hoşgörü
26 Şubat 2009, 22.46 A- A+Küçük oğlum çalışma masasında ders yaparken Annesin'e hoşgörü anne ne demek? Eşim affetmek bağışlamak dedi oğlum. Abisi olurmu anne dedi affedilmeyecek hatalar karşısında ,iki yüzlülük etmemektir. Ben bu kelimenin üzerin deki, yaşadıklarıma baktığımda. Annesinin dediği gibi affetmek olmadığına kanaat getirerek, oğlumun yanında yerimi aldım.Tartışma büyüdü ve başladık bu kelime üzerinde yorumlar yapmaya, yaşadıklarımızdan kıssa hisselerimizi ulu orta dökmeye. Bakın dedim; hoşgörü ile ikiyüzlülüğü abinin dediği gibi birbirinden ayırmamız gerekir. Şayet bunu ayırmasak birbirinden sevdiklerimize ve kendimize en büyük hatayı yapmış oluruz. Hayatın içinde her zaman insan hata yapmaya meyili olmasa da ekonomik, sosyal,kültürel,ahlaki,duygusallığın ve dostluğun, arkadaşlığın tehsirleri, baskıları altında kalarak; yapılan yanlışlıklara hoşgörü çerçevesi içinde baktığımızda. Önce hataları kabullenmiş olmazmıyız? Hiç bir uygar toplumun hatalara hoşgörü ile bakışının olduğunu söyleyemez. İnsan denilen yüce varlık şayet bir imtihan üzere yeryüzüne indiğine inanıyor, kabulleniyorsak o zaman evet hatalar karşısında, Her Milletin kendi yasaları çerçevesinde sucunun karşılığınca cazalandırılmalı değil mi? Hatalar,kabahatler,kusurlar, yanlışlıklardan dolayı Yasa düzenleyiçiler iş başı etmemişmidir? Toplumun ve bireyin sadet, mutluluk, huzur güven içerisinde bir yaşam sürmesi için değil mi?. Hoşgörü ile ikiyüzlülüğü adam sendeciliği, kayırmacılığı, duygularımızadan, dostluk ilişkilerimizden ayırdığımız sürece ; mutlu huzurlu nesiler yetiştire biliriz. Hoşgörü ve diyaloğ milletler arası bir refarans ola bilir. Toplum katmanlarında hatalara ikiyüzlülükle davranamayız.
YORUMLAR
Hoşgörü, müsamaha, tahammül, katlanma, görmezden gelme veya göz yumma, başkalarını eylem ve yargılarında serbest bırakma, kendi görüşümüze ve çoğunluğun görüş biçimine aykırı düşen görüşlere sabırla, hem de yan tutmadan katlanma demektir. İzin verme, aldırmama, iyi karşılama anlamlarına da gelir.
Sosyal ilişkilerde bir tarafın, bazen farkında olmadan, kasıtlı olmayarak, bazen de kasıtla diğer tarafa (maddi/manevi) zarar verebilecek bir sahne yaratması durumunda, diğer tarafın bunu görmezden gelerek veya cevabından vazgeçerek ödün vermek tahammülünü (erdem) gösterebilmesidir. ....
gagrup sevgili kardeşim elbetteki Tasavvuf ve MEVLANA hoşgörüsü ile ilişkiler kurulmalı buna itirazımız olamaz.İnsanlarla ilişki kurmanın en güzel yolu da hoşgörülü olmak. Fakat yaşadığımız bu cağın bu hoşgörüye cevap verip vermediğini göz ardı etmememiz gerekmez mi? Bakınız şu yaşadığımız çağda çevremizde olup bitenlere un çuvalı gibi neresine vursanız toz kaldıran bir düzensizlik soluyoruz hala kendimizi aldatıp hoşgörü ile bakmamız mı gerekiyor? mevlanayı şems şemsi de mevlana anlar.tonyali_61 yazıyı içraat olsun diye yazmadık fikir edinesin diyede değil iç seslerimize tercumanda olmadık, ikiyüzlülüklerle incindiğimiz için rahatsızlığımızı dile getirdik. ama yinede tşklr arkadaşlarım
incinsende incitme inci den den der Hacıbektaş i Veli kucağımızda sohbet vardır bizim. Sağ yanımızda ASLAN sol yanımızda CEYLAN dosttur bizim. İşte bu dengeyi yakalayacak bilgelik ile ilim gerek. Her kim bu dengede davranırsa hoşgörü ile ilişkilerini sürdüre bilir.
herkesin ikinci bir şansa ihtiyacı vardır.