VARLIĞI DERT YOKLUĞU YARA
02 Şubat 2012, 03.41 A- A+Geçenlerde bir programda konuk olarak, çok sevdiğim üstat Müjdat Gezen vardı. Konuk bu kadar değerli olunca ortaya tadına doyum olmaz bir söyleşi çıktı. Her zaman ki gibi hem güldüren hem de düşündüren kimliğiyle karşımızdaydı. Ancak bir cümlesine takıldım.
‘’Para biriktirmek yerine, insan biriktirdim.’’ Bu sözü genellikle sanat camiasından bazı kişilerden, önceden de duymuşluğum vardı. Ne demekti insan biriktirmek? Öylesine edilmiş bir söz gibi duran ancak içerisinde çok fazla anlam barındıran bir cümleydi. Bende bunun üzerine yazmayı düşündüm.
Bu söze katılmıyorum ne yazık ki. ‘’parayla saadet olur mu?’’ sorusunu yıllarca göz ardı etmiş biri olarak, artık bu soruyu önemsiyorum. Elbette parayla saadet arasında doğrudan bir ilişki yok. Ancak istenildiğinde saadeti hazırlayan şartların yapılandırılmasında para büyük bir rol oynayabiliyor.
Günümüz şartlarındaysa paranın getirdiği gücü eminim hiç birimiz göz ardı edemeyiz. Ancak insani değerleri unutturmayan paradan bahsediyorum.
Üstadın demek istediği her ne kadar paranın getirisiyle hareket etmekten ziyade insanlara yardıma adanmış bir hayat olsa da, bu bir çok insan için ekstrem bir durum. Elbette hayatı adanmışlık içinde geçen, parayla fazlaca meşgul olmamaları gereken, hayır ya da eğitim işleri yapan insanlar hep var olacak. Var olsunlar. Eksik olmasınlar. Ama onları destekleyecek, parayla içli dışlı insanlara da ihtiyaç var.
Şimdiye dek neyse ki zorda kalmadım. Ama zorlanacağım bir gün geldiğinde kim ne kadar yanımda olabilir bunu hiç bilemiyorum. İnsan öncelikle kendisini düşünür. Geleceğini sağlam bir zemine oturtmaya çalışır. Elbette hayatında kendisine destek olacak, güvenebileceği insanlarda olmalıdır. Ama kim ne kadar yanında olur bu bilinmez…
Bir başka pencere ise, özellikle bu sözü sanat camiasından duyarız. Haberlerde sıklıkla karşılaştığımız bir diğer konu ise, yaşlanan sanatçılarımızın bazılarının artık insanlara muhtaç durumda oluşları. Ya sokaklarda dileniyorlar ya da yakınları tarafından terk edilmiş kedi yavrusu gibi bir kenara itilmiş olduklarıdır. Biriktirdiklerini sandıkları insanlar ya insan çıkmazsa? Bunun da maalesef bir kesinliği yok.
Zamanında maddi menfaatler için yaklaşan insanlara iyilik meleği timsali davrananlar şimdilerde paylaştıkları bu değerin kıymetinin bilinmediğini anladıklarında çok geç olur. İnsanın doğası böyle, bunu kimse değiştiremez.
Buradan kimseye güvenmemeliyiz gibi bir anlam çıkmasın. Sadece ilişkilerimizi tanımlamamız gerekir. Kendi tabağı boş olan başkasına ikram edemez.
‘’Paranın ne önemi var’’ diyen insanları daima itici bulmuşumdur. Sizlere de böyle insanlarla karşılaştığınızda uzaklaşmanızı tavsiye ederim. Her fırsatta bu sözü söyleyip paranın bahsi geçtiğinde, gözlerinde meydana gelen ışıltı bu insanları ele verir.
Ben hem para hem de insan biriktirme taraftarıyım. En azından zor günler için…
Siz ne dersiniz?
YORUMLAR
insanlara şahit olmaktayız. Bu da paranın ve lüksün umumiyetle iktidar
olduğunu gösteren bir manzara. Onun için madde noktasında hadiselere
bakış açım şudur; bir nesnenin varlığı ile yokluğu arasında farkın
kalmadığı andan itibaren, maddeye sahip olmanızda bir beis yoktur. Aksi
takdirde madde size sahip olacaktır. Maddeyi kalbimden ziyade, cebimde
taşımayı yeğliyorum."
Özet;Ben fıstık diyorum
Eminim üstadımız para yerine biriktirdiği insanlar gibi; yine para yerine insan harcayarak, '' maddeden uzak, maneviyati tuzak '' yaşamını yakında tasavvuf müziğiyle de süsler!! :)
Paylaşımını çok beğendim.Zira fikirlerini de. Emeğine sağlık.Ben de tek kelime ile katkıda bulunmak isterim:
''İnsanları biriktirelim ama harcamak için değil ''
para önemsiz diyenler,elbette ki PARANIN önemini bilirler ama fakat lakin §ayet sözün özü,PARANIN ESiRi OLMAMAK gerekir...
ne demi§ler;AZ PARA KADINI;COK PARA ADAMI YOLDAN CIKARIR......
Öncelikle istediği kadar parayı önemsememiş olsun eminim Müjdat Bey Türkiyenin bir çoğundan daha rahat bir yaşam sürmüştür ve sürecektir. Yanlış anlaşılmasın elbette kendisinin hakkıdır, çalışmış ve kazanmıştır. Ama ben sanatçıların sözlerine pek itibar etmiyorum artık. Müjdat bey istisna olabilir tabi :)
Yazınızı okuduktan sonra aklıma birden şu geldi. Dünya üzerinde bilinen en eski iki meslekten( meslek demek ne kadar doğru gerçi tartışılır ) birisi köleliktir. Diğerini ahlaken buraya yazmak istemiyorum. İnceleyin insan oğlunu para kazanmak için neler yapmış şimdiye kadar. Bir başka insanı para ile satmak, kendi vücudunu para için satmak....Bu ikisi bile para için insanın katlanabileceği iğrençlikleri göstermeye yeterli bence.
Hem paraya hem insana yatırımdan yanayım. Laf olsun diye sadece insana yatırımdan bahsedenlere de sadece gülerim. Yalandır çünkü. Ama para kazanırken insana yakışır şekilde kazanmayı bilmeli, harcarken de harcamayı bilmeli.
Güzel konu, güzel anlatım. Emeğinize sağlık...
Gerçekçi hoş bir yazı olmuş.
bence paranın önemi yok lafını geçelim,öyl bir önemliki paran olmasında gör en yakının bile yanına uğramaz hayatın gerçeeklerin aykırı bir laftır paranın önemi olmadığı
insan biriktirmeye gelince benim baktığım açıdan bakarsanız bu lafında korkunç olduğunu görürsünüz zira bu gün biriktirilen insan zamanı gldiğinde ya kullanılır,yada harcanır
aksi halde neden biriktilirki?
Çalışmamak,boş gezmek ,tembellik bu şekilde hayat sürermi? sürmez tabiki...yaşayabilmemiz için çalışmaya ihtiyacımız vardır. parasız da hayat devam etmez.paranın tabiki çok önemi vardır hayatımızda....çünküü para ne demektir.çalışmak demektir. çalışmanın karşılığı para olduğuna göre ikisi birbirini tamamlıyor. onlarsız hayat zorlaşır..........
ASI_KES27 Hayal gemisinin kaptanı:)