Yapay Zeka
25 Ocak 2024, 12.42 A- A+Öncelikle bir iki yanlışı düzeltelim. Yapay zeka sistemler tıp biliminden tutalım da basın-yayın alanına kadar her alanda kullanılıyor artık. Bununla beraber yapay zeka deyince çoğumuzun aklına sevebileceğimiz robotlar geliyor. Sanırım hala bu teknolojileri kavrayacak eğitimden yoksunuz. Çünkü mürekkep yalamış insanlar bile yapay zeka üzerine çalışan birine "robotları ne zaman piyasaya sürüyorsunuz" tarzı sorular sorabiliyorlar. Yapay zeka robotlara uyarlanmadığı sürece onlar sadece robottur. Robotu bir görev için programlarsınız onu yapar. Program eşittir yapay zeka da değil. Programın öğrenme kabiliyeti yoktur. Ve biz zaten facebook'u, google'ı kullanırken yapay zeka ile temas halindeyiz, tanıdıkça seversiniz belki. Pardon ya, vatandaş sevmek için "Japon İşi" bir şeyler bekliyordu.
İroniden anlamayan nesle aşina olmayanların da sevebileceği seviyeye gelmedi henüz diyerek balıklamasına dalıyorum esas mevzuya. Bir sosyal medya platformunda bir arkadaşımın "Onların, bunların ve de şunların kökünü kurutun da herkes rahatlasın" minvalindeki ironik gönderisi ırkçılık ve nefret suçu gönderisi sayılarak sansürlendi. Her hafta en az bir kişi bu şekilde kısıtlandığından bahsediyor çevremde. Onlar da çözüm olarak ya kelime sansürlüyorlar yahut düz ifade etme yoluna gidiyorlar haliyle. Sırf bu yüzden siyasete hiç bulaşmayanlar dahi var. Çünkü geçmişte faşist eğilimleri olanlar Al tarafından damgalanıyor ve sürekli yasak yiyorlar. Eğer dünya görüşünüz değiştiyse yeni hesap açmanız yararınıza olur. Acaba ironiden anlamayan neslin bir bildiği mi vardı, diye düşünmeden edemiyorum. Peki bu yapay zeka algoritmaları ironiden anlayana kadar söz sanatlarından ve incelikten yoksun bir iletişim mi sürdüreceğiz internet platformlarında? Ya yapay zekanın ırkçılığı, siyahi insanları primat olarak etiketlemesi? Yukarda değindiğim gibi program olmadığı için böyle sürprizler yapabiliyor. Bazıları faşizan gönderilerin algoritmalar tarafından desteklendiğini iddia ediyor. Ablası o daha çok küçük, ne görürse onu yapıyor. Böyle büyürse vay halimize.
Ve 'Cambridge Analytica skandalı'nı bilmeyen yoktur herhalde.
Bir arkadaşımın arkadaşı Al ile konuştuğunu ve gerçek sandığını söylemiş. Müşteri hizmetlerınde karşılaşabiliyoruz pekala. Sosyal medya hesaplarımızda ekli olanlar var. Eski tip botlar gelmesin aklınıza, bizim gibi metin üretiyorlar falan. Dolandırıcılık, dezenformasyon ve trolleme için de çok fazla kullanılıyorlar. Benim şüphelendiğim bir kişi var listemde mesela. Çok ukala olsa da hemen her konuda çok destekleyici ve saygılı. Al olsa da haddini bildiği sürece kalsın diyorum.:)
Yapay zeka tehlikesi deyince de yine aynı şekilde aklımıza eli silah tutan robot ordusu yahut tüm bilgisayar ağlarını kontrol eden yapay zeka sistemler geliyor. Böylece internet teknolojilerinin ve yapay zekanın epey bir süredir insanlar tarafından araç olarak kullanılarak da tehlike arz ettiğini gözden kaçırıyoruz. Sofia gibi şov amaçlı programlanmış robotlar da dikkati farklı yöne çekmek açısından epey kullanışlı doğrusu. Şimdi biz yapay zeka sistemlerden, akıllı telefonlarımızdan kopamayacağımıza göre bu teknolojiler kullanılarak bugün hangi alanlarda nasıl manipüle ve kontrol ediliyor olabiliriz diye sorgulayalım derim. Siyasi tercihler? Tüketici tercihleri?
Jitemcinin çocuğu şu ucuz bir şekilde kurgulanmış programda Sofia'ya laf sokarken ne demişti? Mesele güç değil, kontrol. Evet mesele gerçekten kontrol. Gerçi kendisi bu Matrix alıntısındaki kontrol kelimesini önemli anlamında kullandı. Hayır, problem tam olarak 'kontrol'
YORUMLAR