gamyun.net'i doğru görüntüleyebilmek için tarayıcını güncellemelisin, güncelleyemiyorsan başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsin.

BLOG

8 SAAT DİYE BİR ŞEY YOK!

04 Ocak 2013, 10.46
A- A+

        Senelerdir bize öğretilen bir şey var. Çocuklar günde 10-12 saat, erişkinler en az 8 saat uyumalı. Biliyor musunuz aslında yok böyle bir şey!

         Bizler robot muyuz? Hepimiz aynı aktivitelerde mi bulunuyoruz? Elbette ki hayır… Peki kim ölçmüş, biçmiş bu 8 saati? Ömür dediğimiz şey o kadar kısa ki, inanın 8 saatimizi uykuya vermek yazıktır.

        Büyükçe bir salon ve büyükçe bir masa… Masanın üstü karma karışık, bir sürü teknik malzeme var ve başında sanki bir yere yetişecek gibi hızla çalışan bir adam. Yardımcısının ona getirdiği yemek tepsisinin bile farkına varmıyor. Çalışıyor, çalışıyor… Yorgun düşünce eline tenis topu büyüklüğünde bir demir bilye alıp odada bulunan sallanan koltuğunda uykuya dalıyor. Top elinden düştüğünde hemen o sesle fırlayıp tekrar masasının başına geçip hızlı hızlı çalışıyor. Uykuda geçirdiği süre sadece 30 dakika ve bu insan günde sadece 4 kez o koltuğa oturuyor. Bu çalışan insan Edison ve hesapladığınız gibi günde sadece 2 saat uyurmuş.

       Bir bebek ağladığında, hemen uykusu gelmiştir deyip zorla sallaya sallaya uyutmaya çalışırız. Acaba bebek gerçekten uyku için mi ağladı? Sallar sallar onu mağlup ederiz. Bebekler çok uyumalı! Sonra erişkin olup arabaya bindiğimizde uyuklamaya başlarız, çünkü sarsıntı demek uyku demek, öyle alıştırıldık. Trafik kazalarında direksiyon başında uyuklamanın oranı hiçte küçük değildir.

        Bizler yanlış bir kavramla yetiştirildik ama çocuklarımıza bunu yapmayalım lütfen. Çok uykuya alıştırmayalım. Az uykuyla da dinç olabilmek mümkün. Yeter ki o bize değil;

           

            BİZ BEYNİMİZE HÜKMEDELİM!                

YORUMLAR

04 Ocak 2013, 13.55

yaşam ve zaman en kıymetli hazinemiz.acaba ikisinide hoyratça mı kullanıyoruz?

kuzen,güzel paylaşım olmuş.

04 Ocak 2013, 14.44
Ohh  ohhhh vallahi elinize yüreğinize sağlık.Yıllardır bunu anlatmaya çalışıyorum aileme,çevreme.İnanan  çokta ,uygulayan yok gibi .Allahtan evlatlarım bana çekmişler,az uyurlar.Vücudu  dinlendirmek  için uyku  şart belki, ama bunu abartıp 10-12 saat uyku  uyumak sağlıksızlık belirtisidir,tembelliktir:)Çok doğru çok gerekli bir konuya değinmişsiniz.Teşekkürler.
04 Ocak 2013, 14.46
Canısı Güzel bi paylaşım olmuş teşekkür ederiz yazan gönlüne sağlık.
04 Ocak 2013, 14.52

peygamberimiz az yiyin, az uyuyun, az konuşun demiş. modern tıp 5 saat uykunun insana yettiğine işaret ediyor. bana göreyse her bünyeye yetecek uyku saati farklı. insan bunu kendisi keşfetmeli.

ha birde ilericiler için nietchze "en büyük erdemdir" demiş uyku için. siz bol bol uyuyun.

04 Ocak 2013, 14.57
Bence de yok, çok doğru.
Her insanın biyolojik saati diye bir şey var, ben buna inanırım. Bebeklerin bile uykuları başka başkadır, kimisi bi yatar mışıl mışıl uyur, kimisi de saatte bir mıyır mıyır uyanır. Uykucu bebek güzeldir ama her anneye söliim:)) Oğlumu arabada çok dolaştırmadım küçükken, beyefendi motor durduğundaciuuuwww açardı gözlerini. Şimdi de sevmez uykuyu. Ben gündüz uykusunu severim, bir saat uyumasam gündüz ölürüm .
Güzel bir konuya değinmişsiniz, teşekkürler 4_DUVAR. 
Rumuzunuzu çok beğendim bu arada, neden bilmem ama güzel geldi işte...
04 Ocak 2013, 15.04
Tekzip:))
Çok dolaştırmadım değil, çok dolaştırdım olacaktı. 
Buna da tekzip:))
Aslında az dolaştırmadım diyecektim

Bi lafı beceremedim de yine geldim:(
 İnsan da bir kelimeyi on kere yazınca kelimenin kendisi ne tuhaf geliyormuş.
Dolaştırmak!
04 Ocak 2013, 16.16
Önemli olan beynin dinlenmesidir. Beden oturarak-uzanarak .... dinlenebilir.Beyin aralıklı uykularlada olabilir süreside kişinin günlük beyinsel yorgunluğuna göre değişir tabiki.Güzel bir konuya parmak basmışsınız. 
04 Ocak 2013, 17.28
Size katılamıyorum 4_DUVAR. Çünkü bütün otoriteler uyku sırasında tüm organizmanın yenilendiğini, fizyolojik ve ruhsal dengelerin kurulduğunu, hücrelerin yenilendiğini söylüyor.Yetersiz uyunursa ya da bir sorun nedeniyle uykusuzluk problemi yaşanırsa sorun zaman içinde psikolojik dengenin bozulmasına kadar gidebiliyor. Bu nedenle herkese ihtiyacı kadar uykuyu öngörüyor otoriteler. Ben de az uyuyan bir insanım ama uykusuzluk biriktiğinde bütün gün uyukluyor insan. Dikkat ve konsantrasyon zayıflıyor.Eğer 6 saatlik uyku size yetiyor ve zinde kalabiliyorsanız  6 saat uyursunuz. 8 saat gerekiyorsa o kadar uyumalısınız. Daha çok ya da az değil. Bir erişkin zaten kendisini kaç saatlik uyku ile iyi hissedeceğini deneyimlerinden öğrenmiştir.. B ir de küçük çocuklar konusu var. "Uyusun da büyüsün ninni, tıpış tıpış yürüsün ninni"... Bu ninni sözleri aslında çok  önemli bir gerçekliği işaret ediyor.Çünkü çocukların büyümesi için gerekli "growth hormon" ancak uykusa salgılanabiliyor. Bilmem ifade edebildim mi? Onun için bırakalım da bebekler uyumaya devam etsinler.Büyüdükçe uyku gereksinimleri de giderek azalacaktır nasıl olsa.
04 Ocak 2013, 17.37

  Kesinlikle   bana  katılıyorsunuz:)  Çünkü  yıllardır    sadece  bunu savunmakla   kalmayıp,  uyguluyorumda .'' O yüzden  size  katılıyorum''  demek yerine,  kıdemli   olduğum bu konuda   '' bana  katılıyorsunuz''    demeyi  uygun  buldum.:))

  Fakat ;   insan bünyesinin farkllılık gösterdiğinin  altını  çizip, sonra da  çocuk  ile  yetişgini aynı kategoride  değerlendirmenizi  doğru bulmadım.Yanlış  bilgi  vermek istemem ama çocuklar  için uykunun anne sütü  gibi bir gereksinim  olduğunu düşünüyorum.

  Yine  uzman  görüşü  olarak , Anahabere de   konu olan ;öğleden sonra   1 saatlik şekerleme  kalp krizi  riskini    1smile Resmi  oranında azaltıyormuş.

  İtiraf:   Bir zamanlar Cebren  nickini  2  kişinin kullandığını düşünürdüm. Vardiyalı    online  olduklarını sanırdım.Böyle düşünmemin nedeni  tahmin  edeceğiniz  üzere Cebren'in   online  süresi.Sonra  öğrendim ki, Cebren'in  eşi de, benzeri de yokmuş.Sadece  yukardaki paylaşıma   örnek olucak bir  uyku  özlemi  ile yaşıyormuş:)

Sevgiler...

04 Ocak 2013, 17.46
cnm çok güzel bi konuya parmak bastın çek elini )) keşke hayatımızın kısa olduğunun farkına varsak bu tür bilinçli konulara kulak assak hayat daha güzel olurdu
04 Ocak 2013, 17.54

Duvarım canımmm. Çok güzel bir konuya temas etmişsin seni kutlarım.Çocuklarım küçükken gece onlar uyuduğunda eşim bana derdiki:onlar uyurken sende yat uyuda dinlen:) ama benim için önemli olan vucudumun değil de ruhumun dinlenik olmasıydı bunun içinde çocuklarım uyduğunda ya müzik dinlerdim ya tv de film izlerdim yada kitap okurdum onun için bende fazla ve gereksiz uykuya hayır diyenlerdenim:) bu duygularını bizlerle paylaşmış olduğun için sana çok teşekkür ederim canım kocamannnn öpüyorummmm.

 

04 Ocak 2013, 18.46
Konuya kırmızı fularlı bir entellektüel olarak girmeden önce evet haklısın 8 saat fazla , fazla da bu zaten herkesce bilinen bir gerçek. Gelelim 2.'sine . . . 
Ya uyandığın zaman yapacak bir şey yoksa ? Kumanda çok uzakta , çorapların hala ayaklarındaysa ya da aç hissetmiyorsan kendini , ışık seni korkutuyorsa ? Ya da ölü takliti yapmak istiyorsan yahut sevilmekten kaçıyor ve de ürküyorsan ? 

Dip not : Yorumu yazarken çok eğlendim.
04 Ocak 2013, 18.47

Fazla uykunun kesinlikle taraftarı değilim. Japonlar çok çalışır az uyurlar. Ama kesinlikle öğle uykusuyla, bedenlerinin yorgunluğunu giderirler. Akdeniz ülkeleri; ‘’siesta’’ der. Hatta uzmanlara göre uzun ömrün anahtarıymış :)

Bazı siyaset ve bilim adamları da çok çalıştıkları için, mutlaka öğlen arası uykuyu kendilerine alışkanlık haline getirmişlerdir. Mao’nun; çalışan insanların verimliğini artırmak için verdiği kararla öğle uykusu ‘anayasal hak’’halini almış.

Ben çok denedim, geç yatıp, erken kalkmak kadar beden zindeliği getiren başka bir şey olamaz. Bunu bazen kahve ya da başka taktiklerle geçiştirmeye çalışırlar. Asıl tehlikeli olan budur.

Biz sanki bedenimizi tembelleştirdiğimiz için fazla uyku bile az geliyor. Sistemli bir çalışmayla bununda üstesinden gelinebilir düşüncesindeyim.

Hadi iyi uykular…:)

04 Ocak 2013, 21.57
tebrik ederim sizi cok güzel bir konuya değindiniz..Harika bir yazı emeğenize saygılar...
05 Ocak 2013, 02.39
bilim yeni söylüyoda peygamber efendimiz 1400 yıl önce buyurmuş az uyuyun az yiyin diye huzur islamda
05 Ocak 2013, 13.53

8 saat uyku fazla ama 11-12 saat çalışma fazla değil...

Az uyuyun, Az yiyin, Az eğlenin, Çok çalışın...Zaten niye  geliyor ki insan dünyaya...Ben sizin yerinize de uyurum.

16 Ocak 2013, 10.49
Bloğu yeni okudum, yeni yorumlayabiliyorum.Şunu belirteyim 8 saat uyku fazla değildir, dinen de böyledir.Ayrıca bahsettiğiniz anektotada inanmadım. Edison günde 2 saat uyuyarak ne yapmış ki?Şayet öyleyse tek yaptığı para kazanma ve başka bilim adamlarının düşüncesini çalmayı düşünmüştür.
Yorum yapabilmek için ÜYE GİRİŞİ yapmalısın