gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

8 MART

08 Mart 2010, 07.45
A- A+

8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 100 bini aşkın kişi katıldı. 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak kutlanması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.  Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında daha yaygın olarak kutlandı ve sokağa taşındı.

Atatürk, toplumun bir parçası olan kadınların her alanda ileri bir seviyede olmasını arzu etmiştir. Atatürk’ün yapmış olduğu girişimler neticesinde, Türk kadınlarının iktisadi ve siyasal yaşama katılımlarının sağlanabilmesi açısından bir dizi değişiklikler yapılmıştır. Kadınlara, 1930 yılında belediye seçimlerinde seçme, 1933 yılında çıkarılan Köy Kanunuyla muhtar seçme ve köy heyetine seçilme, 1934’te Anayasada yapılan bir değişiklikle milletvekili seçme ve seçilme haklarının tanınmasıyla, Türk kadını layık olduğu değere kavuşmuştur.

 

“Kahraman Türk kadını! Sen yerlerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde yükselmeye layıksın.”
“Kadınlarımız eğer milletin gerçek anası olmak istiyorlarsa, erkeklerimizden çok daha aydın ve faziletli olmaya çalışmalıdırlar.”
“Kadınlarımızın genel görev ve çalışmalarda paylarına düşen işlerden başka, en önemli, en hayırlı, en faziletli bir ödevleri de “iyi anne” olmalarıdır.”
“Dünyada her şey kadının eseridir.”
“Milletin kaynağı, toplumsal hayatın temeli olan kadın ancak faziletli olursa görevini yerine getirebilir.”
“Büyük başarılar, kıymetli anaların yetiştirdikleri seçkin evlatlar sayesinde olmuştur.”
Kadınlar İÇTİMAİ HAYAT'da erkeklerle BİRLİKTE yürüyerek birbirinin YARDIMCISI ve DESTEKÇİSİ olacaklardır.
Mustafa Kemal ATATÜRK 

Özellikle kırsal kesimde kadınlarımız eğitimden çok yoksun. Kırsal kesimin sağlıksız da olsa kentleşmesinde gecekondularda da yaşasalar, kızların okuma olanakları bulunuyor.
Kadın, anamız, kardeşimiz eşimiz. Çocuklarımızın anası...
Koruyalım, saygı duyalım.
Atatürk'ün kadınlara verdiği değeri unutmayalım..  

Kadınlarınızı okutunuz, kadınları okumayan millet asla yükselemez..

 


 

 

YORUMLAR

08 Mart 2010, 09.34
KatiLiorum Sana Kardes . . .
08 Mart 2010, 10.16
Yukaridaki bilgiler yalnis Dogal arkadas. Kadinlar gunu o yangindan once Amerika ve diger ulkelerde kutlanmaya baslandi.

Amerikada 1909 yilinda ilk defa Subatin son pazar gunu 'kadinlar gunu' olarak kutlanmaya baslandi. Daha sonra 1911 de Kopenagh da toplanan 17 ulkenin kadinlar sozculeri/liderleri bu gunun uluslar arasi kutlanmasi gereken bir gun olmasina karar verdiler ve o yilin  Martin 19 da bazi Avrupa ulkelerinde yuruyusler yapildi kadinlara secme secilme haklari, calistiklari yerlerde daha cok maas ve iyi kosular icin. Bu yuruyuslerin uzerinden 1 hafta sonrasi Amerikada o bahsetigin yangin oluyor ve bu yanginda fabrikanin kadin iscilere sagladigi kotu kosular nedeni ile 100'den fazlasi oluyor. Bu yangin insanlarin kadinlarin ne kosularda calistirildiklarina ve onlarin haklarina onem ve dikkat vermesini sagliyor.

Yanginda'da polisler iscilere saldirmiyor bildigim kadariyla. Onlarin yanip kalmasinin nedeni fabrikadaki sefleri kapilari ve yangin aninda olacak bir durumdaki cikis yerlerini kilitliyor kadinlar sigara molasi vermesin ve surekli calisinlar diye. O yuzden de kadinlar bu kilitli kapilari acamadiklarindan ve itfagiye arabasinin merdivenleri yetismedigi icin o kadar yuksege, kendilerini 9 ve 10'cu kattan atarak olenler ile birlikte yanarak olenlerde oluyor.

Sonra bu gun 1913'de Martin 8'i olarak degistirilip butun dunya da kutlanmasina karar veriyorlar.

Umarim ukalalik olarak algilamazsin. Benim bildigim kadinlar gununun hikayesi yukarida yazdiklarim.

Saygilar,
CeM
08 Mart 2010, 12.01
spr paylaşımmm.......
08 Mart 2010, 18.01
öncelikle arkadaşımı kutluyorum böyle güzel bir yazıyı önemli bir günde paylaştığı için... gönülden katılıyorum bu temennilere...biz güzel öğrenciler yetiştirdiğimize inanıyoruz..biliyorum ki yarın kadınlarımız daha ön saflarda toplumda hakettiği yeri alacaktır...teşekkürler 
08 Mart 2010, 19.19
paylaşan arkadaşa tşkler eline sağlık
12 Mart 2010, 15.26

Atatürk'ün kadınlara verdiği değer unutulmaz,unutmuyoruzda..

Böyle bir günde değer verip bu güzel yazıyı paylaştığınız için teşekkürler..

Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın