevzusu. Kusura bakmayın ama artık gına geldi bu muhabbetten. Aman tüketin diyorlar.Dikkat edin.Evinizde ihtiyacınız olmayan onlarca eşya var. Sizi ,para harcayın diye ihtiyacınız olmayan şeylere yönlendiriyorlar..bla bla bla bla bla blaaaa

Çözüm nedir? Çözüm öneriniz nedir?

Saçma da olsa bu duruma benim çözümüm şu oldu diyebiliyor musunuz ?

Hangimizin 2. ayakkabısı yok.. Hangimizin 2. kazağı yok. Hangimizin 2. pantolonu yok. 

Çölde susuz kalan adamın 1 damacana suyu tercih etmesi de ihtiyaç fazlası değil mi? 2 bardak su neyine yetmiyor. İlerledikçe su lazım olacak. O zaman ilerde 2. kazak da lazım olacak. 

İhtiyaç fazlası nedir?

Bana göre sana göre ona göre....var mı bunun bir kriteri.

Peygamber efendimize göre 1 hırka,1 lokma ve 1 dam...Fazlası ihtiyaç fazlası.. Var mı bunu uygulamaya yüreği yetecek olan....Benim yok...

Gün gelir ihtiyacım var diye alırım..gün gelir sadece ve sadece bastırılmış ezikliğimi tatmin için alırım...gün gelir sadece ve sadece para harcamak için...

Ben ihtiyacımdan fazlasını almam diyen buyursun. Tartışalım...

Konu tüketim toplumu olmamız değil

BUNDAN NASIL KURTULACAĞIMIZA DAİR ÇÖZÜM önerisidir...

Gerisi hikaye...Gerisi şov..Gerisi safsata...




Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın