gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

Alo

04 Nisan 2012, 02.32
A- A+

 Günlük hayatta telefonda hemen hemen herkesin kullandığı bir kelimedir. Bir çok şarkıya bile konu olmuştur.

Teknoloji çok gelişti arayanın numarasını gördüğümüz için artık telefonu açma şeklide değişiyor.

Nişanlım aradığında dünyam,

Annem aradığında valide sultan,

babam aradığında buyur patron :) 

kardeşim aradığında söyle ne kadar  {para istemek için ararda :)) }

neyse gelelim ALOya tanımadığım bir numara aradığında alo diyorum.

Hepimizin telefonda kullandığı *alo* yu merak ettim araştırdım.

 

Telefonda hemen hemen hergün kullandığımız “Alo” sözcüğü, gerçekte bir sevgilinin kısaltılmış adıymış.  Sevgilinin tam adı Allessandra Lolita Oswaldo’dur.
Bu sevimli genç kız, telefonu icat eden, A. Graham Bell’in sevgilisidir. Graham Bell telefonu icat edince ilk hattı sevgilisinin evine çekmiş. Atölyesinde telefon çalınca arayanın Allessandra Lolita Oswaldo’dan başkası olamayacağını bildiğinden Graham Bell, telefonu açar açmaz “Allessandra Lolita Oswaldo” diyormuş.
       Bell, zamanla sevgilisine, adını kısaltarak hitap etmeye başlamış ve telefonu her açışında onu “Ale Lolos” diye karşılarmış. Çalışmaları uzadıkça Graham Bell, sevgilisinin adını daha da kısaltıp  ve öne iki heceli bir ad buldu. Bu kısa ad “Alo” idi.
Allessandra Lolita Oswaldo, geliştirip, tüm kente yaymaya çalıştığı telefondan başka birşey düşünmeyen sevgilisinin bitmek tükenmek bilmeyen deneylerinden rahatsız olmaya başlayınca Graham Bell’i telefonuyla başbaşa bırakıp onu terketmiş. Yaşlı Bell, sevgilisinin birgün onu arayacağı umuduyla telefonun başından ayrılmamış. Kentte çekilen telefon hatlarının sayısı da giderek artmaya başlamış. Graham Bell’i artık başka kişiler de arıyordur. Fakat o, telefonun her çalışında kendisini sevgilisinin aradığını sanarak telefonunu “Alo” diyerek açıyor ve artık herkes “Alo” diyordur. O günlerde hemen herkes telefonu açtıklarında Alexander Graham Bell’in anısına saygı olarak “Alo” demeye başladı. Bugün tümümüzün kullandığı “Alo” sözcüğü işte o günlerden günümüze uzanmaktadır.

   O zaman benim nişanlım aradığında telefonu açınca *ON* demem lazım :))

 

YORUMLAR

04 Nisan 2012, 11.10

Bu hikayeyi biliyordum. yeni öğrendiğim zamanlarda erkek arkadaşım telefonumu alo diye açınca, ne o hayırdır? alexander'ın aramasını mı bekliyorsun diye sitem etmiştim. :))

tabi sonradan işin aslını anlatınca kendine gelmişti garibim ama neden bu kadar afalladı diye de düşünmedim değildi o vakitler :)

çok mu şüpheciyim ben yaa :)

04 Nisan 2012, 12.09
hikayeyi bende biliyordum ama sibelkaragoz gibi espriye vurmak aklıma gelmedi, çok hoşuma gitti. Bunu kesinlikle deniycem :D
04 Nisan 2012, 12.50
Bu hikayeyi bende biliyordum,bir sen bilmiyormuşsun ;)
Ayrıca sevgilinin ismi kısaltılmayacak gibi de değil.Benim lolita  sevgilim olsa telefon ne ki...

04 Nisan 2012, 13.49
Herkes biliyormus, ama ben bilmiyordum bak utandim simdi..
Tamam iyi guzel de...Simdi Graham bell sevgilisini beklerken "alo alo" dedi diye, onun bu askini biz ebediyete neden tasidik cok merak ettim simdi?
Allessandira'nin arayabilme umudunu biz neden sevdik ve hala neden sevmiyoruz?
Ama yine de iyi ya..
Ya telefonu bizim unlu ressamimiz  Mehmet Ali Laga'nin  sevgilisi yapsaydi?O daha vahim..
04 Nisan 2012, 14.19
Graham bell  romantik buluşunun şuan nelere kadir olduğunu görse ne tepki verirdi bilmek isterdim :) 7smile Resmi elimizden düşürmediğimiz telefonlarımızın uzun süreli konuşmalarımızda IQyu %15 düşürdüğünü dipnot düşmekte bloga farklı bir bakış açısı katacak kanaatimce :)
04 Nisan 2012, 17.13
Ben  bile yeni öğrendim :)).Teşekkürler emeğine sağlık.
04 Nisan 2012, 17.20

güzel paylaşım  günümüze kadar gelen bir gerçek hikaye

sağolun

04 Nisan 2012, 18.01
sanırım bir tek ben bilmiyormuşum öğrenmiş oldum   :)) tşkkrlerr.
06 Nisan 2012, 02.30

Alo ile ilgili kısa bir anım:) Öğretmen olarak ilk yılımdı. Okulumuz küçüktü ama öğretmen kadrosu eksikti. Şimdiler de varmı ilköğretimde bilmiyorum ama Güzel Konuşma ve Yazma dersine müdürün zoruyla girmiştim. Telefonda konuşma adabından bahsetmiştim bir derste, işte telefonu açınca Alo demeliyiz, yabancı birine telefon açınca kendimizi tanıtmalıyız falan gibi:)

Maalesef tam sözlerimi bitirdim açık unuttuğum telefonum çaldı. Arayan Hulusi, yani en samimi arkadaşımdı. Kendi aramızda muhabbetine şiveli konuşurduk. Telefonu açar açmaz Nörüyonnn kardeşim dedim. Gerisi hep böyle sohbetle geçti konuşmanın. Telefonu kapattığımda tüm sınıf bana bakıyordu, şaşkındı çocuklar. Durumu idare etmem lazımdı:)

" Bakın, işte böyle konuşmayacağız, anladınız değil mi? " demiştim. O günden sonra olması gerektiği gibi derslere telefonsuz girerim.

Alo muhabbetini de öğrenmiş oldum. Nişanlınızla mutluluklar dilerim. 

06 Nisan 2012, 11.33
Pronto ...
Dünyada tek ülke Italya'dır telefonu ALO diye açmayan . Pronto derler , anlamı '' buyrun '' dur . Sevgiler .
06 Nisan 2012, 17.52

Bil-mi-yor-dum :-) Ve yeni birşey daha öğrendim bugün ve mutluyum....Teşekkürler ,bu bilgilendirme ve keyifli yazı için Sakıncalı...

Bana ; yeni birşey katan tüm blogyazar, blogsever ve blog yorumcusu herkese de bu vesile ile teşekkür ediyorum...

Sevgilerle...

Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın