gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

TAMAMI YERLI ORGANIK BRONZLASMAMIS KELIMELER

09 Ağustos 2012, 12.14
A- A+

Evde kişisel eşyalarımı karıştırdım gün boyu,gamyuncu dostlarımla etkin iletisimi yakaladığıma inanarak biraz Türkçem ile ilgili egzersiz yapayım istedim,biraz dökümental bilgi bulursam bana faydası olacagını düsündüm.Malum iletisimde sorun yaşamayalım istiyorum ya,kendimi dilbilgisi ve kelime haznesi açısından gelistirecegim,biri karmaşık bisey dedimi ''eeeeee,weehh,ney didiydin aga ben duymadım hatunu düşünüyordum daaa?!?!'' demekten öte cevap verebilecegim...Oyle umdum em azindan!

Babam ne yazmış,dedem ne bırakmış horlamasından başka bana,bir daha gözden geçireyim dedim. Aramaya koyuldum o ara...Bir miktar, enteresan ve oldukça yoğun''ifade zenginligi'' barındıran söz grubu yakaladım hatıralar arasında ki(ancak bu kadar yaratıcı olur be hacı diyerekten) bunları paylaşmazsam olmaz diye düşündüm.Bakın paylaşıyorum,ama ne olur sizde de varsa benzeri cevherler  paylaşın,şanımız yürüsün.Eminim ki millet olarak duyguları ifade etme bakımından çok ileri bir uygarlığız.(millet derken hepimizi kastediyorum,batidan doguya,bu kelimede bile kargaşa sebebi bulmayalim rica edicem...)Ben sadece birkaç örnek verebileceğim.Lütfederseniz yardım bekliyorum siz site sakinlerinden,hazineye ortak olalım.Varsa sizde de yastıkaltı çeyrek altın,sizde yazın bizde bilek-öğrenek !

Anneannem sıkça söylerdi:''uzamis saçını kestir,bıyık bırak,anana değil babana benzee...80 yaşındada olsa bir Türk kadini için mizahi ve hicvi ögeler taşıyan bu basit cümle bile bizdeki etkileyici potansiyeli hatırlattı bana.

Dedem benim babama çok benzedigimi kastederek soyle buyurmuş:''şapı kaynatırsan olurmu şeker?cinsini  zorttugumun cinsine çeker''(burada hafif modifiye ihtiyaci duydum)

Anneannem hacca gidip geldiginde  banada hediye olarak ses kayit cihazi getirmisti,oraya kaydetmisim,çozumunu dinledim,oradan alintidir: Eli öpülesi anneannem ne demiş bana 1987 temmuzunda:''len bana bak,kargaya kaba hacetin şifa demişler,o da gitmiş denize pislemis kimse faydalanmasin deyi,çok akıllısın oglum beniiimm,aman hacetinde şifa varsa paylaş ihtiyaci olanla,gunu gelir sanada lazim olur!yapan bulamazsin şifa deyi!(lutfen kaba algilamayin anadolu insanidir,dogaçlama girmis mevzuya sadece o kadar)

1990 temmuz ayi,dogum gunu hediyeme ilistirilmis bir not,bu notda anneannem menseli,teyzemin ogluna yazdirilmis,''yedi gunun yetti biyigin bitti,buyudun artik,ekmegi kazanmaya basla''Yedi gunun yetmesi,bıyığın bitmesi...bence çok etkileyisi,yuzde    yuz Anadolu’dan!

Hidayet emmi vardi aileden birisi yine,bir yere gitmek sozkonusu idi ve ben pek istemiyordum gideyim,’’yaa bem orda napçam yaa,bem gitmiycem yaa ,gidicemde nolcak yaa’’diye diklenirken demisti bana’’bak seni kerhanaci senii,gidecen tabii anani yalnizmi birakacan  , körün evine gidiyorsan gözünü kırp,topalın evine gidiyorsan seke seke git’’.Ne pratik çozum oneren laf ama.Nur içinde yat emi!

Aslinda zeka dolu memleketimizin sozleri deyisleri,bakin Suleyman Demirel’in bircevabina bayiliyorum yardirmis cevap resmen;soruyorlar eski cumhurbaskanina donemin benzin sikintisi ile ilgili ne dusundugunu,el cevap:’’Su mu  daha degerlidir sizce benzinmi?Tabiiki su,benzin içilmez ama su içilir’’ ve çikiyor isin içinden

Birde babamdan bir alinti yapayim , kullanilirdi yeri geldikçe su tanimlamayi’’yinemi ektin okulu essek sipasi,bir çarparim  dilenci sümüğü gibi yapisirsin yere bak!’’Çok yasa sen babam benim,dusun artik dilenci sümüğü yerinden çikip nasil yapisiyorsa yere,bir gozunde canlandir,sozun etkisi o zaman anlasiliyor,gun yuzu gormemis sozlerin beyi,Allah basimiza baki kilsin seni!

Ama simdi bir nesil çikti piyasaya,’’iki kisinin bildigi sir degildir-sonunu dusunen kahraman olamaz’’repliklerini dimaglara yerlestirip kulturumuzu hiçe sayarak produksiyon atasozleri uretip hit yapmaya çalisiyor.20 lik-25 lik reytinglerde destekliyor abileri.Kendilerine ‘’olum bak git kenarimin kenari’’ demek istiyorum affiniza siginarak.

 Kulturumuze,hayatimiza ve hatiratimiza olan ilgimin artmasini bende nese ile karsiliyor kendimi destekliyorum,kendime sponsor olup arayip bulacam and olsun neyimiz varsa zenginligimize dair bulabilecegim...Kelimelere hakim bir irkin evladiyiz,kelimelere hakim bu irkin  torunlarinin  torunlari , dunyayi yonetir bu kadar pratik zeka ile.Bu utopyadan yola çikarak kitap ismi,bilgi-belge veya sandiktan çikarilma deyim- terim- atasozu –yoresel hazine niteligi tasiyan deyisler vs... yardim onerilerinizi bagis sayip kabul edecegim,saygiyla selamliyorum,çevreye rahatsizlik veriyorsam simdiden ozur diliyorum(birileri illa kıl oluyordur çunki ama gerek yok,kardesiz sonuçta)

YORUMLAR

09 Ağustos 2012, 14.09
santarem damar konudan başladın işe. eski insanların orjinal laflarına,  konuşmalarına, belaltı sözlerine çok meraklıyım. eskilerin " ince düşünene kalın girer " dediklerini öğrendim en son. ince düşünerek yaşamaya çalışan biri olarak ürkmedim değil duyunca.
09 Ağustos 2012, 17.20
Bir dönem babaannem bizde kalmıştı. E biz küçüğüz tabi. Okuldan gelir gelmez yemeğimizi yiyip kendimizi sokaklara salardık. Kadıncağız bizi özlediğinden midir ya da alışkanlığı gereği sürekli evde oturuşunda mıdır nedir, sokağa çıkmamızı istemezdi. Ve derdi ki "ne it ayağı yemiş gibi geziyorsunuz" Hem sonra biz elimizde ne varsa ille arkadaşlarımızla paylaşırdık, çünkü bize öyle öğretilirmişti ama o her nedense elimizdeki yiyecek içecek vs. şeyleri kimseye vermemizi istemezdi ve dediği şey aynen " it doyduda Haydar mı kaldı"   Bu arada Haydar kimdi, o Haydarın adı niye Ahmet, Mehmet değildi de Haydar dı hala anlayabilmiş değilim:)

İte dalaşana kadar çalıya dolaş,
Hızlı giden atın b.k seyrek düşermiş:)
Bunlarda benim sağdan soldan duyduklarım laflar ama sizin yazdıklarınıza da çok güldüm:)


Hızlı giden atın b.k seyrek düşermiş lafını en çok tombala oynarken düşünürüm. Sayılar patır patır gelirken bir anda gelmez olur çünkü:)

Ben yazınızı okurken çok eğlendim yine.
09 Ağustos 2012, 22.38
yazdim bir kenara Hizir_   ama ben pratiktede çok gordum ince dusunene kalin girdigini,hakli olabilielr
10 Ağustos 2012, 02.45
tesadüfen  yazınızı okudum ..belli ki yazmayı seviyorsunuz . biraz güldüm ,biraz burkuldum ama daha fazla düşündüm..yeni nesil nerdeyse atasözlerini unutmaya yüztutmuşken  buna değinmeniz taktire değer.tabii ki kızanlarda olacaktır illaki:).kaleminize sağlık
10 Ağustos 2012, 06.12

cok guzel  ya paylasiminizdan dolayi tsk ediyorum.

aslinda cok benimde hazinemde boyle sozler ancak dusununce gelmez aklima illaki bir konu yada cagrisim yapicak birsey olunca dank ediyor beynime. suan dusundum ancak cok sey gelmedi aklima rahmetli babannemin bizlere soyledigi soz var cok severim ozamanlar onlar anliyordu bu sozun anlamini simdi bizler. biz kosardik eylenirdik calisirdik molada yine dinlenmek yerine kosar sakalasirdik . babannem hemen derdiii  hay yasayin emi bende sizin yasinizdayken oyleydim simdi ne hal var ne mecal.kalkarken  yada is yaparken bir yeri agridiginda oy  nenem nenem derdi, bizde neden nenem derdi sorardik  siz zipliyorsunuz bense kipirdarken bile agri cekiyorum nenem gelicek degil topraktan ama aniyorum iste derdi. en hosuma giden sozuyse bunlarin pesine VARDIM SIZIN YASINIZDA, VARIRSINIZ BENIM YASIMA. evet onlar gecmisti bizim yaslari, biz daha ulasmamistik ama ulasicaktik ve ulastikta nerdeyse bu sozu simdi ben evlatlarima aktariyorum vardim sizin yasinizda gelirsiniz benim yasima hayirlisiyla insallah saglikla sihhatle diyerek:).

10 Ağustos 2012, 17.00
Zulal ne varsa babaannelerde var,hele koy kadini ise hazinedir onlar hazine,her dakika umulmadik bir anda gun yuzu gormemis bisey soyleyip lafi gedigine  oturtan hey gidinin koca babaanneleri...bu arada haydar kim onu bilemem ama niye haydar onu biliyorum,konuya atif yapilanin ismi HAYDAR olunca vurgu artiyor,daha iyi anliyorsun maksadi,bunu bile iyi dusunmus bulmus eli opulesiler
palmyra__cidden unutuluyor degilmi,unutmasakda hep zengin kalsak ne olurdu sanki...
kumruum oy nenem nenem(benim nenem)hala yasiyor,kapabildigim kadar kapacam ondan,hep konusturmaya çalisiyorum nenemi ne zaman denk gelsen...hem ben biseyler kapiyorum ondan hemde onun beyni konustukça canli kaliyor.duyduguklarimida once kaydedip sonra yeri gelince satiyorum dost meclislerinde,''ya ulan bu lafida nerden buldun alemsin haa''diyorlar havamizda oluyor ustelik..
sevgiyle kalin
10 Ağustos 2012, 22.54
Güzel güzel, seviyorum bu üslubu, bu ifadeleri, teşekkürler.

Deyimleri, atasözlerini çok sever sıklıkla kullanırım ama kendi atalarım tarafından zengin sayılmam.
Çünkü, rahmetli anneannemle anılarım çok az, erken kaybettik.
Rahmetli babaannemden kulaklarımda kalanlar da bize savurduğu küfürler.:)
Şey derdi örneğin -üstelik severken:)- "Yavrumun yavrusu yarısı yılan yavrusu."
İçime dert olmuş unutmamışım. Vallahi anacım masumdu.:)

Çok sevdiğim atasözlerinden biri: "Eşeğe eşek olduğunu bildirmezsen kendini at sanır."
Sivaslı bir komşumdan da yöreye ait çok hoş şeyler duyardım. Biri : "Yavruuumm aş dediğin piştikçe koyulaşır."

Bence gayet hoş yazıyorsunuz,"Çevreye rahatsızlık " falan da vermiyorsunuz.:)
Teşekkürler

Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın