gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

SEVGİNİN MATEMATİĞİ

18 Haziran 2024, 15.09
A- A+
Sevginin bir matematiği var mıdır ? diye sorsam yok artık dediğinizi duyar gibiyim...
Kulağa ilginç geliyor biliyorum. Fakat bu matematik öyle bir matematik ki 2 ile 2i'yi çarpınca 4 vermiyor. Çünkü çoğu zaman elinizde çarpacak bir 2 yoktur fakat daha fazlası vardır.
Belki dört işlemden bahsedemem fakat bir dengeden bahsedebileceğime eminim.
Bu denge öyle hassas bir terazide kurulmalı ki sevdikçe eksilmesin insan, eksildikçe tükenmesin...
Çünkü ben sevginin eksilten bir şey olduğuna inanmıyorum. 
Semiz otunu bir çoğumuz tüketmiş veya görmüşüzdür. Sevgiyi bazen semizotuna benzetiyorum. Semiz otu yenildikçe çoğalır, çoğaldıkça tomurcuklarını serpiştirir, güçlendikçe güçlenir.
Sevgi de tıpkı böyledir, insana güç verir.
Yaşamak için hiç bir sebep bulamayan insana bir sebep verir. Öyle ki bu bazen bir çiçekte, bazen son baharda yükselen toprak kokusunda bazen de bir çift gözdedir. O gözler mühürler seni kendine. Baktıkça bakasın, baktıkça sevesin gelir.
Bütün bunlar ise bir matematikte , bir dengede gizlidir. 
Çünkü ''Ne zaman çok sevsem gidiyor'' diyenleri çokça duymuşuzdur hatta belki onlardan biriyizdir. Çokça sevilince gitmez insan. Dengesi bozulunca gider. 
Bu sevgi olsa bile evet dengesi bozulunca gider insan.
Ben yazdıkça yazılası geliyor kelimelerin :) O yüzden çok fazla uzatmadan ve bu blog yazımı nereye bağlayacağımım bilemeden kapanışı Sevgili Nazım Hikmet'in bir şiiriyle yapmak istiyorum;

''Mesele sevmek değil Azizim.
Kime sorsan herkes seviyor zaten.
Mühim olan güzel sevebilmek.
Kırmadan, 
dökmeden, 
yormadan, 
acıtmadan...''
NAZIM HİKMET RAN



YORUMLAR

20 Haziran 2024, 23.33
Bir Matematikçi olarak   aşk'ta   2x2 'nin 4 etmediği  bence de  çok doğru  , 
Zihninize sağlık   matematik , semizotu derken güzel  yazı olmuş .
Üstad'ın şiir'ine  ilk defa sayfanızda denk geldim son söz çok etkileyici olmuş.
05 Temmuz 2024, 00.48
Aşkın matematiği var ama 2x2 4 etmiyor. e o zaman matematik olmuyor işte o. Üçgen üçgen değil, 8 i 2 ye bölünce 4 etmiyor, 3 ün 3 katı 5 ediyor...işte aşkın matematiği farklı...Yanlışa yanlış diyememenin arapçasına aşkın matematiği demek moda oldu. Klişe sözleri çok seviyoruz. Ayyyy aşkın matematiği çok farklı. Beceremediğimiz her halta farklı anlam yükleyip arabesk takılmayı bir halt bilmek zannetmekten öteye gidememek...teyyyyyy

08 Temmuz 2024, 16.03
Dile  getirdiğiniz ve hissetmemizi istediğiniz duyguları karşıya geçirdiğinizi bilmenizi istemekle başlamak istiyorum yorum yapmaya. Aslında herşey matematiğe uygun yürüyor sadece doğru denklem ve eşitlikleri yazamıyoruz bence. Örneğin 2x2 dediğimiz şey matematikte de 4 ediyor mu bunu anlamak için kullanılan yöntemler var örneğin limitini almak gibi. Bence burada anlatmak istediğinizi denklemler ve matematik üzerinden ele almak anlamdan uzaklaştırıyor bizi. Çünkü sevgi denklemler üzerine inşa a edilmemesi gereken birşey değil. Kazanç, kayıp, o beni seviyor bende onu seveyim gibi denklemler ile ifade edilmez yada karşılıklar ile. İnsan gözden çıkartınca gider bu arada neyse bende anlamda uzaklaştım anlatamadım anlatmak istediğimde çok uzun geldi gözüme üşendim. :) Paylaşım için teşekkürler.

Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın