gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

MATEMATİK=HAYAT...

04 Nisan 2012, 14.45
A- A+
       Okul yıllarında en sevdiğim ders MATEMATİK idi,bir çok öğrencinin korkulu rüyası olurken sayılarla uğraşmak bana oyun gibi gelir MATEMATİK derslerini ayrı bir heyecanla beklerdim.Ben MATEMATİK dersini bu kadar severken o derse giren Öğretmen'ler beni aynı oranda sever miydi bilmiyorum,anlamadığım bir konu olduğunda mantığını çözene kadar başının etini yerdim Öğretmenlerimin.Klasik bir Matematik geyiği vardır,sizler de bilirsiniz mutlaka ,''bu dersler ileride ne işime yarayacak'',''sanki  türev,integral hayatın anlamı'',''matrisler,determinantlar,fonksiyonlar evlilik öncesi bilinmesi gerek kesinlikle'' gibi espriler yapılıp gülünürdü.Belki dönem dönem bende aynı bakış açısına girmişimdir,fakat bir şekilde aldığım her bilgi işime yarayacaktı bunu biliyordum.

       Az önce dedim ya,mantığını anlamak,teoriyi ispat edip sağlama yapmak önem arz ederdi benim için.Eksi sayılar ile Artı sayılar arasındaki çarpma bağlantısı anlatılırken Öğretmenler'in kolay anlaşılsın diye kullandıkları bir yöntem vardır,bir çok arkadaşımız bunu mutlaka bilirler.Eksi sayılar (düşman), Artı sayılar (dost) olarak isimlendirilip,akılda kalıcı olması açısından örnekler dost-düşman ikilimende verilirdi.Şöyle ki:

       Dost'um un (ARTI) * Dost'u (ARTI) = Dost'um dur (ARTI)

       Düşman'ım ın (EKSİ)* Dost'u (ARTI)= Düşman'ım dır (EKSİ)

       Dost'um un (ARTI) * Düşman'ı (EKSİ)=Düşman'ım dır (EKSİ)

       DÜŞMAN'IM IN (EKSİ) * DÜŞMAN'I (EKSİ)=DOST'UM DUR (ARTI)

       Bu yönteme göre akılda kolay kalıyordu ve yazılı zamanı içimizden bunları tekrarlıyorduk.Fakat gelin görün ki,benim de aklımda kalan,yardımcı olan bu yöntemde özellikle son kısım aklıma yatmıyordu,yani bana düşman olan ya da sevmeyen iki farklı kutup bir araya geldiklerinde birbirlerini sevmeseler de dost olabilir miydi? Zamanında bu konunun da ateşli tartışmasını yapmışlığım vardır sabırlı Öğretmenlerim ile:).En başta dedim ya,anlatılan her bilgi hayatın ileri safhalarında mutlaka işe yarıyormuş diye,evet ya bana o zamanlar mantık dışı gelen bu denklem aslında gayet mantıklıymış:) ve insanlar yeri geldiğinde anlık çıkarlar uğruna aynı saf da yer alabiliyormuş ve Sevgili FERİDUN DÜZAĞAÇ yanlış biliyormuş,MATEMATİK bizi kandırmıyormuş:)...Yani MATEMATİK=HAYAT'mış...Sevgi ve Saygılar...

YORUMLAR

04 Nisan 2012, 15.18
Düşmanımın düşmanı dostumdur. Bu tarz insanların etrafında dikkat ederseniz hep çıkar ilişkisi olduğu için, güçlü dostluklar kurulmaz. Hep menfaat doğrultusunda gülücük dağıtırlar. Ne zaman onun çıkarları bir başkasına ters düşerse o zaman iş değişir, film kopar. Herkes kendi yüzünü meydana çıkarır. Benim çok rahatsız olduğum bir konuda dost iken onu bunu eleştiren, arkadan konuşan,kötüleyen ve senide o kişilere karşı doldurmak isteyen insanların bir zaman sonra onlarla dost olmaları, çok rahat davranmaları. Ne diyeyim bazen yüzü kızaran insanları özlüyorum. 
Matematik meğer bize her zaman karşımıza çıkacak bir gerçeği yansıtmış.
Bunu bizimle paylaştığın için Teşekkürler Eline Sağlık...
04 Nisan 2012, 15.27

Hayat ve düşünce merkezini '' menfaat '' üzerine kurmak, yırtıcı bir canavara benzemek gibidir. Çünkü hak ve adalet üzerine değil, benlik ve istekler üzerine inşa edilmiştir. Menfaat için her şey mübah görülür.

Böylesine aç bir canavar hükmündeki düşüncelere ve bu düşünceleri taşıyanlara sevgi duymak muhabbet beslemek, onların şefkatini çekmez aksine iştahlarını açar. Daha da hırsa gelip sizi parçalamak isterler ve sonra dönüp diş ve tırnak parası isterler.

Böyle kişilerden korkmamalı ve diklenmeden dik durmalı. Onların hileleriyle cevap vermek, gittikleri yoldan gitmek hata oluyor.

Sayende güzel bir anımsama oldu. Aklına saygı duyuyorum.

04 Nisan 2012, 15.42


matematikten nefret etmeme sebep olan dershanedeki dingil hocamı hatırlattığın için gıcık oldum şimdi sana, trapperr :) az-biraz matematik bilgim vardı onu da toz duman etti allahın hocası. her neyse, güzeldir matematik, hoştur. 


matematiğin artıları eksileri her zaman hayatın içinde olmuştur. ama ben en çok geometriyi yakıştırıyordum hayata. daireler vardı mesela. evet, bu dünya derdim. bu da dünyanın merkezi. merkezden dışarıya x (insan) olduğu gibi çıkar derdim. merkezin ardından çıkışı xi 2 katına çıkarır derdim...bu parağrafı uzatabilirim. zamanında aklımdan geçenleri, benzetmeleri duysaydın şüphelenebilirdin benden :)) 


düşmanımın düşmanı dostumdur klasiğine gelince emin değilim ya, sevmem ben her insanı öyle kolay kolay. bazen seviyormuşum gibi yaparım, maksat adet yerini bulsun... 



04 Nisan 2012, 15.54

 Matematik  benimde  ilgimi  her daim çekmiştir.  Rakamların sihirine inanırım. Teyit amaçlı  yapılan  sağlama işlemleri  ise vazgeçilmezim.Bu da beni sağlamcı  kıılıyordur.  Saınırım  sende  sağlamcısın  TRAPPER.  '' düşmanımın düşmanı  dostumdur''   cümlesinin sağlaması  senin nezdinde de sonucu net kılmıyor  haklı olarak. Hatırımda yok ama rakamsal olarakta  sağlama sonucu net çıkmayan işlemlerin  varlığına şahit  olmuştum.

   Sağlama  sonucu net çıkmayan veya  sağlaması olmayan  herşey  için inisiyatif kullanma  veya  fikir yürütme  hakkım olduğunu düşünüyor  ve  kendi doğrumu  kendim yaratıyorum.Çünkü  sağlaması olmayan herşeyi tartışırım.  Örneğin :

   Ruh ağırlığının 21 gram  olduğu söyleniyor.Yani insan öldüğünde 21  gram zayıflıyormuş.Ruh bedenden çıktığı an 21  gramlık  bedendeki  hafifleme ruhun  ağırlığı  olarak  hesaplanıyor.Ama  sağlaması olmayan bir işlem bu.Hadi ruhu  bedene geri getirip  sağlama işlemini yapsınlar . yapsınlarda  işlem tam  sonuç versin.Bu konudaki  şahsi düşüncem ise  o  21 gramlık zayıflama ciğerlerdeki   hava  yani  içimize  çektiğimiz  nefes olabilir mi? Verilen son nefesten sonra ki  21  gramlık zayıflamanın nedeni bu olamaz mı?  Haa..  '' ruh zaten son nefestir''  gibi beni  tatmin etmeyen cümle sahiplerine :

   Önceki gün bir sokak köpeği  gözlerimin  önünde son nefesini  verdi.hemde uzun bir son nefes..   ee  el mi sallamam gerekiyordu   ruhuna!! 

   Velhasıl diyorum ki  Matematik hayattır,matematik şanstır...matematik inançtır.. matemaik gelişimdir..

  Sağlaması yapılabilen  her fikir, hayata ışık tutar ..

 Sağlaması  yapılabilen fikir sahipleri, hayatta şık  dururlar   :))

     (17-40 turnuva masasıdır buyrun  diyenlere .. matematik tavsiye ediyorum:)) )

     Emeğine sağlık  TRAPPER..Keşke aşkında  sağlamasını yapabilseydik.Önce  Bölüp, çarpıp, toplayıp..    sonrada kareköküne  ağlamasaydık :))

04 Nisan 2012, 16.21
Benimde okul yıllarımda hiç sevmedigim derslerden biri matamatikti ve bizimde çok geyimiz olurdu bu matamatik konularında

         1      1    
      1---+--3     
            2
___________ =  gibi gibi problemler karşısında bizim geliştirdigimiz espriler vardı şimdi yazmıyım
1           3    1       yazdım konu içinde geçmedigi için anlamsız oldu:))bazen  arkadaşlarla
_   _      1    1       konuşup bu seferde güldügümüz konuların saçma olduğuna gülüyoruz:))

1          2      5      güzel bi paylaşım :) emegine sağlık...
04 Nisan 2012, 16.30


ruh ağırlığı 21 gram... matematiksel olarak hesaplanışı... 
nerden hatırlıyorum bu sözleri. var ya şu an kendimi parçalasam hatırlayamam, ama eminim bir yerde mutlaka görmüşlüğüm ya da duymuşluğum var. 
sonuç ise; dediğin gibi beymen, bu problemin sağlamasının yapılamadığına kanaat getirilmişti. 1-2 parlak fikir çıkmıştı ortaya, ama ı ıh olmadı, tutmadı... acaba lisede sınıf hocamdan mı duymuştum, off, durdu kafam. 
bu konuyu çok iyi bilen birine danışıp, doğrusunu öğrenmezsem uyku haram bana :))




04 Nisan 2012, 16.45
Matematikten hiç ama hiç anlamadım, hatta şuan elime kağıt kalem versen bölme işlemi yap desen unutmuş bir vaziyetteyim... Matematik bana hiç sevdirilmedi, ben de sevmeye meyilli değildim sanırım:) Bana bu tür kuralları öğreten bir öğretmenim olmadı,  o yüzden konuya çok yabancı kaldım. Demek ki matematik dersi görmediğimiz için, hayatla bağım pek yokk :)  Dostumun dostu pek ala düşman çıkabiliyorr, düşmanımın dostu muhtesem bağlar kurabileceğim dostum olabiliyor. Ay  bu blogla kafam çok karıştı biraz üzerinde düşünmeye gidiyorum:P Trapper yazma böyle yazılar beynim karıncalandı :D:D:D
04 Nisan 2012, 17.06
42 yaşındayım orta 1 de ki matematik hocam Muttalip A. adlı hocam geldi aklıma , çok deli bir öğretmendi vurdum mu hemen  yerden kalkarsan bir daha vururdu son okuttuğu sınıf biz olduk atıldı öğretmenlikten,1. dönem 2. sınavımız (bir tek ben o sınavdan 10 almıştım) aynı okulda annesi öğretmen olan 1 arkadaşım sınavda öğretmediği şeyleri soruyor diye annesine şikayet etmiş , o çocuk o yazılıda 6 almıştı.Hafta oldu Muttalip hoca derse başlıcak bu çocuğu ayağa kaldırdı buna bağırıyor yazılıdan 10 alan var mı , ben usulca kalktım benim dedim, adam çıldırmış halen bağırıyor 10 alan var mı ben bu sefer biraz daha sesli ben diyorum, o bağırıyor ben bağırıyorum 10 aldım diye , korkutan titriyorum da keşke 10 almasaydım ...En son geldi bana 2 tane vurdu sana demiyorum diye , meğer adamın derdi bak 10 alan var demek ki öğretmişim demeye getiriyormuş.En son el kadar bir kız vardı ona burası anaokulu değil sen yanlış gelmişsin diye dalga geçer (kız gerçekten çok ufak tefek bi şeydi) döverdi bi gün ayarını kaybetti kızı çok fena hırpaladı kız okula gelmedi bu adam da atıldı diye duyduk.
04 Nisan 2012, 17.36
Blogu okuduktan sonra kenardan sıvışıp, sessizce kaçmak istedim ama beynim buraya gelene dek susmadı :@ yaz yaz! onuda yaz! bunuda yaz! şunuda yazzzz... durmadan konuşuyordu... Delirdim mi acaba diye düşünmeye başladım. :)

Kurduğun denklem çok akılda kalıcı oldu çünkü yaşadığımız, karşılaştığımız durumlarla okadar ilişkili ki bundan sonra sanırım bu mat. kuralını kullanıcam :) eh biraz küfrederek.

// Çıkarlar doğrultusunda ve sırf yandaş aramak, yalnız savaşın olamayıcağına inanan bir topluluk diyorum.. ( bu mantığı savunan bir ınsan, kendını savaş halınde görür ve bu kavramı tercıh eder, harıcınde herkes onun dostudur. ) Ve başlar yel değırmenlerı ıle bır savaşa.... Bu mantıkla yaşayan ınsanların alış-verışlerı bıttığınde ( savaşları), doğal olarak ilişkilerde çatırdıyor... ee bir ipte iki cambazda oynamıyor ve ip kopuyor.

 Bu yaşam tarzı bir çark haline gelmiş, yancılar-çıkarcılar-özentiler-kopyacılar-kıskançlar-tutkucular-korkaklar-benciller-kavram çatışması yaşayanlar-fitneciler-gölgede beslenenler vs.. bunların hepsi de, düşman kavramına büründürülmüş farklı gerçekler. ....bence gerçeklerınızı sorgulama zamanı bu sıze yakışmıyor....

Yeri gelmişken kpss de, mat. olmasaydı kpss ne güzel olurdu diye eklemeden de geçemıyeceğım.


Yüreğine sağlık...
04 Nisan 2012, 19.16
not: yorumdan sonra güzel yazınateşekkür etmeyi unutmuşum, emeğine sağlık.
04 Nisan 2012, 19.27
                         Bense öğretmenlerimin zoruyla matematik bölümünü okudum. Benim favorim edebiyattı . Çünkü hayatı en iyi anlatma yöntemi edebiyattı benim için . Düşünüyorsunuz ama bu düşünceyi ifade edecek kelime gücü nato mermer ise karşınızdakine yada karşınızdakilere ulaşamıyorsunuz.                                                                                                                                                      
        Birde sosyoloji ve psiqoloji ilgi alanıma girmiştir.Anlamak, anlatılamayanları da anlamak önemliydi. Bireyleri toplumlara göre; toplumları ,bireyleriyle değerlendiren ip uçları elde edeceğim diye az yırtınmamıştım zamanında .Hatta bu konuda teorilerim bile vardı smile Resmi kendimce .Ancak geliştirdiğim teorilerimin bir çoğunun zaten düşünüldüğünü söylemişti hocamız . Geç kalmıştım anlıycağınızsmile Resmi.                                                                                                                     
            Dostluk ve düşmanlık konusu ise benim pek kafama yatmamıştır. Hala da başaramadığım bir şeydir bu düşmanlık olayı . Bireylere ise özelliklerinden dolayı  kin tutamamak gibi safça bir yanım var. Sonuçta düşman olduklarınızla gün geliyor dost ; dost olduklarınzla ise düşman oluyorsunuz( olasılığı da çok yüksekmiş zamanla anlıyor insan .)Ya da anlatmak istediğim başka bir şey ,edebiyat okusaydım keşkesmile Resmismile Resmi
04 Nisan 2012, 20.12
Matematik..hiç anlamadığım sevmediğim bir dersti  .. bu tarz konularda yaaaa!!!!! bir daha oku ANKA  kafan niye basmıyor senin bu konulara diyorum...:)dünde bir arkadaşım çok güzel dizelerle mutsuzluğu anlatmış..ama benim için mutsuzluk daha basittir...mesela  ağlamak istiyorummmm...kendimi berbat hissediyorum...şu anda gülemem çünküüü  çooook mutsuzum..:) dedirtir bana mutsuzluk sadece neyse.  o ayrı bir konu....Düşmanlarımı  bilmiyorum... kimse ben senin düşmanınım demiyor ..ama  dostlarımı çok iyi tanıyorum...dostumun dostu benim dostum..dostumun düşmanı. benim  birzamanlar dostum olmuşsa    yine benim dostumdur...ve böylece aradaki düşmanlığı dostluğa çevirmem için bir misyon yüklenir bana....... Kendimi kendimden çıkarsam  sıfır kalmaz...bu matematik bizi kandırıyor hocam...ELDE VAR SORULAR...GÖZYAŞLARI..BOŞ UMUTLAR..HESAPLAR TUTMAZ...TUTMAZ HOCAM!. Yüreğinize sağlık TRAPPER_4EVER..
04 Nisan 2012, 23.07
Düşmanlık eden düşmanlık bulur.2x2=4 buda benden bir matematiksel yaklaşım olsun:) Sözümün realitesi  gün gibi aşikardır.Bir affedilir iki affedilir üçüncüde kin nifak tohumları eken yüreklere karşılık verilir.Peygamber Efendimiz savaşlarında buyurmuştur ki;defalarca affetmesine rağmen ve doğruyu bulmalarına yardım etmesine rağmen düşmanlık edenlere karşılık vermek,kendini müdafaa etmek haktır...
04 Nisan 2012, 23.26
matematik diyince edebiyatla karşılaştırmadan edemiyorum

sayılar ve kelimeler, hangisini daha çok severim bilmiyorum. ama sayılar daha samimi geliyor kelimeler biraz üçkağıtçı gibi sanki sağ gösterip sol çakarlar ya da tam tersini yaparlar. kelimeleri cümle haline getirip çıkarlarımıza hizmet ettirebiliriz. delici kesici yaralayıcı silah gibi çeşitli şekillerde kullanabiliriz. hele ki bir de metin haline getirip toplu kullanıma açtığımızda haklı haksız nasibini alan bir çok kişi olur toplu katliam misali. alınma katsayımızla da alakalıdır bu biraz. keskin nişancı da değilsek bazıları kim vurduya gider bazen. bir sürü söz sanatı vardır: teşbih, teşhis ,kinaye ,tezat, tevriye..vs
yani matematik çok fazla anlam kargaşası yoktur. açıktır. dönemsel olarak sevip sevmemişliğim de vardır öğretmenlerime göre. edebiyata daha bir hakim olsam da matematiği  seviyorum.

kimyada hasanikisalakosmandört gibi benzetmelerle  ezberletilirdi
türkçede de fıstıkçışahap vardı
dost düşman ı ilk kez şimdi duydum.

değil dostuma göre düşman seçmek ,bakkaldan sakız markası bile seçmem ben. bir bakmışım alma dediği sakızı gitmiş kendisi almış bir süre sonra.
düşmanıma benim yüzümden düşman olana en başta ben düşman olurum desem de inanmayın tiksinirim sadece.
bak gene unuttum, dost ve düşman edinemeyecek kadar "aynı" görüyordum insanları.
ama sakızı çok severim




05 Nisan 2012, 10.47

Kişileri, dost-dusman ve onların diğerleriyle ilişkileri diye katagorize etmeden İNSAN OLAN şeklinde baktığımızda ;

ve her diyoloğun bir seviyesi olduğuna inanıldığında hayat daha çekilir oluyor !

05 Nisan 2012, 18.44

Merhaba

Matematiği herzaman sevdim. Rakkamları seviyorum. Matematik=Hayat  bence doğru.

HAYAT DENKLEMİ

Çalışma (10) x Doğruluk (10) x Bilgi (10) x Güzellik (10) x Şans (0) = 0

Sevgilerimle............

 

 

 

 

Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın