gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

Sinek

29 Nisan 2012, 22.25
A- A+
Sineklerin kokuya hassas bünyeleri gelecekte enkazlarda veya dağda mahsur kalan kişilerin aranmasında kullanılacak araçlara örnek oluyormuş. Görünce midemizi bulandıran sineği, az mercek altına almakta fayda var.

Sineklerin görüş açısı insana göre daha dar, sineğin görüşü 25x25 piksel. Ancak sinekler çok düşük görüş yeteneğine sahip olmalarına rağmen göz kırpmasının 5' te biri kadar kısa sürede karar verebiliyorlar.  Mesela sinek 1 km. ötedeki kokuyu diğerinden ayırt edebiliyor.

Soru şu: Belirlenemeyen bir dağ yamacında kalmış dağcıyı jandarma mı kurtarmalı, yoksa sinek mi?

Teklif: Bir uçak düşünün, içi yapay sineklerle dolu. Ve bu robot sinekler karbondiokside duyarlılar. Uçak dağ üzerinde uçacak ve CO2 sensörlü robot sinekleri bırakacak. Robot sinekler de dağcıyı elleriyle koymuş gibi bulacaklar. Bu noktada öyle bir yazılım gerekli ki, robot sinekler üç boyutlu, rüzgarlı ve önceden bilinemeyen bir çok engellerle dolu gerçek dünyada yollarını bulabilsinler. Kısaca robota sinek beyni gerek.

İki gün önce evinde kaldığım arkadaşımla bu konuyu konuşurken, Amerikalı bilim adamlarının bu konuda boş durmadıklarını ve koca bir kafesin içine yerleştirilen kameralarla, sineğin yiyeceğini sürekli yer değiştirilerek, sineğin hareketlerinin incelendiğinden bahsetti.

İlk duyduğunuzda komik ya da inanılmaz gibi gelebilir. Ancak dikey hareket yapabilen sinek küçüklüğünde  robotların piyasaya çıkmasıyla, bir hayal daha gerçek olacaktır.

YORUMLAR

30 Nisan 2012, 10.55
Bilim ve teknolojinin ilerlemesinin sınırı yok tıpkı bilgi gibi beyin gibi. Gün geçtikçe duyduklarımız bizi şaşırtmıyor. Sinekleri okurken şimdi bilim kurgu filmleri geldi aklıma. Hani film işte deriz ya herşey olasıdır orda. Sizinki de öyle olmuş:) Robot sinekler güzel..
30 Nisan 2012, 12.02

     Umarım   tıp' da da özelliklede iç hastalıklarında da kullanılmazlar :))   '' Yut bakalım şu  sineği, çek-up yapacağız.Biraz  mide bulantısı yapar ama  teşhis için şart'' denilerek  başlanan   bir tedavi  şekli   düşünemiyorum.Hele  de  robot  üretimse bu sinekler, sigortada  karşılamıyorsa  zimmmetli  sineğin doktor  geri iadesini  isteyecektir. İade süreci  içinde d.haneye alırlar artık:) Diğer ihtimali  düşünmek bile istemiyorum :))

  Yakında sinekten yağda çıkarmaya başlarlar.:)

30 Nisan 2012, 12.02
Çok ilginç bir blog olmuş benim için.
Dikkatle okudum,okurken hayalledim, hem biraz üzüldüm; "Sıra sineklere de mi geldi deşelemek için yaa! Hiç mi doğal kalmayacak bir şey? Her şeyi mi yapaylaştıracaklar?" gibi isyanlar olduysa da konu bilim olunca "Sus be sen her şeyin maydanozu!" diye azarladım kendimi.:)
Sonuçta,çalışma insan yaşatmaya dair, insan için iyi olan, daha ne olsun ? İstediğimiz de bu.

Ama yine de kıyıdan kıyıdan dürtülmüyor değil aklım; örneğin, A. Nobel'in dinamiti bulmasını, esas amaçları ile sonradan hinoğluhin, pisoğlupis, katiloğlukatil insanların birbirini tepeleme adına kullanması arasındaki tezatı düşününce...

Bu durumlarda, her seferki kaçış cümlemizle sonlandırıyorum:
Hayırlısı olsun.
:)
Teşekkürler bilgi için.
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın