gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

Bilimin ve Sanatın Dili

11 Mayıs 2011, 10.04
A- A+

Sabah saatleri hafta sonları dışında pek de Gamyunda olduğum saatler değildir aslında. Ama küçük bir kaza atlattığım için bir süredir evdeyim ve sabah saatlerinde de giriyorum Gamyun’a. Eh ne de olsa tam 3000 günlük üyeyim ben ve keyif veren her şey gibi Gamyun’da bağımlılık yapıyor.

Bu sabah bir masada oyundayız. “Yazık oldu Yüksek Sadakat”e diye bir laf attım ortaya. Yorumları görmeliydiniz…”İyi olmuş. Onlar da Türkçe söyleselerdi” “İngilizce söylemeleri utanç verici” “ Sertap Erener kazandığında da sevinmedim utanç vericiydi” “Neredeyse çocuklarına da İngilizce isim koyacaklar” “Elendiklerine sevindim”

Oyun esnasında klavyem elverdiğince bilimin evrensel dili olması gerektiği gibi sanatın da evrensel bir dili olması gerektiğini, bunun ulusal bir problem haline getirilmesinin yanlış olduğunu yazmaya çalıştım. Ama yeterince anlatamadığımı düşünüyorum.

Bilim ve sanat insanlığın ortak malıdır. Tarih bir medeniyetten söz ederken,  bilim ve sanat adına verilen eserleri göz önüne alır. Bu nedenle homo sapiens uygarlığından söz edebilmek, bilim ve sanatın tüm insanlara hizmetini sağlayabilmek için bilim ve sanat için ortak diller ortaya çıkmıştır. Örneğin tıp ve sağlık bilimleri için Latince, çok sesli müzik için Latince, Almanca, İtalyanca gibi… Uluslararası bir toplantıya gittiğiniz zaman da toplantı dili çoğunlukla İngilizcedir. Ardından Almanca ve Fransızca gelir. Siz böyle bir toplantıda ulusal dilinizi kullanamazsınız. Çünkü kendinizi onlara anlatamaz, fikirlerinizi paylaşamaz, tartışmalara katılamazsınız.

Uluslar arası her toplantıya bu gözle bakmak gerekir diye düşünüyorum. Kendinizi anlatmak için uluslar arası geçerli bir dil kullanmak kendimizden ödün vermek değil, iyi bir avantajdır. Yoksa sadece kendimiz söyler kendimiz dinler, bunun sonucunda da toplum olarak izole olur kalırız.

Bir de çocuklara konulan İngilizce ya da başka dillerde isimler konusu var tabii. Bunun da savunulacak hiçbir yanı yok elbette. Biz böyleyiz işte ..“VUR DEYİNCE ÖLDÜRÜRÜZ”

YORUMLAR

11 Mayıs 2011, 14.12
Türkiye' de yaşıyoruz, Türk insanıyız,Türküz,Türklüğümüzü temsil ediyoruz orada neden ingilizce olarak şarkı yapıyoruz onu anlamıyorum,hiç bir yabancının ben Türkçe bir şarkıyla katıldığını görmedimde duymadımda iyi olmuş diyemicem sonuçta ortada verilen bir emek var yazık olmuş sadece...
11 Mayıs 2011, 17.10

Türkçe söylemek istiyorsak ordaki devletlerin türkçe ögrenmesi için birşeyler üretmeliyiz ve onlardan daha ilerde olmalıyız ki biz onlara değil onların bize ihtiyacı olsun size soruyorum  biz bunun için ne yaptık veya ne yapıyoruz?Şunu unutmayalım hiçbir şekilde ingilizce evrensel dil degildir olmuyacaktır şu an evrensel dile yakın beden dilidir beden dili de tam olarak evrensel dil değildir.

 

11 Mayıs 2011, 19.51
Bu konuyu açmanız benim adıma sevinç verici oldu. Aslında ben de tam bu konuda bir şeyler yazmayı düşünüyordum, ama blogların hiç okunmadan geçilmesinden dolayı yazmaya gerek görmedim. 
Öncelikle sizinle aynı fikirde değilim. Evrensel dil deyince neden akla ingilizcenin geldiğini anlamakta güçlük çekiyorum. İngilizce, 5 dilin kuralsız karışımından oluşmuş bir dildir. İngilizce 500 senelik bir dil iken, Türkçe ve Çince gibi diller 10.000 seneye varan geçmişleri vardır. Ben ne olursa olsun dilimizi koruma taraftarıyım. Çünkü dillerini kaybeden milletlerin örf ve geleneklerini kaybedeceğini tarihten verilen örneklerle görebiliyoruz. 
Kısa bir örnek vermek gerekirse; İngilizlerin İrlandanın ana dili olan Gealik dilini eğitimden çıkarmaları ve yerine ingilizceyi getirmeleridir. Bir nesil sonra Gealik dilini bilen İrlandalıların sayısında düşme olunca, İrlanda durumun farkına varır ve ana dillerini yeniden kazandırmak için dershaneler açmışlardır. Çok uzun mücadeleden sonra bağımsız İrlanda Cumhuriyeti kurulmuş ve resmi dil yeniden Gealik olmuştur.
Şimdi de Atatürk'ün dilimize verdiği önemi anımsayalım. Atatürk' e göre bir milletin varlığını sürdürebilmesi için dilini koruyabilmesi gereklidir. Türkçe' nin yok olması durumunda Türklük diye bir şeyin kalmayacağına inanıyordu. Ve hatta ölüm döşeğinde yatarken bile dil çalışmalarının ciddi bir şekilde yapılması için talimatlar verdiğini tarih kitaplarımız okumadık mı?

Eurovision şarkı yarışmasına gelince; Ben o yarışmaya neden katıldığımızı hala anlayabilmiş değilim. Elenmemize hiç üzülmedim. Ve Sertap Erener'in başarısını ingilizce şarkı söylemesinden dolayı %50 düştüğü kanısındayım. Bunu %100 başarı olarak görmüyorum. Başkalarının kurallarına göre oynayıp, ben kazandım deme gafletinde bulunduk sadece.

11 Mayıs 2011, 20.21
sevgili fluent neden ing. oldugunu vurgulamana rağmen ''neden ing ...bir başkasının türkçe şarkı söylediğini görmedim '' denmiş insanların bu duymaz tavırlrı ilginç türkçe şarkı duymamanın sebebi evrensel dil olmadığı için olmasın sevgili aşk :) ing isim konusuna gelince banada ters o durumlar en azından ben böyle bişeyi asla yapmam .... he bu arada şunuda diyim iyi bir dinliyici olarak şarkıyı hiç ama hiç beğenmedim nitekim yarı finali geçemedi RİMİRİMİLEY bile geçmişti varın gerisini siz düşünün:)) 
11 Mayıs 2011, 22.18
konuyu nerden alıp nereye götürmüşsün arkadaşım.ingilizcenin nesi evrensel ya latince dedinhadi onu kabul ettik diyelim eski kadim lisanlardan oldugu için. 100 yıl öncesinde ingilizcemi bilimin diliydi. heleki kaba saba bir dil sanatın dili olacak.arapça farsca bile 5 kere daha sanatsal veya edebi metinsel dil olabilir. her milletin kendi rengi vardır tutupda türk olup seni türk diye çagırdıkları yarışmada ingilizce şarkı ne demek oluyorsa. senin hiçmi rengin tının güzel müzigin yok. o zaman herkez bıraksın  kendi köklerini ingilizce olsun ud u kemençeyi felanda bırakalım coni nin gitarı neyimize yetmiyor...senin sanat müziginin bir bestesinin yanından geçebilirmi agzın açık dinledigin o şakiralar madonnalar. i like to move move.. sen bilirmisinki mimar sinanın aşkını nasıl ebedileşterdigini öyle istanbulun 2 yerine cami yapıpda mihrimah sultana aşkını dünyaya ilan ettigini yazda oku bakalım. şekspirden julyetten sıra gelirse..
bir hacı arif bey aşkını anlatsa sana dinleyebilrimisin.

Âşık oldur kim kılar cânın fedâ cânanına
Meyl-i cânân etmesin her kim ki kıymaz cânına
Cânını cânâna vermektir kemâli âşıkın
Vermeyen cân itirâf etmek gerek noksânına

yok ya asıl olan kültür dili ingilizce tabi ilike to move move.. kendi rengin olmayacaksa  alaca olacaksan 1. degil yarışmaya sana verseler ne olurki.. sen sen olmadıktan sonra yuvarlana kaya misali 19. yüzyılda hakim dil fransızca idi dünyada kabul gören 20.de ingilizce oda yarısında bir çeyreginde almanca yanar döner olduktan sonra bizim bir duruşumuz olmadıktan sonra
MİLLET OLAMADIKTAN SONRA. NEYİN KIYMETİ VARKİ..ben ne almandan ingilizce şarkı dinlemek isterim ne fransızdan almanca..yaygın dil diye ingilizce ögrenilmesine de karşı degilim şu an gerekse gerekli oldugu kadar. saygılar.
12 Mayıs 2011, 00.59

Yazinizin bir kismina katiliyorum diger bir kismina ise katilmiyorum.

diyosunuzki: ...Uluslar arası her toplantıya bu gözle bakmak gerekir diye düşünüyorum. Kendinizi anlatmak için uluslar arası geçerli bir dil kullanmak kendimizden ödün vermek değil, iyi bir avantajdır. Yoksa sadece kendimiz söyler kendimiz dinler, bunun sonucunda da toplum olarak izole olur kalırız ... buna kesinlikle katiliyorum - konustugunuz kisi ile ayni dilden konusmazsaniz anlatamazsiniz derdinizi cok dogru ve cokta mantikli. Ister uluslar arasi bir toplanti olsun ister yurt disinda yasayan insanlar olsun, bulundugunuz toplumun dilini konusmuyosaniz mutlaka sorunlar yasarsiniz...

diyosunuzki: Oyun esnasında klavyem elverdiğince bilimin evrensel dili olması gerektiği gibi sanatın da evrensel bir dili olması gerektiğini, bunun ulusal bir problem haline getirilmesinin yanlış olduğunu yazmaya çalıştım... buna ise kesinlikle katilmiyorum - sanatin evrensel bir dili nasil olurki?  her ülkenin her milletin kendine göre adetleri, töreleri, kültürü, dini vardir. bu konularin evrensel olmasi imkansiz birsey ve imkansiz olmasida cok iyi bence cünkü öyle bir durum olmus olsa, yurt disinda mesela almanyada yasayan bütün türkler (müslümanlar) hiristiyan olurdular... (Allah korusun). Veya türkiyede yasayan hiristiyanlar kurban bayraminda biz müslümanlarla kurban keserlerdi...

dikkatimi ceken birsey daha oldu, bazi arkadaslarin burda savunduklari ve profillerindeki ingilizce yazilari pek uyum saglamamis... :)

12 Mayıs 2011, 13.21

Evrensel dil konusundaki itirazlarınıza katılıyorum.Yazarken kavram olarak çoğunluğun anlayabildiği ortak dili (uluslararası dil ) düşünmüştüm.Ancak ortak dil evrensel dil anlamına gelmiyor haklısınız.Bunun dışında tüm söylediklerimin arkasındayım.Serix25 çok can alıcı bir konuya değinmiş;"Türkçeye ihtiyaç duymaları ,Türkçe olan bir şeyi anlamak istemeleri için biz ne yaptık ki?" diye soruyor.Evet ne yaptık? Hangi yeniliği bulduk? Ne icad ettik? Bizi uluslararası alanda tanıtabilecek bilim ve sanat insanlarımız neden ülkemizi bırakıp gidiyorlar?

Saydeyledi bu gönlümü bir gözleri ahu ,
Bendeyledi zencire beni sünbül-i geysu,
Bilmem ki ne sihr eyledi ol gamze-i cadu,
Saplandı ciğergahıma dek hançeri ebru,
Huri mi acep nur-i mücessem mi nedir bu..

Eşsiz bestekar Hacı Arif Bey ne yazık ki duygularını ifade edebilme başarısını ,duygularına neden olan kişiye sadakat eylemi için gösteremiyordu.

Bunu neden mi yazdım? Tek bir yazıya bakıp yazanın birikimi hakkında yargıya varmanın yanıltıcı olabileceğini göstermek için.

Yazıyı okuyup doğru ya da yanlış anlayan herkese teşekkürlerimi sunuyorum.

 

Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın