GÜZEL ADAM...
13 Ekim 2012, 15.40 A- A+Binlerce GÜZEL ADAM hikayesi duymuşsunuzdur.Ne demek ki GÜZEL ADAM? Rahmetli Vedat OKYAR abimizin lafıydı.Onunla yapılan söyleşilerde etrafına varlığıyla neşe katan,ahlaklı davranan,aranan adamlara bu yakıştırmayı yapardı,ben de bu lafı öğrendiğimden bu yana kullanırım.Ben etrafımdakiler için GÜZEL ADAM mıyım bilemem ama etrafımfda var bu tanımlamaya uyan adamlar.Olmasalar hayat çekilmez olurdu.Varlıkları, yaşama tutunma gayesi olabiliyor zaman zaman.Ben şimdi uluslararası güzel bir adamdan bahsedeceğim size...
İsmi ROBBIE Soyismi FOWLER.Doğma büyüme Liverpool'lu bu arkadaş.Futbolculuk mesleğini Ulu ÖNDER Mustafa KEMAL'in tabiriyle ZEKA,ÇEVİK'LİK aynı anda YÜKSEK AHLAK ile icra etmiş bir arkadaş.Ahlak önemli kavram,zaten adamı GÜZEL yapan öğelerin en başında gelmiyor mu? FOWLER'da ender bulunan güzellikte adamlardan işte.Bilenleriniz vardır Liverpool bir liman kentidir.ROBBIE'nin Babası'da bir Liman İşçisi'dir,öyle mütevazidir ki,futboldan şöhreti bulup para kazanmaya başlayınca klasik tabirle ''sonradan görme'' olmamıştır,geçmişini her zaman hatırlayıp bunu gurur malzemesi olarak görmüştür.Robbie, Liverpool'da oynarken bir gol atar,daha sonra gol sevincini formasını çıkartarak yaşar,içindeki t-shirt de aynen şu yazılıdır ''işten atılmış 500 Liman İşçisi'ni destekleyin'' .Bu olay büyük yankı bulur,şirket zor durumda kalır ve geri adım atar.Ayrıca UEFA (Avrupa Futbol Fedarasyonu) o günü Milad kabul eder ve gol sevinci esnasında formasını çıkaran futbolcuya sarı kart gösterilmesini karara bağlar...
Çıkış noktamız GÜZEL İNSAN olunca hikayeleri sınırlamak olmaz değil mi? Irkçılık'la mücadele tam bir kanayan yara.Dünya'nın her yerinde de belli oranda yapıldığı gerçeği gün gibi ortada.Bunu farkeden ROBBIE içindeki asi ruhun,haksızlığa karşı duruşun etkisiyle bu durumada kayıtsız kalamıyor ve bir maça protesto amaçlı yüzünü siyaha boyayarak çıkıyor ve yine ses getiriyordu.Kazandığı paranın büyük bölümünü hayır işlerinde kullanan bu şahsına münhasır GÜZEL ADAM en büyük yatırımı gayrimenkule yapıyor ve çok sayıda daire satın alıyor,o daireleri de Liman İşçilerine ve Liverpool taraftarlarına çok cüzi rakamlara kiralıyor.
Görüldüğü üzere iyi ile kötü arasında farklı dereceler yok,bir insan ya iyi oluyor ya da kötü,ya iz bırakıyor, ya da veryansın ettiriyor.ROBBIE iyi bir futbolcuydu,çok parlak günler geçirdi ama bunların ötesinde tam bir centilmendi.Bir Liverpool-Arsenal maçı,kahramanımız ceza sahası içinde pozisyon icabı düşüyor ve hakem penaltı noktasını gösteriyor,Robbie hakemin yanına gidip,pozisyonun penaltı olmadığını,yere pozisyondan kaynaklı düştüğünü anlatıyor, hakeme dil döküyor,hakem tükürdüğünü yalamak istemiyor ve kararından dönmüyor.Topun başına bu GÜZEL ADAM geçiyor ve penaltıyı gole çevirmiyor.Maç sonrası yapılan röportaj da bu konu sorulduğunda,''yapılanlar söylenmez ki'' ilkesinden yola çıkıp ''gol atmak istedim ama olmadı,kötü bir vuruş yaptım'' diyerek soruyu geçiştiriyor fakat o yıl FAIR PLAY ödülünü alıyor,ödülü alırken yaptığı konuşmada ise ''yapılması gereken,normal olan şeyler ödüllendirilirse bunun ekstra birşey olduğunu düşünülür ve daha az yapılır,bu ödülün neden bana verildiğini anlamadım'' diyerek bir kez daha herkesi şaşırtıyor.İyi ki varsın Robbie,iyi ki GÜZEL ADAM'lar var...Mevlana Celaleddin Rumi ne güzel demiş ''Bütün Cihan'ı araştırdım,güzel Ahlak'tan daha üstün bir Liyakat'' bulamadım diye değil mi?
NOT: Yukarıda verdiğim FOWLER'a ait bilgilere bir çok kaynaktan ulaşabilir ve fazlasını merak ettiyseniz ayrıntısı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.Eski futbolcu ve spor yazarı Rahmetli Vedat OKYAR,benim üstüne basa basa kullandığım ve yazı başlığı yaptığım GÜZEL ADAM tabirini cinsiyet ayırt etmeksizin kullanırdı,bir ayrımcılılık olarak algılanmasın..Hepinize Sevgi ve Saygılar,iyi haftasonları...
YORUMLAR
İyi ve kötü..Siyah-Beyaz, çirkin-güzel, bütün bunlar her ne kadar birbirine zıt ise gene de destekler tamamlar nitelikte. Yapmak istediklerini insanlık namına yapamama kendi varlığını ispatlayamama bazı GÜZEL insanlar içinden hep ukde olarak kalır. Güzel olan şey halen isimlerinin anılıyor olması ve insanlığa ışık tutuyorlar. Ben taa uzaklara gitmeyeceğim yakın zamanda Ahmet KAYA bazılarına göre bir değer, bazılarına göre bir idol bazılarına göre yorgun demokrattı. Oda kendi bilgisini ortaya koyup bir şeyler yapma isteği ne yazık ki çatal bıçak linç ile engellendi. Bazı yakası karanfilli (İ:....)(Atilla İlhan şiirinde alıntı) onunda yakasına yapıştılar. Nazım Hikmet’te bu ülkenin büyük değerlerinden biriydi. Mezarı bile memleketinden değildir. Umarım bu paylaşımın birçokları için ders olur.
Aynen şiir’de olduğu gibi
Memleketim
Memleketim, memleketim, memleketim,
ne kasketim kaldı senin ora işi
ne yollarını taşımış ayakkabım,
son mintanım da sırtımda paralandı çoktan,
şile bezindendi.
Sen şimdi yalnız saçımın akında,
enfarktinda yüreğimin,
alnımın çizgilerindesin memleketim,
memleketim,
memleketim…
Merhaba Trapper
Arjantinli ünlü golfçu Robert Vincenzo yine bir ödül kazanmış - ödülünü alıp kameralara poz vermiş. Ardından kulübüne uğramış - eşyalarını toplayıp otopartaki arabasının yanına doğru yürümüş. O sırada yanına bir kadın yaklaşmış. Vincenzo'yu kutladıktan sonra ona küçük bir bebeğinin olduğunu - bebeğin çok hastalandığını ve hastane masraflarını karşılıyamadığını onun her gün biraz daha ölüme yaklaştığını anlatmış - bir çırpıda.
Kadının anlattıkları Vincenzo'yu çok etkilemiş. Hemen çek defterini çıkarmış ve turnuvadan kazandığı paranın tümünü yazıp imzalamış. Çeki kadına uzatmış. O sırada kadına "umarım bebeğinin iyi günleri için harcarsın" demiş.
Ertesi hafta Vincenzo kulüpte öğle yemeğini yerken Golf derneği'nin bir üyesi yanına yaklaşmış ve "Otoparktaki çocuklar - geçen hafta siz turnuvayı kazandığınız gün bir kadının yanınıza yaklaştığını ve sizinle konuştuğunu söylediler" demiş.
"Evet" demiş Vincenzo - "bunun nesi garip?".
"Garip değil tabi ki" demiş adam - "ama size bir haberim var o kadın bir sahtekarmış. Sizin gibi zengin kişilere yaklaşıp hasta bir bebeği olduğunu söyleyip para koparırmış. Korkarım sizden de koparmış."
Vincenzo şaşkınlıkla "yani ölümü beklenen bebek yok mu?"
"Yok" demiş adam.
"İşte bu hafta duyduğum en iyi haber" demiş Vincenzo.
İşte buna bakış açısı farkı diyoruz. Kimi parasını kaybettiğine üzülür ama kimi de Vincenzo gibi ölümü bekleyen bir bebek olmamasına sevinir.
Aynı pencereden dışarı bakan iki kişiden biri sokaktaki çamuru - diğeri gökyüzündeki yıldızları görebilir.
Seçim bizlere aittir.
Her zamanki gibi güzel bir konu. Teşekkürler Trapper...
Sevgiler
Ronaldo ve Balotelli'nin hayatlarını yazmıştım ben nasıl bu noktaya geldiler şimdi neler yapıolar yaptığı çılgınlıklar gibisinden ama malesef sistem kurbanı oldum ..
emeğine yüreğine sağlık Trapper ustam Robbie Fowler'ı ayrıca Livepool taraftarı çok sever ve ona '' GOD '' derler :) buda extra bilgi olsun .. Benimde karakterini çok beğendim bir EFSANE'dir ..
Pırıl prıl net, su gibi; yüreklere su serper gibi bir yazı. Hani bir söz vardır: "çocuklar; tanrının hala, insanlardan umudunu kesmediğinin habercisidir" (Tagore) diye. İşte bu yazı ve bu GÜZEL ADAMLAR (Lady_In_Blue'nun güzel yorumunda ki dahil) bana bu sözü hatırlattı.Bir de bizim insanımızdan, bizim ahlaklı sporcularımızdan Rıza Kaptan'ı da analım bu vesileyle:)
Ne güzel örneklemiş, ne güzel bir adam tanıtmışsın. Ben sayende yanıştım kendisiyle.
Biraz daha fazla bilgi için baktığımda, güncel Alex vakası ile paralellikler okudum, Liverpoo'den ayrılış öyküsü, insanlar tarafından çok sevilmesi gibi. "God" lakabı takmış taraftarlar kendisine.
Güzel Adam'lığı yanında güzel de futbolcuymuş; 365 maçta 183 gol atmak,İngiltere 1. lig tarihinde en fazla gol atan 4 oyuncudan biriymiş.
Okuduğum başka şeyler de var da, her "Güzel" dediğimde aklımı hep Bilge'nin yorumu çeliyor.:)
Bilgeee Allah cezanı verecek!:)))))))))
Benim, yazdığın gbi ianlamdaki Güzel Adam'larımdan ilk aklıma gelen -ATATÜRK tabii ki de, o herkesin.- Diyojen'dir.
Bilge bakışı anlamındaki de platoniğim Steven Seagal.:) -Çevrecilik ve hayvanseverliğiyle senin kategorinde de değerlendirilebilir Trapper'cim.-
Her zamanki gibi, tam da sevgili alce_alce'nin tariflediği türden bir yazıydı.
-Dün okudum da, fakirliğin gözü kör olsun, 5 hakka takıldım yine.:))-
Teşekkürler, san da sevgiler.
Güzel, güzellik sözcüğü o kadar geniş kapsamlı bir sözcükki, sıfat olduğu isimlere birçok anlam katıyor. ''Güzel Adam'' kısaca '' Güzel İnsan''. Dürüst, adil, hoşgörülü, saygılı iyi ahlaklı diye tabir edeceğimiz, aslında her insanda olması gereken hasletler bunlar. Gün gelmiş ki, insanlar bunlardan yoksun olmaya başlamış. Sırf bu yüzden ''olması gerekenler'' bize acayip geliyor. Böyle insanları yere göğe sığdıramıyoruz. Ne büyük adam diyoruz. Dememizin nedeni böyle insanların azınlıkta olması.Çoğunluk alıp başını gittiğinde, azınlık geride kalıyor, kalıyor da senin örneklemendeki kişi gibi insanlar birçok konuda birçok insana örnek teşkil ediyor. Rahmetli Vedat Okyar'ın dediği tabir'' Güzel Adam'' bana göre Mustafa Kemal Atatürk'tür. Hatta MUHTEŞEM ADAM...
Yazınızı bu gün okuyabildim emeğinize sağlık TRAPPER_4EVER
Bahsettiğiniz bu şahsı,belki futbolla ilgim olmaması belki de futbol harici güncel bir genel kültür bilgisi olarak paylaşılmış olmasına rağmen, kendi dikkat yahut medya takip eksikliğimden ötürü sayenizde duydum ve çok etkilendim.Öncelikle edindiğim bilgi için size çok teşekkürler Trapper_4Ever..
İlk etap da bakıldığında erdemli bir kişiliğin yaşamından bir kesit gibi dursa da benim açımdan dikkat çekici yanı,klasik paylaşımlardan [ Ki..bunlara örnek Gandi,Budha vs…tarihi kişilikler..] önemli bir farkının oluşu idi ki bu fark:Erdemli ve topluma faydalı olmaya giden yolun ilk basamaklarının yıllarca bize örnek gösterilen şahısların yaşam öykülerinin aksine; başarı,kariyer ve elbette sermaye birikiminin doğru kullanıldığında ret değil aksine idealleri gerçekleştirmede ulaşılması gereken ilk basamaklar olduğu gerçeğini anlatması idi.
Alışılagelmiş erdem-iyilik_topluma adanmış hayat hikayelerinde ana temel;ulvi idealleri gerçekleştirme yolunun,şahsın sahip olduğu maddesel varlıklarından,kariyerinden hatta amaçlarına mani teşkil ediyor gibi gördüğü ailevi bağlarından kopuk Diogenes vari fıçıdan bir barınağa,bir lokma bir hırkaya eyvallah öğretisinin gereklilikmiş gibi örnek-model sunumudur.Sizin paylaşımınız da beni etkileyen fark burada idi.Fowler’in yaşamından verdiğiniz bu kesit, Hint Fakiri edebiyatının;erdemlilik-toplumsal faydacılık için olmazsa olmaz koşul olmadığına güzel bir örnekti çünkü..
Evet sermaye,kariyer belki her şey demek değil,ama değerli Trapper_Ever’in paylaşımında gösterdiği gibi doğru kanalize edildiğinde çok şey demek...Sermaye-kariyer ekürisi;amaç değil araç olduğu sürece,insanlar,topluma faydalı birey olmada bu yetilerin önem ve gerekliliğini doğru kavradıklarında,sanırım Robbie Fowler’lerin dolayısı ile de toplumsal refahın aynı oranda artacağını düşünüyorum...”Para amaç değil araçtır..Doğru seçimler için sarf edildiğinde mutluluk ,yanlış seçimlerde ise hüsran getiren iki ucu sivri bir değnektir..”Doğru örnek modeller sunumu ile ben gelecek de Fowlerlerin artacağını umut ediyorum..
Bu güzel yazı içim emeğinize ,kaleminize sağlık diliyorum değerli TRAPPER_4EVER…Teşekkürler..