okumak mı dinlemek mi etkili
11 Eylül 2010, 22.16 A- A+Sevgili dostlar okuyarak öğrenmekle dinleyerek öğrenmenin farkını bilmem hiç düşündünüz mü. Öğrenimde 'neyi' sorusu kadar 'nasıl' sorusuda önemlidir. Araçlar amaç için uygunluk göstermedikçe amaca ulaşmanın önü tıkanı verir.
Okuma olayında teklik vardır insanın sosyal motivasyonunu daraltabiliyor. Ama dinleme olayında en az iki kişi vardır. Burada araçlardan dinlemeyi hesaba katmaya biliriz ben katmak isterim çünkü: ortada bir sunilik olmasına karşın bir sese dönüşme olayı vardır. Dinleyerek öğrenmedeyse sesin yanında pekiştirici öğeler vardır. Mimikler ses tonları müziksellik öğrendiklerimizi kalıcılaştırır. Bunlar aslında görsel estetikten daha etkileyici şeylerdir. Üstelik bizim kültürümüzde dinleme olgusunun sohbetlerin dertleşmenin hemhal olmanın çok büyük bir geleneği vardır. Şimdi hep birlikte gelin çocukluk günlerimize geri dönelim ha nedersiniz. Şu pamuk yumuşaklığında beyaz elleri kadife yumuşaklığında şirin dillerinde bizlere masalların belleğimizdeki kalıcılığını anmaya değer o güzelliği hatırayı sağlayan ninelerimizi unuta bilirmiyiz. Bizler şanslı nesillerdik ya bizim çocuklarımız onlar bizler kadar talihli olduklarını söyleye bilirmiyiz. Bizler bu geleneğimizden uzaklaştıkça da ister istemez okumaya mahkum olduğumuz gibi çocuklarımızıda mahkum ediyoruz. Yalnış anlamayın lütfen okumayı hafifsediğimi söylemiyorum. Dinlemeyi sohbetlere katılmayı sohbetler düzenlemeyi farkında olmada ihmal ediyor gibiyiz. Okuduğumuz yılları düşünelim kesinleşmiş bilginin dışına çıktığımız münanzara yaptığımız o 'Yoğurdun ak mı kara mı '' bahsini tartıştığımız günlerin özlemini duyuyorum.
Kısacası bizlere verilen bütün nimetlerden dengeli bir şekilde yararlanmamız gerektiğini savunuyorum. Böylece ancak onların hakkını vermiş oluruz. Öyleyse bu sorun karşısında ne yapmalıyız. Galiba okumayı seslendirmek ve çoğullaştırmak gerekiyor. Sevgili arkadaşlar bu bloğ'da niyetimiz okumayı veya dinlemeyi tercih sorunu haline getirmek değil. Kulağın öğrenmede göze baskın çıkan yönlerine işaret etmektir. Yeni eğitim ve öğretim yılı şimdiden tüm ülke adına hayırlı uğurlu olmasını dilerim.
İyi okumalar ve dinlemeler dileğiyle sevgiyle kalın.
YORUMLAR
Bir üçüncü öğrenme tekniği daha vardır ki, eğimde ki önemi tartışılmazlardandır .''YAŞAYARAK ÖĞRENME''
Küçük bir çocuğa sobayı ellersen elin yanar dersek duyar..aynı cümleyi bir kaynakta okuyabilir ...Ama bütün bunlara rağmen bir gün elini yakabilir de .Beyin için okuma ve dinleme sonuçları müphemdir, tam öğrenememiş olabilir. Ne zamanki çocuk sobadan elini yakar canı yanar,bu konudaki öğrenimi tam almış olur. Okuma ve duymayı yaşayarak tamamlayan öğrenimlerinizde, yüzünüz hep gülsün, öğreniminiz kolay olsun inşallah.
Ellerinize sağlık, güzel bir konuydu..Saygılar..
aslında millet olarak okuyup öğrenmekten çok zaten dinleyip öğrendiğimizi sanmak en büyük handikapımız değilmidir (okumaya üşendiğimizden dinleyerek öğrenmeyi tercih etmemizden bahsediyorum )
elbette dinleyerek de öğrenilir okuyarakta yaşayarak ta ama bence en büyük eksiğimiz öğrendiklerimizle hayatı birleştirememek ilkokula gittiğinizde ilk okumayı öğreniriz daha sonra bilgileri çoğaltarak tahsil devam eder ama hiç kimse öğrendiklerimizin hayatta ne zaman nasıl karşımıza çıkan hangi olaylarda nasıl yararlı olacağını bilmeden öğreniriz bu da bir insanı en geriye atan şeydir ama önemli olan gerçekten öğrenmektir hangi şekilde olursa olsun
güzel bir konu güzel bir yazı ellerine sağlık