Nerde o eski bayramlar??
19 Ağustos 2012, 02.52 A- A+Yarın (hatta bugün ) bayram..Kaçımız eski bayramların tadını alıyoruz dersiniz? Birçok konuda olduğu gibi bayramlar da eskiyi aratır oldu artık. Hep deriz ya ‘’ nerde o eski bayramlar diye…Neden özleriz ki eski bayramları? Ya da neden hep hasretle anarız eski geleneklerimizi adetlerimizi?
Şöyle bir yokluyorum da belleğimi; ‘’hey gidi günler hey ‘’ diyorum istemeden de olsa….Belki o zamanlar şimdiki kadar refah içinde yaşamasak da daha mutluyduk çocuk dimağlarımızla….Nasıl da mutlu olurduk bayram geliyor diye…Dahamı coşkuyla oynuyorduk sekseki, aşık oyununu ya da misketi ya da ip atlama oyunlarını? Annemiz avuçlarımıza bayram kınası yaksın diye azmı sabırsızlanıp ayak diremedik karşılarında? Kimin şekeri daha çok diye hangimiz eteklerimizi torba gibi yapıp onları defalarca bir bir saymadık acaba?
Bayrama birkaç gün kala mahalleli aralarında para denkleştirip de fakir çocuklara urba ya da ayakkabı aldıklarında yüzlerindeki sevinçli ifadeyi anlamıyordum o çocuk halimle…Şimdilerde ; tabiri caizse mumla arasak zor bulacağımız sevgi ve saygı en yoğun haliyle yaşanırdı o zamanlarda…Fakirler sırf incinmesinler diye yardımın nerden geldiğini bilmezlerdi..mahallenin yardıma muhtaç çocuklarını sevindirmek vatan görevi gibiydi çünkü onlar herkesin çocuklarıydı..
Bayrama birkaç gün kala hummalı bir hazırlık başlardı…Ev temizliği, alışverişler…. Bir de mendiller hazırlanırdı bayramlaşmaya gelenlere verilmek üzere. Bu mendillerin içine bozuk para , şeker ya da minik hediyeler konup öyle sunulurdu gelen misafirlere…
hq7.jpg">
Mahallenin özellikle oğlan çocukları sırf daha fazla harçlık ve şeker toplsınlar diye birkaç kez turlarlardı mahalle sakinlerini..Veletler sonunda fırçayı yeyip, koşarak kaçarlardı sopadan yapılmış atlarının üzerinde…
Eskiden ramazan eglenceleri de daha şaşaalıymış…Eğlenceler daha yoğun yaşanırmış….Kukla , gölge oyunu, orta oyunu gibi gösteriler kahvehanelerde en cok ilgi gören etkinliklermş…(Rahmetli babam hep öyle anlatırdı)Ramazan eğlenceleri çok önceden ayarlanır; ip cambazları, hokkabazlar, macuncular , kagıt helvacılar bir de olmazsa olmaz dedikleri karagöz ustaları ramazan ayı arifesinde bulunup gösteri için anlaşma yapılırmış…
htu.jpg">
Eskiden oruç tutanların iftar işareti atılan iftar topuymuş… İftardan sonra; teraviye gitmeden önce erkekler açık kahvehanelerde nargile keyfi yapar sohbetler ederlermiş…Bayram sabahlarıysa mutlaka camiye gidilir , kabir ziyaretleri yapılırmış..
Ramazanla ilgili birçok çocuğun birbirine benzeyen hatıraları vardır…Örneğin sabahleyin bir heyecanla sahura kalkardık ama öğleni zor ederdik..Annem hem güler hem halimize acır ; ’’Çocukalrın orucu öğleye kadar ‘’ der bize sofra kurardı…Biz çocuklar tabii; akşam olunca ayni edayla iftar sofrasına oturur bir daha dualarla orucumuzu acar ; sonra da , annemleri taklit ederek birer hurma yerdik büyük bir işi başarmış olmanın gururuyla…
Bayramların özlem giderme, uzun aralıklarla göremediğimiz akrabaları, dostları , arkadaşları görme vesilesi olması temennisiyle hoşçakalın diyorum…İyi bayramlar herkese……
hup.jpg">
YORUMLAR
-----------------
( geleneklerimizi, inançlarımızı yaşatıcı,özendirici giriş)
görev 2:http://www.gamyun.net/blogoku479/seker-dis-etleri-ve-sms
(her güzel şeyin bir de şeyi var diyerekten tatlı tatlı yemenin acı acı..tarzında uyarıcı gelişme kısmı)
görev 3:nerde o eski bayramlar ile bir özleyişi hüznü dile getiren ,maziye dönsekte çocuk olmadığımız sürece o tadı alamayacağımızı göz ardı eden kapanış ile gamyun portalın bayram etkinlikleri sona ermiştir... sanıyorum, yani, belki, bence devam eder ama...:)
Bence, aslında özlediğimiz şey çocukluğumuz, bayram mayram hikaye.:)
Bayramlar, o çocukluk anılarında -yaşanabidiyse tabii...- en net görüntüleri sakladığı için öne geçmiş gibi görünüyor.
İnsanoğlu hep aç, hep bir şeyler özlüyor.
Örneğin ben, çocukken bir an önce büyümeyi özler, büyükleri kıskanırdım. Onlar her istediklerini yapabiliyordu, bense daha çok onların benden istediklerini. Bu da canımı sıkıyordu.:)
Genç kız olduğumda, misafir ikramları üzerime yığılır; çay getir, kahve götür,şeker tut, kolonya dök derken - yetmiyormuş gibi, misafir gittiğin evlerde de, "Hadi bakalım kız gibi elinden içelim çayları" derlerdi- bunalır "Allahım ben de yaşlansam da bana da hizmet etseler, elime çay verseler." der, yaşlanmayı özlerdim.
Eeee, oldu tamam da n'oldu? Haydiiii! Şimdi de eski bayramları, çocukluğu özle!..:)))
Şimdiki bebeler, ayrı dünyalara sahipler; şeker, mendil kesmez. Çoğu burun kıvırır, para vereceksin ille de.:) Sonra, oraya buraya ziyaret yerine evde pc başında oynamak daha cazip, gittikleri yerde "Üfff sıkıldım! Püff bunaldım, hadi gidelim." hallerine geçiverir çoğu.
Kına mına yakmak ha ellere? "O ne yaaa!" :) Çoğu böyle neredeyse.
İyi ki güzel anılar biriktirmişiz.
Özlemiyor, tebessümle anıyorum şahsen.
Hayatta olmayanlarımı çok özlüyorum ama...
Teşekkürler
Sevgiler
Yazıma yorumlarıyla hareket katan, onu okuma zahmetine katlanan tüm gamyun üyesi arkadaslarıma sevgilerimi şekerler eşliğinde gönderiyorum.....
YORUM YAZAN ARKADASLARIMA AYRI AYRI YANIT VERMEK İSTERDİM...Nolur beni mazur görün nöbetten çıktım sabahleyin...Akşama kadar el öpme fasılları, ardından annemizde kardeşlerin toplanıp yemek yemesi derken bu saate geldik...Çok yorgunum çokkkkkkkkkkkkkk ...Azıcık yatıp dinlenmeliyim....Topluca teşekkürler ediyorum hepinize...
muratihl;Genel bilgiler( mendiller, karagöz hacivat ya da fakirlere yapılan yardımlar; ve benzeri bilgiler sabit bilgilerdir) kendi fikir ve görüşlerimizle kombine olarak ortaya yeni bir yazı çıkar. Araklama olmadan yazacağınız yazılarınızla sizi de aramızda görmekten mutluluk duyacağız....