MERHAMETLİ OLALIM !!!
19 Şubat 2013, 20.56 A- A+Yorgun köpeğin susuzluktan dili çıkar. Bir kuyunun yanında durur. Kuyu o kadar derindir ki içemez. Adamın biri köpeğe acır ve ayakkabısı ile kuyudan su çıkarıp ona verir. Bundan dolayı Allahü Teala adamın günahlarını affeder. Merhamet ; bir kimsenin veya bir başka canlının karşılaştığı kötü durumdan dolayı duyulan üzüntü ve acıma duygusu diye tanımlanıyorsa ; işte tam da bu örnekte olduğu gibi adamın köpeğe beslediği his de merhamet diye tanımlanabilmektedir.
Hayat ne yazık ki güllük gülistanlık değil. Refah içinde , mutlu huzurlu yaşayan insanlar yanında ; acı çeken insanlar da var. Etrafımızdaki bu acı çeken ( fiziksel ya da ruhsal ) insanların acılarına kulak verdiğimiz, onların acılarını yüreğimizde hissettiğimiz, yardımcı olabilmek için onlara yöneldiğimiz ölçüde sağlıklı bireyleriz demektir. İnsan olmanın gereği; acı çeken , ağlayan, çaresiz insanların çektiği ızdırapları yüreğimizde hissetmek ve merhametli olmaktır. Merhametini kaybedenler galiba insanlıklarını da kaybetmişler demektir.
Sevgi nasıl ki sevgiyle karşılık buluyorsa; korku korkuyu nasıl besliyorsa; merhamet de merhameti doğurmaktadır. Hz. Muhammed’ in bir lafı vardır, ‘’insana merhamet etmeyene Allah da merhamet etmez’’ diye.Sanırım merhametin önemi ve güzelliği bu cümle ile çok güzel vurgulanmaktadır.
Günümüzde maddi imkanlar eskiye göre git gide çoğalmaktayken ne yazık ki ; insani değerler de gitgide azalmaktadır. Görsel ve yazılı basında her gün onlarca kötü olayı (şiddet, tecavüz, cinayet vb )izlerken ; gördüklerimiz karşısında kafamızda bazı soruların oluşmasını engelleyemiyoruz.’’ Acaba her gecen gün neden merhamet duygusundan uzaklaşmaktayız, neden bu kadar insafsızız ? ‘’ demekten alamıyoruz kendimizi.
Merhamet acıma duygusudur. Merhamet; insanların onur ve saygınlıklarının çiğnenmesine , hor görülmesine karşı durmaktır. Nasıl ki şiddet bir acizlik, bir güçsüzlük örneği ise,ahlaki erdemlerin en büyüklerinden biri olan merhamet de gücün simgesidir. Yani şiddet ve merhamet birbirlerine zıt kutuplardır. Merhamet doğuştan gelen bir haslet midir? Kesinlikle değildir. Merhamet; ailelerimizin rehberliğinde bizde oluşan bir duygudur aslında ;çünkü baskı ve şiddet yerine , merhametin harçları olan sevgi , saygı ,hoşgörü ve şefkati bizlere öğreten onlardır.
Sadece biz insanoğlu değil doğa bile merhametle yoğrulmuş değil midir yaşadığımız alemde ? Şefkatiyle solucana, karıncaya , köstebeğe kucak açan toprakta bile merhamet saklı değil midir. Kanatlarını gerip yavrularını ısıtan serçede , hatta yavrularına yiyecek taşıyan kırlangıçta bile merhamet duygusunun yoğun bir şekilde yaşandığına şahit olmuyor muyuz sıkça? Hal böyle iken biz insanoğlunun en azından ; doğayı ve doğadaki canlıları örnek alarak illa ki merhametli olmaları farz olmuyor mu ?
İnsan dışındaki varlıklarda bile oluşan merhamet duygusunun yüreklerimizden hiç eksilmemesi dileklerimle…
YORUMLAR
çok bariz bir şekilde görülmektedir.
ŞEFKATTE VE MERHAMETTE GÜNEŞ GİBİ OL....
BAŞKALARININ KUSURUNU ÖRTMEDE GECE GİBİ OL....
HİDDET VE ASABİYETTE ÖLÜ GİBİ OL....
TEVAZU VE ALÇAKGÖNÜLLÜLÜKTE TOPRAK GİBİ OL....
HOŞGÖRÜLÜKTE DENİZ GİBİ OL....
YA OLDUĞUN GİBİ GÖRÜN , YA DA GÖRÜNDÜĞÜN GİBİ OL....
Yazı için elinize sağlık.
Lakin günümüzde merhametli insanın çok sabırlı olmak gibi bir özelliğe de sahip olması zorunlu. Nankörlük o derece artmışki merhamet edip yardımcı olduğunuz insan ertesi gün size bir zarar verebiliyor. Bu durumda sabırlı olup sineye çekmek en güzel davranış fakat bunu başarabilmekte o kadar kolay değil malesef .
Adamın biri 99 kişiyi öldürmüş ama tövbe edecek diye hacca giderken ölmüş, sonra cennete gitmiş. Bu tür hikayeler sonradan dine girmiş hikayelerdir, kalbim temiz bir şey olmaz gibi.
Tabii burada hikayenin gerçekliği değil merhamet vurgulanmış ve buna sonuna kadar katılıyorum. Diğer yazdıklarım dip not olarak olsun.
Yazı içinde ellerine sağlık ve (ne yazık ki) haklısın.
Sözlük anlamı tam olarak nedir bilmiyorum ama, merhamet acıma duygusu olamaz ya.Birine acıma ya da birinin bana acıması çok kaba bir duygu.Resmen küfür gibi.
Ben merhametli biriyimdir, gerçekten oradan öyle görünmese de merhametli biriyimdir.Fakat bu yaşıma geldim, kimseye acımadım.
Acımak ayrı bir şey.Küçük görmek, aciz görmek gibi.
Eskiden hanlar yaptırmışlar...Neden? Issız yerlerde , dağ başlarında yollarda kalmış olanlar sığınsın diye. Kanadı kırık , yaralı kuşlar için kuş evleri imar etmişler. Şimdilerdeyse; hasta , bitap, terkedilmiş, insanlar tarafından siddete ve kötü muameleye maruz kalmış hayvanlar( kediler ve köpekler mesela) için beslenme ve sığınma evlerini hayata geçirmişler . Kocaları ya da arkadaşları, akrabaları tarafından dövülen veya hakarete uğrayan kadınlara , çocuklarıyla birlikte barınma imkanı sağlamışlar. Onların güvenli bir biçimde kalabilmelerine olanak sağlamışlar. 60 yaşın üzerindeki muhtaç yaşlıları korumak, bakmak sosyal, psikolojik ve fiziksel gereksinimlerini karşılamak ; sürekli bakıma ve rehabilitasyona gereksinim duyanlara ,bakım ve rehabilitasyon hizmeti veren huzurevleri oluşturmuşlar.Daha birçok bunlara benzer korunma, sığınma , bakım evleri ni insanların ve diğer birtakım hayvanların hizmetine sunmuşlar.
Ancak; tüm bu güzellikler yanında , öz ana babasını , boynu bükük kapı dışarı eden, ya da yalnızlığa mahkum eden insanlara ( tabii onlara insan demek yakışırsa !!!! ) ne demeli? Bir hiç uğruna en yakınını bile öldürebilen ; 2 tane bilezik hatırına bir insanı acımasızca katledebilen, bunları yaparken vicdanında hiçbir sızı duymayanlara ne demeli? Merhamet duygusunu en etkili biçimde kuşanan , taşıyan tek varlık olarak bilinen anneler; öz evlatlarını sokaklara terkedip giderken , bir başkası yavrusunu acımasızca dilendirirken bu insanların merhametsizliklerini, nelerden ve niçin mahrum kaldıklarını sorgulamak gerek miyor mu?
Vahşi diye bilinen hayvanların bile yavrularına gösterdiği şefkat ve merhamet hisleri insanlarda kaybolmaya başlamışsa ; insanlığımızın içine düştüğü bu girdabı sorgulamak gerekmiyor mu?
Merhamet , yaratıcının özelliklerinden biridir ce bu haslet onun yarattıklarına da bahşedilmiştir. Merhametli olmak ; elbette karşımızdaki canlılara acımak değildir sadece. YÜREĞİMİZİN SIZLADIĞI DURUMLARDA ACIMA DURUMLARINI YAŞADIĞIMIZDA , ELİMİZDEN GELEN YARDIMI YAPABİLMEKTİR . Bu merhameti sadece başkalarına değil; kendi kendimize de göstermek zorundayız.Ancak, gerçek anlamda merhamet başkalarına yapılan iyilik ve yardımla ortaya çıkmaktadır.
Öncelikle yazdığınız yazının içeriğinden çok en son yapmış olduğunuz yorumunuzda bazı kısımlar çok dikkatimi çekti.Yazınızın başlığı Merhamet ev gayet güzel ve duyarlı olabileceğimiz bir özellik.
Yanlız son yorumuzda aynen şöyle bir iki cümle kurmuşsunuz.;
Vahşi diye bilinen hayvanların bile yavrularına gösterdiği şefkat ve merhamet hisleri insanlarda kaybolmaya başlamışsa ; insanlığımızın içine düştüğü bu girdabı sorgulamak gerekmiyor mu?
demişsiniz ve bir üst satırdada şu ifadeniz var ;
Ancak; tüm bu güzellikler yanında , öz ana babasını , boynu bükük kapı dışarı eden, ya da yalnızlığa mahkum eden insanlara ( tabii onlara insan demek yakışırsa !!!! ) ne demeli?
Sonuçta yaradılış olarak insan sıfatı ile yaratılan bu varlıklara sizce ne demeli:?
yoksa onlardamı birer hayvan sizin gözünüzde.
Hadi diyelimki hayvan gözüyle gördünüz, peki yaptıkları yanlışlardan dolayı onlarıda aşşalamak sizin merhametiniz'le yada methamet anlayışınız la çelişki içerisinde olmuyormu acaba..?
Saygılar..
HÜMANİZMİ işlemişsiniz. İnsancıl , iyi düşüncelerle , doğru bakış açısıyla ,sevecen, yardımsever , gerektiğinde dost olabilen kişilerin ; hümanist olduğunu kabul ederim.Kötülüklerden habersiz, karşılıksız, içinden gelerek , karşısındakinden hiçbirşey talep etmeden , her türlü yardıma hazır kişiler vardır. Bu insanlar MERHAMET duygusunu yüreğinde taşıyanlardır. Tersini, merhametsiz insanların neler yapabileceklerini aklıma bile getirmek istemiyorum.
Sayın Strawberry, hassas ve güzel bir konuya değindiniz.Ellerinize sağlık.
Olumsuzlukların hayatlarımızı etkilememesi dileklerimle.
NaturaLLy_ ;Sana katılmıyorum,Hikayenin doğruluğunu yanlışlığını sorgulamıyoruz .. Buradaki amaç;.ben çok günah işledim artık benim affedilmem mümkün değil diyenleredir.Ne kadar günahkar olursan ol iyilik yapmaktan vazgeçme demektir
Acımayı küfür gibi gören arkadaşlar olmuş.Acımak,merhamet, sevgi göstermek insani bir duygudur.Bizlerin de birgün o duruma düşmeyeceğini kimse garanti edemez.Allah bizi bu gibi duygulardan mahrum etmesin diyerek konu yazarımıza başarılar diliyorum, ellerine sağlık...
OKUYAN, YORUM YAPAN, GÖRÜŞLERİNİ OLUMLU YA DA OLUMSUZ YÖNDE BİLDİREN TÜM ARKADAŞLARIMA SAYGILARIMI SUNUYORUM....
SEVGİLİ HAYAL GEMİSİNİN KAPTANI................
EKLEDİĞİNİZ LİNK ÇOK ETKİLEYİCİYDİ. ELLERİNİZE SAĞLIK......