YUDUMLUK RAMAZAN GÜNLERİ , YUDUMLUK BAYRAMLAR
06 Eylül 2009, 05.42 A- A+Bayram yaklaştıkça herkesi tatlı bi telaş sarar , baklavalar , lokumlar yapılır bayram alışverişleri tamamlanır bayram günü beklenmeye başlanırdı. Bayram günü gelince içimizi bi heyecan kaplar en güzel ve yeni elbiseler giyilir , büyüklerimizin elleri öpülür , alacağımız bayram harçlıklarınla neler yapacağımızın planlarını kurardık . Bayram sözde değil özdeydi sade ve özeldi , özlememek elde mi o ruhani günleri . Zaman , değişkenlik görevini üstlenmiş olacak ki toplumu pekçok konuda olduğu gibi mukaddes günlerin özel ve güzelliğinin farkına vardıramayacak kadar duyarsızlaştırmayı başarmış ne yazık ki.
En basitinden ; elit tabakayı iftar sofrasına davet edip , maddi güçten yoksun olanları gözardı etmemiz neden?
Kapımıza gelen davulcunun , evde olmadığımızı düşünmesini sağlamak için cebimizden beş on kuruş çıkmasın düşüncesiyle ışıkları kapatmamız neden?
Çocuklar...bayram günlerinde zile basan çocukları dilenci gibi görmemiz neden? Oysa o çağlarda bizlerde neşe içinde kapılarını çalmaz mıydık komşularımızın...
Pek çok defa şahit oldum ve oluyorum bu durumlara , sonrasında da hani o eski bayramlar cümlesi dilimizde. Kimler çaldı o bayram günlerini , pekçoğumuzun neşe içerisinde yaşadığı ramazan günleri ve bayramlarını , kim hangi hakla günümüz çocuklarının yaşamasından mahrum bıraktı!!! Bir zamanlar çocuk olan bizler değil mi!!!
Bayram günü yaklaşıyor , sokaklarda en güzel elbiselerini giymiş olarak dolaşacak olan çocukların ' acaba bu evin zilini çalsak mı ? bizi hor görürler mi ? kızarlar mı? 'vs düşüncelerine maruz bırakmamak , dumanlı bir bayram günü geçirtmemek elimizde .Kapımızı çaldıklarında onları en güler yüzlülüğümüzle en şefkatliliğimizle yaklaşalım ve inanın onların gözlerindeki ışıltıyı gördüğünüzde bir daha ki bayramı en az sizler de çocuklar gibi iple çekeceksiniz
Akreple yelkovanın bitmek bilmeyen yarışı içerisinde her daim mutlu olmanız dileğiyle.
YORUMLAR
zamanin ve insanin yasinin her doneminin ayri ayir renkleri ve tadlari vardir kimi zaman bizim agzimizin tadi bozuktur , bazen de zamanin tadi kacmistir ve bizler bulundugumuz zaman diliminin tadini tam anlamiyla alamayabiliriz.
Eski ramazanlar eski bayramlar ve eskiyen biz, hal boyle olunca nerde o eski gunler diyebiliyoruz ancak son zamanlarda ramazanlara da bayramlara da farkli bir hava guzel bir tad geldi diye dusunuyorum, insanlar eskisi gibi bayramlari tatil gormuyor, iftarlari da mumkun mertebe kalabalik yapiyorlar boylece ramazan da bayramlarda gonullerde, yureklerde daha bir fazla hissediliyor daha bir fazla yasaniyor gibi geliyor bana. Belki eskilerin yerini tutmaz diye itiraz edebilirsiniz ancak yeni yeni emekleme asamasinda olan ramazan ve bayramla ilgili etkinliklerin gelecek ramazanlar ve bayramlar adina umut vaad ettigini soyleyebilirim
kalin saglicakla
İçinde bulunduğumuz günlere ithafen yazmış olduğun cümlelere katılmamanın mümkünatı var mı ! Çocukluğumun ramazan günleri , bayramları... O bayram sabahlarında gözlerimi ovuştura ovuştura uyanmaya çalışmalarım , günler öncesinden alınan bayramlıklarıma , dolabımı defalarca açıp bakmak yerine artık onları üstümde göreceğimin içimde oluşturduğu heyecan . Cebimde hani o yerini kağıtların aldığı kumaş mendiller ...Bayram namazı için gittiğimde camiye , başım yukarıda , caminin çinilerini izlemelerim... Cami çıkışında başlayan bayramlaşmalarda , aldığım her bayram harçlığında çocukhane gülümsemelerim , para yerine şeker , çikolata verdiklerinde yüzümün almış olduğu şekil :( vsvs:):)
Başkaydı çocukluğumun bayramları . Şimdi ne o kumaş mendiller kaldı ceplerde , ne sokak sokak gezen çerçiler , ne de o 5 kişilik küçük dönme dolaplar sokaklarda . Ruhumu çocukluğuma geri götürdüğün , yüzümde tatlı tebessümler oluşturduğun için , duyarlı yüreğine teşekkür ediyorum .
evet kardeşim
haklısın ya
dejenere olmuş hayatlar her şeyin sahtesi maalesef gerçeğin yerini almış bir zorba gibi.
Sahtelerin çoğ olduğu bir yerde ve bizlerin sahtelere rağbet gösterdiğimiz zaman gerçek nasıl barına billir.
Allah sonumuzu hayretsin ne diyelim