REİS KİM?
20 Eylül 2013, 00.36 A- A+Kahvesinden bir yudum daha aldı ve; ‘‘ Yani ‘’ dedi ‘’ evin reisi senmisin? ‘’
‘’Heeee ‘’ dedim yengeç kadınına has şımarıklıkla . . ‘’Benim. Ne var bunda bu kadar şaşacak? Aman efendim o nasıl söz , tabii ki eşim desem hiç itirazın olmazdı dimi ? ’’ ( Ohhhhh ! diyorum içimden de ,geçti oğlum o erkeklerin reislik devirleri , reiscik bile olamazlar gari…)
Daha bir dikleniyorum o sustukça. Adeta üzerine , üzerine gidip onu tahrik etmek bana haz veriyor .
Kalk sor şu kafede oturanlara , ‘’Sizin evde kimin sözü geçer , kim reis ‘’diye .
Ne söyleyeceklerini adım gibi biliyorum. Ne diyecekler biliyormusun? Erkelerın de kadınların da cevabı ayni olacak. ‘’Ben’’
Sonra dön erkeklere sor ‘’neden siz?’’ diye. Kem küm edecekler , yanlarında oturan karıları duymasın diye pısırıklıklarını ık mık ederek gizlemeye çabalarlarken ; ‘’Çalışan biz, eve para getiren biz, faturaları ödeyen biz, getir götür işlerini, tamir onarım işlerini yapan biz, çelik bilek bizde, kaba kuvvet bizde( tabii ki bu son ikisini demeyecekler) . Ehhh , bu durumda reis biziz….
Dönüp kadınlara sorsan bir de , onlar da şöyle diyecekler.’’ Yuvayı yapan kim? Dişi kuş yani biz.Evi çekip çeviren, eşine çocuklarına bakan kim? Yine biz. Her başarılı erkeğin ardında kim var? Evde en son sözü kim söyler? Yetmezmiş gibi dışarda çalışıp eve katkıyı kim koyar? Yine biz..Ehhhhh, bu durumda reis kim? Tabii ki biz’’
‘’Peki ‘’ diyor gözlerini fincanındaki son yuduma dikerek; ‘’hiç mi olmayacak aralarında hayat müşterektir ‘’ diyenler? ‘’Alınan kararlar, yapılan planlar, paylaşılanlar, sevinçler , üzüntüler ortaksa reislik de neymiş? ‘’ diyenler. ‘’Paranın egemenliği kimdeyse reis odur. ‘’ tezini çürütenler çıkmayacak mı aralarından? Hiç mi yok aralarında reislik kavramının formalitede kaldığını, sevgi ve saygının her türlü otoriteden daha etkili olduğunu söyleyecek birileri ? , Evliliklerin çatırdamadan yürüyebilmesi için birinin öbürü üzerinde üstünlük kurmak yerine el ele omuz omuza gönül birliğiyle yaşamak gerektiğini söyleyenler olmayacakmı?
Ve ilave ediyor….
_ Neden illa bir reisin varlığına ihtiyaç duyalım ki? Bakanlık pay eder gibi, neden içişleri , dış işleri diye evlilikleri kısımlandırıp; her birinin başına birer reis oturtalım ? Evliliklerde aslolan otorite ya da baskıcı rejim türünden uygulamalarmı ? Sevgi diyorum ben, ve her şeyin başı saygı… Gerisi hikaye.
‘’Hesabı istesene ‘’diyerek toparlanırken, ‘’Doğru söze ne denir ‘’diye mırıldanmaktan kendimi alamıyorum.
SEVGİYLE KALIN….
YORUMLAR
Anadolu da daha çok erkekler şapka giyer. bıyık bırakır. Kadınlarda dış görünüş farkı bunlar yoktur. Fakat evin yükünü kadın çeker. Ev işi temizlik, yemek, bulaşık, çamaşır ve çocuk bakımı v.s gibi. Bir de eşine yardım eder. Ama dışarıya evi erkek temsil eder. Aile reisi kim diye sorulduğunda erkek bıyıklarını burarak öhö benim der. Bu bizim eski gelenek görenek örf adetlerimizdendir. Sen bu konularda anladığım kadarıyla yeteneklisin şapkayı sen al reis ol bence. Değişen ne? yine hayat boyu koşuşturma değil mi? Ha reis olmuşsun ha maraba aynı... Bir mücadele bence.
Güzel bir deneme yazınız tebrik ederim. Yazılarınızın devamını beklerim...............
Ben hem reis-i cumhur'um hem vezarat'ül hariciye bakanı
Nenemizde anayasa mahlemesi başkanı :)
İşin şakası bir tarafa erkekte yaş 40 olunca koca gemisini hanımın limana bağlıyor
ne reislik kalıyor ne kazaklık.Arada bağırıp çağırıp fırtınalar estirsede reis en son hanımın dediği oluyor.
Kazak olmaya gerek yok GEÇİM EHLİ olmak kafi mutlu bir ailede ...
Herkesin baş olduğu yerde kimse baş değildir, kimsenin baş olmadığı yerde herkes baştır.
Güzel anlatım için teşekkürler...
Bir araştırma şirketi; ''aile reisi kimdir ?'' şeklinde bir araştırma yapmış ve şöyle bir sonuç elde etmişler...
Medeni kanundaki' 'evin reisi erkektir '' hükmünü kaldırmış olsa bile.....
_Evli kadınların %66.5 i , aile reisinin erkek olduğunu söylüyor.
_Eğitim yükseldikçe, aile reisi hem kadındır hem erkektir diyenlerin oranı hızla yükseliyor.
_Çalışan kadınların, %57.6 sı ailede eşlerin birlikte sözü geçer derken ; bu oran çalışmayan kadınlarda %25.2 dir.
_Gelir yükseldikçe, ailede önemli kararları eşimle birlikte veriyorum , aile reisi her ikimiziz diyenlerin oranı artıyor.
_Aylık gelir ve sosyal statü yükseldikçe aile reisi her ikisidir diyenler artıyor.
_Büyük şehirden kıra doğru gidildikçe aile reisi erkektir diyenler hızla yükseliyor.
_En demokrat ailelerin Ege bölgesinde olduğu da verilerle destekleniyor
Yani ne Medeni Kanun ne İslam Hukuku, aslında bu konuyu belirleyici değiller. Birçok konuda olduğu gibi bu mevzuda da ; insan unsuru, eğitim, maddi olanaklar, ekonomik özgürlükler ve yaşanılan çevre asıl belirleyici unsurlar olarak karşımıza çıkmaktalar.
SEVGİYLE KALIN.......
Tevazu, nedir senin bu reis olma sevdan.
Ne aklıma geldi bilir misin? benim bir teyzem vardı kocası da eşi de şuan vefat ettiler. Allah rahmet etsin.
Teyzemin eşi biraz değil baya uyanıktı, kurnazdı. Her zaman işten sorumluluktan kaçardı. İşleri eşine yaptırmak için derdi ki; Fatma şapka sende sen bilirsin, yaparsın.
Bir Ömür böyle reisliği hanımına vererek kurnazca idare etti. Sakın ben reis olacağım diye kanmayasın. Benden söylemesi. Dost acı söyler.
Yazılarının devamını beklerim............
mutlu bir evlililik varsa reis yoktur ortak karar vardır.ama kadınlarda kabul ederki dışarda ben bilmem eşim bilir derler çoğunlukla
Vallahi arkadaşlar onu bunu bırakalım bakınız bazı evlerde reis kimlermiş de görünüz. Kurulmuş koltuğa komuta da yanında değmeyin keyfine:)))))))
http://www.youtube.com/watch?v=lzTgfTuLiTg
İsteyen, istediği model karton tacını taksın.:)
Strawbwrry, sevgiler.