gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

En Büyük Silah: Eğitim

24 Kasım 2011, 00.02
A- A+

Bu günün öğretmenler günü olması nedeniyle eğitimi, eğitimin önemini ve biraz da felsefesini sorgulayan bir yazı yazmak geldi içimden. Her öğretmenler gününde vurgulanan “öğretmen maaşları, özlük ve sosyal hakları da zaten gereğinden fazla yazılıp çizilecektir nasıl olsa” dedim.  

Kanımca her toplumun her sorununun temelinde şöyle ya da böyle yatan neden eğitimden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, bu gün “Nasıl bir eğitim?” sorusuna yalın bir yanıt vermeye çalışacağım.

Son günlerde sıklıkla düşündüğüm konulardan biri; sorunlarımızın çözümüne alternatifler üretmeden önce, ülkemizdeki toplumsal olaylara bakış açımızı sorgulamanın daha faydalı olacağıdır. İnsanoğlu doğduğu andan itibaren aile ve yakın çevresinin değerlerini öğrenerek, benimseyerek büyür. Daha sonra milli eğitimin felsefesi uzunca bir süre onu sıkı sıkıya sarar. Yani birey ailede ve okulda aldığı eğitim ile yetişir. Bu eğitim kapsamında geliştirdiği tutumları ile birlikte toplumda var olur. Bu noktada kritik bir soru gündeme gelmektedir. Bu soru nasıl bir ürün yetiştirmek istediğimizle ilgilidir. Kısaca, biz uzun sayılabilecek bir eğitim sürecinde neyi hedeflemeliyiz? Toplum için nasıl bir insan yetiştirmeliyiz? Bu sorunun yanıtı ve alternatifleri kuşkusuz çok çeşitli biçimlerde verilebilir. Örneklenecek olursa;

Yenilikçi - Düzene uyan,

Sorgulayan - Kabullenici,

Mücadeleci - Kaderci,  

Söz sahibi- Biat eden,

Bilimi referans gösteren - Ulemayı referans gösteren,

Toplumsal çıkarları gözeten - Kişisel çıkarlarını kollayan,

Toplum sorunlarına duyarlı- Ne’me Lazımcı.

 

Bireyleri çeşitli niteliklerde yetiştirmek de yetiştirmemek de aslında elimizdedir. “ Nasıl bir birey?” sorusunun yanıtları toplumsal olaylara nasıl bakılmasını istediğimizle yakından ilişkilidir. Sorunlarımızın çözümü ancak onlara bakış açısı istendik ve sağlıklı olan bireylerin üreteceği alternatiflerle hayata geçebilir. Aksi takdirde çabalarımız bizi hiçbir yere götürmez ya da istemediğimiz yerlere doğru sürüklenir gideriz. Günümüzde yakındığımız birçok konu için öncelikle, eğitimimizin niteliğini ve felsefesini sorgulamak birinci planda olmalıdır. Toplumu oluşturan bireyleri sarmalayan eğitim sistemi ve değerleri herkesin elinde büyük bir güç ve silaha dönüşebilir… “İstediğimiz” ya da “İSTEMEDİĞİMİZ” gibi…

 

Çocuklarının ilk öğretmenleri ana - babalar ve eğitim sektörünün tüm özverili emektarları!

ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN..

YORUMLAR

24 Kasım 2011, 15.40
 Güzel yazı fazla okunmamış ne yazık ki."Bilimi referans gösteren - Ulemayı referans gösteren" Şu dediğine katılmıyorum din ve bilim kardeştir.Birbirinden ayrılamaz.








25 Kasım 2011, 10.00
Evet en büyük silah eğitim bende katılıyorum buna ama, öyle eğitim veren insanlar varki... Bunun eğittiği çocuklardan, nesilden ne hayır gelir demekten kendimizi alamıyoruz maalesef. Bu konumda eğitimi veren kadar, onun almış olduğu eğitimde önemli. O'na da eğitim veren birileri var.

Bir örnek; doğu illerimizde bebekliğinden bu yana töre kuralları ile yoğrulmuş bir insanın öğretmen olduğunu düşünelim. Her ne kadar bu töre kurallarını inkar etsede beyninin bir köşesine öyle işlenmiştir ki bunlar kendi içinde gelgitlerdedir.  Onları bu inançlarından vazgeçirmek öyle eğitimle falan çok zor bence..

Ve işte böyle insanlar yeri geliyor bizim çocuklarımızı eğitiyor maalesef...

Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın