ADINI SEN KOY.......
11 Ocak 2012, 09.52 A- A+İlk yazmaya başladığım zamanlar,bir arkadaşım ''iyi güzel hoş yazıyorsun da (ya da) ayrı yazılır'' demişti,sonra bir baktım arkadaşım haklıydı ben yada yazıyordum ama doğrusu ya da olmalıydı.Çok sık yaptığım bir hata noktadan sonra cümleye VE ile başlamak oluyordu,yine bir arkadaşım bu yanlışımı söylediğinde birçok kez aynı hatayı yaptığımı gördüm,bilmiyordum öğrenmiş oldum.Ki bağlacı nerelerde ayrı yazılır,nerelerde birleşik yazılır hep karıştırıyordum,bir yazıma yapılan yorumda bu konu vurgulandı ve hataları minimize etmeye çalıştım.Mi soru eki ayrı yazılır kuralını bilmeme rağmen yazıya kendimi kaptırdığım zamanlar bu kuralı da atladığımı gördüm gelen yorumlar üzerine ve en çok dikkat ettiğim konulardan biri oldu.Bu uyarılar bana yapılırken eğer ben ''ya kardeşim size ne siz kendi hatalarınıza bakın ukalalık yapmayın'' deseydim birçok yeni bilgiyi almayı red etmiş olacaktım ve haliyle de gelişim gösterme şansım olmayacaktı.Takdir edersiniz ki mesleki kariyeri bu sektör olanlar dışında hepimiz amatörüz ve hatalar kaçınılmaz.Fakat ''ben amatörüm kardeşim banane'' diyipte yanlışımızda diretmek akıl tutulmasıyla eşdeğer.
Yazmayı sevdğim kadar okumayı da aynı oranda seviyorum ve bazen gördüğüm hataları yorumlandırayım diyorum fakat 1-2 denememde ''ukala'',''çok bilmiş'' ,''sana mı kaldı'' şeklinde karşı eleştiri aldığım için bu yazıda sık yapılan bazı hataları dile getirmek istedim.En büyük yazım yanlışını YALNIZ ve YANLIŞ kelimelerinin kullanımın da yapıyoruz.Birçok arkadaşımız YANLIZ ya da YALNIŞ yazarak kelimeyi doğru kullanmıyor.EĞLENMEK,BEĞENMEK gibi kelimeri de sıklıkla EYLENMEK,BEYENMEK şeklinde kullanıp yine büyük bir hata yapıyoruz ve bu durum bir virüs gibi yayılıyor bir süre sonra kendi kendimize ''acaba onlar mı doğru yazıyor'' bile dedirtebiliyor:).Yine devamlı gördüğüm bir hata,herkes yerine herkez hatta ayrı olarak her kez yazılması oluyor,aslında bir harf yüzünden anlam o kadar değişiyor ki herkes, ortamda ki tüm insanlar anlamı taşırken herkez ,her defasında,tekrar eden anlamı taşıyor.Yine sustum yerine susdum yazmak sıklıkla yapılan hatalardan biri.
Ben eminim ki bu yazıyı okuyan bazı arkadaşlarımız beni yine ''ukala'' olarak nitelendirecek ,varsın desinler:),bazı arkadaşlarımız da yazdıklarımı dikkate alacak.Bilginin en değerli hazine olduğunu kabul ediyorsak eğer,uygun bir dille hatalarımızı düzeltmek adına,birbirimize doğru olanı gösterelim,hata yapmaktan korkmayalım,hatayı kabul etmemekten,inada bindirmekten korkalım.Az önce de söylediğim gibi %99 umuz amatörüz, o yüzden yapılan hatalar kaçınılmaz fakat GAMYUN geniş kitleleri içinde barındıran bir platformsa bu platformda bilgiyi paylaşmak hepimizi birçok konuda geliştirir.Okul yıllarında 2 yıl kadar radyo programcılığı yapmıştım ve hep bir paronayam vardı,''acaba beni kaç kişi dinliyor'' derdim kendi kendime ve bunu dinleyenlere sorup canlı bağlantıya katılmalarını isterdim,gelen ilk telefon benim için yeterli oluyordu,çünkü 1 kişiye ulaşmış oluyordum.Burada yazı yazma olayına da aynı mantaliteyle bakıyorum.Ben 1 yazı yazdım,eğer en az 1 kişiye ulaşabildiysem ne mutlu bana...Yazıyı BERNARD SHAW'ın çok sevdiğim bir sözü ile sonlandırmak istiyorum,''Akıllı adam aklını kullanır.Daha akıllı adam başkalarının da aklını kullanır''...Sevgi ve Saygılarımla...
NOT:İlk defa bir yazıma başlık bulmakta zorlandım hatta bulamadım,o yüzden yazının başlığı alakasız bir şekilde ADINI SEN KOY oldu.Şimdi başlığı görüp yazıyı tıklayanlar Müslüm GÜRSES'in ''SILA MI GURBET Mİ ADINI SEN KOY'' şarkısıyla ilgili bir içerik bekleyip böyle bir yazıyla karşılaşınca hayal kırıklığına uğramazlar umarım:)...Yorum yapacak arkadaşlar yaratıcılığınızı kullanın,bu yazıya en uygun başlık ne olurdu sizce:)?...
YORUMLAR
Dil milletin aynasıdır lütfen dilimizi koruyalım.Herkes iyi yazamaz,düşünceleri değildir.Fakat bir platformda paylaşım yapacak olan kişilerin imlayı bilmesi gerekir.Yazıyı yazdığım program bile hatalı kelimelerin altını çiziyor.Bir millet önce dili sonra dini bozularak yıkılıyor.Sıcak savaş dönemi bitti artık işler böyle yürüyor.Çanak tutmayalım.
1.Konu seçimlerinizi,
2.Anlaşılır olmanızı,
3.Saygılı duruşunuzu,
çok beğeniyorum,yine yazınız çok güzel paylaşım için teşekkürler :)))
(bu hatalardan mutlaka ben de yapıyorumdur dikkat etmem lazım :(( )
Eğitime yılllarını vermiş biri olarak,imlayı bilmemem düşünülemez.Üstelik özel falan değil,kamu okullarında geçen onlarca başarılı yılımdan sözediyorum.Bilgisayarla tanışmam ise yaşımın epey geç dönemlerine rastladı.Bu, ben ve benim gibilerin suçu değil elbet.Erken doğmuşuz ne yapalım.Bu yüzden klavye özelliklerini tam öğrenemediğimden,benimde pc yazılarımda epey yanlışım oldu, oluyor da.Benim gibi olanların bir çoğunun, aynı sebepten yazılım yanlışı yaptıklarını tahmin ediyorum.Bu demek değildir ki, dilimizi bilmiyoruz.Biliyoruz veya bilmediklerimizde var.Aceleden falan bazan hata yapmak kaçınılmaz olabilir.Yanlışlarımızın sebebi çok masum bence.
Bunu bir kenara koyalım .Ancak ısrarla bazı kelimeleri yanlış yazılımı klavyeden olamaz,çünkü noktalama işaretleri klavye bilgisizliğinden olabilir ama,kelime yazılışları ,yanlış öğrenimden, yöresel yanlış kullanımındandır.O yüzden uyarıları, tenkitleri olabildiğince dikkate almak lazım.Gamyuna geldiğim yıllardan beri ,blog olsun ,üst mesajı olsun herkese-herkez, sanıyorumu, sanırsam,gittim -gitDim olarak kullanma yanlışı inadını anlamış değilim.
pc başındaki gençlerin ,kendi aralarında geliştirdikleri tiky dilini hiç kaale almıyorum bile.Modadır geçer gider diye düşünüyorum.Efetler,dittimler gün gelip silinip giderler.Geriye duru türkçemiz kalır diye umut ediyorum.
Blog köşesi,paylaşım köşesi olduğuna göre, imla yanlışı yapanlarında,kelimeleri yanlış ta olsa ,yazmaya hakkı olmalıdı.rSen imla bilmiyorsun,blog yazma diyemeyiz. Nitekim gamyunda genel kurallara uyan blogları, imlasına bakmadan onaylıyor,güzelde yapıyor.Yanlışlıklar ,kırmadan acıtmadan ,güzelce uyarılırsa,öğrenmeye de faydası olur.
Sonuç itibariyle,en mükemmelinden,en berbatına kadar blogların,bu bloglara yapılan yorumların , hepsinin okurlara yararı var diye düşünüyorum.
Blog ismine gelince,Nasrettin Hoca'nın meşhur bir hikayesi vardır.Sende haklısın der,sıkışınca kıvırtır ya)) O misal: SEN DE HAKLISIN...ismi yakışır..
Teşekkür ederim Trapper, elinize sağlık.Sevgiler.
BAŞLIK: "ÖĞRETMEDEN ÖNCE DOĞRUSUNU ÖĞREN" OLMALI.. ::)
seni tebrik ederim Trapper_4ever ; fakat böyle bir yazı yazıp paylaşma cesaretinde bulunduğuna göre senin yazım yanlışlarını tekrarlamamızda sorun yoktur herhalde :)).
mesela;
diyipte, yanlış. doğrusu deyip de ya da deyipte olacaktı.
kullanımın da, yanlış. kullanımında olacaktı doğrusu ( "dahil" anlamı yok burda.. ).
birçok, yanlış. eğer değişime uğramadıysa doğru kullanımı "bir çok" olacaktı. bu ve benzeri yanlışları hepimiz yapabiliyoruz. bu kullanımların yanlış olduğunu söylemek ukalalık değildir bence. hatta, ben sevinirim böyle bir durumda uyarılmaktan. mesela; ben hızlı yazarken yanlış yazabilirim ve ya çok fazla devrik cümle kurabilirim ki en sık yaptığım devrik cümle kurup karşımdakinin kafasını karıştırmaktır.:) bence, aramızda bir Türkçe Öğretmeni varsa bu konuya bir el atmalı ::) bu yorumumda yazım (noktadan sonra büyük harfle başlamak hariç :)) ya da noktalama hatalarım varsa bildirin arkadaşlar, lütfen :)
Ben elimden geldiğince, dilimin yettiğince yazı yazmayı seven birisiyim. Amatörce yazılmış yazılarımda imla ve kelime hatalarım oldukça fazla. Bunu sonrasında okuduğumda ya da arkadaşlarımın uyarıları ile fark ediyorum. Uyarıları dikkate alan birisiyim.
Yazın sosyal içerikli, dikkat alınması gereken bir konu. Bazıları "yazıyorum işte anlayın, elimden gelen bu kadar " diyebilir. Kendilerince elbette ki haklılardır. Ama yavaş yavaş tek tek hataları sonlandırabiliriz diye düşünüyorum. Geçmiş zamanda bir arkadaşımın uyarısı ile düzelttiğim bir imla kuralı bilgiside benden olsun. " Noktadan sonra bir boşluk ile yazıya devam edilir."
Yazı ve bilgilendirme için teşekkür ederim.
Saygılar
Eline sağlık...
Bu da senin tarzın ... O kadar akıllı bir adamsın ki Trapper , blog yazan ya da yazacak olan kişiler bunlara dikkat etmeli mesajını pat küt bir dille söylersen incitici olabilir diye düşündün eminim . Ki amacın incitmek ve onları paylaşımdan uzak tutmak asla değil , bu zaten anlaşılıyor yazından ... Önce kendi hatalarını ya da eksikliklerini ve onları eleştirilerle nasıl tamamladığını anlatarak , bir çeşit fayda göstermişsin hatta . Ben de , senin kadar, '' her yazı kuralına göre yazılsa , gamyun blogu bir edebiyat köşesi gibi okunsa '' diye düşünmekle birlikte , daha esnek olup , yazanlar düşüncesini '' kendi gibi '' yazsın ama has yazsın eğilimindeyim . Hani konuşan kişi '' La oolum , düşücen, bi rahat dur ! '' şeklinde konuşan bir insansa ,kişi aynen diyalogu böyle geçirebilir mesela . Bunun da '' Evladım bir rahat dur , düşeceksin '' diyen adamdan bir farkı ancak böyle konur değil mi ? Senin anlattıklarına aynen katılıyorum . Bizler , mesleği yazmak , kitlelere haber vermek , edebi eser sunmak gibi bir durumda olmadığımızdan , amatör de olsak bazı şeyleri buradan okuya okuya öğrenebilmeliyiz. Takıntı bu ya , ben de '' de,da , ki '' konusunda takıntılıyım :))) Elimde değil napayım :)
Başlık mı ? İlmi mi olsun Atayii mi :)) İlmi kısmını bilenler koysun , ben şey dicem kendimce ;
De_da ile Ki ayrıldıklarını basın aracılığıyla...
Genelde insanlar ben anlatmak istediklerimi anlatayım gerisi önemli değil imlaymış noktaymış bir de bunlarla vakit kaybetmeyeyim diye düşünebiliyor. Ancak artık bu yanlışlar o kadar sık yapılır oldu ki en çok dikkat edilmesi gereken yerlerde bile bu tür şeylerle karşılaşabiliyoruz. Sonuç olarak sadece imla noktalama hataları yapmıyor Güzel Türkçemizi katlediyoruz. "yhaa , yoq , shekerim , zaaaa , dgrtdhtgyhn , yoq yaww" artık bu tarz kelimeleri görmeye tahammül edemiyorum. 11-18 yaş grubunda görülüyor daha çok ama ilerlemiş yaşına rağmen bu tarzda konuşanlara yazanlara diyecek birşey kalmıyor.
Uyarmaya kalktığımız zaman da yukarıda yazıldığı gibi tepkilerle karşılaşabiliyoruz. Mutlaka yanlışlarımız olacaktır ancak bunu kasıtlı olarak bir tarzmış dikkat çeken birşeymiş gibi yapmak var bir de dikkat etmemize rağmen istemeden yapılan yanlışlarımız var. Herşeye rağmen alacağımız tepkiyi de göze alarak bu kişileri yaptığı yanlıştan haberdar etmemiz gerekiyor. Sonuç olarak bu kişiler her ne kadar bize kızmış darılmış olsa da bir daha ki sefere daha dikkatli olacaktır :)
Teşekkürler bu güzel yazı için..
Daha iki gün önce yazdığım blog yazısına biçok kişi hatalı yazım için yorum yapmılştı. Ben yazımı yazarken bazılarını bilmeden bazılarını düzeltme gereği duymadan yazdım bikaç küçük imla hatasının ne zararı olabilirdiki :) istediğim tek şey paylaşmak ve insanları gülümsetebilmek.:) Yazının okunmuş olması yorumlar alması çok sevindirdi beni tabi insanın yaşadıklarını kaleme alması o kadar zorki yani en azından benim için zor :P:)o yüzden iyi veya kötü her eleştiri beni sevindirdi :)) ilk önce kızdım neden insanlar ne yazdığımla değilde nasıl yazdığımla ilgilendi diye sitem ettim. Ama yinede çok eğlendim. (eylendim demeyi seviyorum aslında )Yazınızı okuyunca konunun ne kadar ciddi olduğunu ve ciddiye alındığını farkettim. Bu eğitici ve güzel yazınız için teşekkür ederim . Bundan sonraki yazılarımda tabi yazabilirsem :))) yazdıklarınızı dikkate alıcam .Yazmak istitiyorum çünkü paylaşmak istediğim çok şey var (eğlenmek adına yani) :D Sevgiler...
Çok çalışmam gerekiyo çook :)))
Ama kesmedi beni tabi sonra yoruma baktım. "Okul etrafı 4 duvarla çevrili beton parçası değildir" cümlesini gördüm. "İşte bu!" dedim. Dedim ki metin içindeki sayı sıfatları yazı ile yazılır zannedersem dedim.
Herşey bir yana, gayet kurallı yazılmış bir yazı."Bakın eleştiriyorum ama ben de dikkat ediyorum" der gibi özene bezene yazılmış.
Bir zaman önce bir blog yazarı tanımıştım. Yazar bir süre sonra yazın hayatına imla klavuzu ile devam etmeye karar vermişti.Farkettim ki yazım klavuzundan önce daha kurallı yazıyordu. Bunu ona bildirdim. O da kırkayak hikayesini anlattı bana.
Ben de bilip yapmayanlardanım. Bilmeden yaptıklarım da var tabi. Bazen üşendiğimden değiştirmem, farketsem de hatalarımı.Hatalar fazla abartılmadığı sürece yazıya amatörce bir samimiyet katıyor diye düşünüyorum.Bunuda kırkayak örneğindeki gibi "nasıl yazacağım " diye gayret sarfeder iken "ne yazdığını" unutan biri olarak düşünüyorum.
Haricinde bu bilgilendirici, eğitici ve öğretici yazıya katılmakla beraber inanılmaz sıkıcı buluyorum bu tür yazıları blog ortamında.
Tekrar merhaba:).Tam tahmin ettiğim gibi beyin fırtınası olmuş ve herkes hür iradesiyle görüşlerini belirtmiş.Öncelikle insanların aynaya bakması gerektiği kanaatindeyim,özellikle de bir konuda başkalarını eleştirecekse.Ben aynayı yüzüme tuttuğumda o kadar çok hata yaptığımı gördüm ki bu konuda,belki de şu yorumu yaparken bile hala hata yapıyorum:).Fakat hangi konuda olursa olsun gelişmek,öğrenmek insana zarar getirmez.Evet ben ilk önce kendimi eleştirdim sonrada gördüğüm küçük yanlışları dile getirdim ve bunu yaparken aslında şu mesajı da vermek istedim ''arkadaşlar farkındayım,bazen eleştirilirim endişesiyle yazı yazmaya çekiniyorsunuz,bakın ben bile o kadar hata yaparak yazma konusunda cesaret kazandım,hata yapmaktan korkmayın ama yeni bilgileri de verildiğinde almaya çalışın'' .
Gerçekten bu mesajımın genel olarak algılanması hoşuma gitti,o yüzden anlayış göstererek yorum yapan tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum.Birbirimizi ezmeden bildiklerimizi paylaştığımızda inanın birşeyler öğrenmenin verdiği keyifle bu ortamdan daha çok tat alacağız.Sevgiler...
Trapper kardeşim, gönlünüze ve elinize sağlık. Güzel Türkçemizin doğru kullanımıyla ilgili yazan herkese ve size sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Doğru yazmaya çalışmak, bu amaçla emek vermek, insanın hem kendisine hem de başkalarına verdiği değer ve saygıyla ilgilidir. Diğer bir deyişle kötü Türkçe’yi kendisine ve başkalarına layık görmemek, bir anlamda saygı duymaktır. Herkes hata yapabilir elbette. Ama fark ettiği ya da kendisine fark ettirilen hatayı düzeltmek yolunda atılan adımlar gelişmiş kişiliklere özel davranışlardır. “Ben hata yaparım. Kime ne? Kimse beni eleştiremez” zihniyeti, inat ve yersiz gurur içerdiğinden, olgunlaşamamış, ergen davranışlarıdır. Bu durumda kişiyi kendi düşünceleri ve davranışlarının sonuçlarına terk etmek bence ona verilecek bir cezadır. Bu kişileri umursamaz ve tepki vermezsek içlerindeki yersiz inadı destelememiş oluruz diye düşünüyorum. Benim de sizin bu içi dolu dolu olan yazınız için başlık önerim “ Öğrenmenin Sınırı Var mı?” olurdu.
Selam ve sevgi ile.
Hafimizamiza kaydettigimiz Turkce kelimelerin dogruluguna emin oldugumuz anlarda, aslinda yanlis yaptigimizi farkedip duzeltmemiz elbetteki gerekir..Ancak, bir insan her cumlenin her harfine bazen dikkat edemez, onemli olan turkce yazmasidir ve onu basariyorsa da, varsin yanlis yazsin.
Cikolataya "ciqolata", ya da ve yerine "we" yazmasindan 10 bin kat iyidir o bizim yanlis olarak gordugumuz EYLENCE.