ARTIK OKUDUĞUMUZ KİTAPLAR BİZİ ANLATMIYOR MU YOKSA …
10 Kasım 2013, 17.24 A- A+
İnanması güç geliyor bana,yaşaması da ;artık okuduğumuz kitaplar bizi anlatmıyor.Peyami Safa’nın ,Falih Rıfkı Atay’ın,Orhan Kemal’in anlattıklarından daha başka birileri var hayatımızda.Yaşarken ,yaşamı paylaşırken de tanımakta zorlandığımız insanlarla yaşıyoruz.
Kim bunlar diyorum,ne zaman girdiler hayatımıza,nereden geldiler,hep içimizdeydi de nerede yetişti , büyüdüler . Biz onlara neden alışık değiliz,bizimle büyüdülerse eğer…Neden bu kadar yabancıyız birbirimize.
Tv de karakterleri anlamıyorum mesela . Baba ile çocuğu arasında nasıl bir çıkar çatışması olabilir ki .Baba çocuğu için çocuğu babası için ömrünü ortaya koymuyorsa değil mi …Kocaman ve anlamakta zorlandığım hırsları var. Oysa her insan içinde bir ben taşıyor, doğal olarak ta hırsları vardır değil mi? Ancak bu hırslar bize ait değiller .Daha çok Amerikanvari.
İçimizde taşıdıklarımız değil sanki.Ancak özde değişenlerin yaşamımızdaki izdüşümleri değil midir birazda sanat.Ya da toplumsal erozyon ,değerlerin değiştirmesi ,yozlaşma,deformasyon (yabancı kelime kullanmayı sevmem, burada kullanmamın sebebi ;her toplumda bu durumu tanımlayan kelimelerin olmasına dikkat çekmek birazda) ne dersek diyelim her kesimden insanın bu durumdan şikayet ediyor olması daha da dikkat çekici.
Yıllardır tarih okuyorum çok ta severim .Bir akademisyenin sözleri düştü geçen facebook uma .’’Bizden başka dedesinin mezar taşını okuyamayan millet yoktur.’’ Dikkat çekici düşündürücü.Bir açıdan bakınca haklıda .Türbelerde yazan bir çok yazıyı okuyamıyoruz mesela.Ancak Orhun abidelerini de okuyamıyoruz.Bir an düşündüm milletimin özelliklerini…Çok mu özentistiz dedim.Sürekli alfabe değiştirmişiz.Bir çok arkeologa göre Sümerler Türklerin bir kolu.Bunu, dilinde kullandıkları deyimlere, yaşam biçimlerine ve onların bildikleri bir çok ölçülerle kendilerine göre kanıtlıyorlar.Bu tümüyle gerçekse ilk yazıyı bulan millet Sümerler ve biz mirasımıza sahip çıkmamışız durumu çıkıyor ortaya ,Tabi Sümerlerden kopulduğu için(o dönemde Orta Asya da kalan topluluktan geliyoruz biz çünkü) bu durum normal görülebilir .Orhun abidelerini okuyamıyor oluşumuzu açıklamıyor ama ,Sümerlerle olan durumumuz.
Her şey bir yana değişime kolayca alışan, kaptıran bir milletiz sonucuna ulaşarak çözüme gidiyorum en son kendimce .Sanırım buda milletimizin ortak özelliklerinden biri olsa gerek.Kuzenim Özbekistan da mühendislik (inşaat) yapıyor.Zaman zaman soruyorum ‘’Ülkenden uzakta zorlanıyor musun ?’’diye .
Kuzenim muzip biri gülüyor ve cevaplıyor ‘’Hiç zorlanmı-yorum ,çünkü onlarda bizim gibi sorunlara geçici çözümler buluyorlar ‘’
Belki de diyorum biz bu cümlede gizliyiz birazda… Tabii ben bir sosyolog değilim söylediklerimde kendimce …
YORUMLAR
Sevgili Cezbe zaten kitaplar insanları anlatır,anlatılan insalarsa artık bizim gibi değiller diyorum.Kitaplarda kendimizi de buluruz ,çevremizdekileri de .Yeni yayınlanmış kitaplarda ise kendimizden bir şey bulamıyoruz. Değişen dünya anlayışına bizim katacağımız bir şeyler yok mudur?Annemizden ,babamızdan aldıklarımız yok mudur ?Eğer bunlar yoksa bizim değerlerimiz değişmiştir.KUşkusuz sanattan herkesin alacağı farklıdır.
Dilimizin kısır olduğuna cidden inanıyor musunuz?Diller birbirinden etkilenirler .Ancak her dil yeni kelimeyi kendi yapısında yeniden oluşturur ve buda çok gerekli olursa gerçekleşir.Bizim dilimiz se hem öğrenilmesi zor, hem de çok geniş bir dildir.Kelime sayısıda sınırlı değil aksine 100binin üzerindedir.Ancak körelen kullanılmayan ki buda bizim dil dağarcığımıza başka dilden kelimeleri katıp onlara öncelik tanımamızdan kaynaklanan bir durumdur ki,kelimeler vardır.Yabancı kelime derken başka dilden gelen kelimeleri kastetmiştim .Bu Arapça olabilir Farsça yada İngilizce Farnsızca farketmez.Dilimizin üretkenliğini TDK nın iyi kullanmadığını bende düşünüyorum.BUnların tarihle alakası ise çok fazla vardır.Yaşama biçimimiz geçmişte iletişim halinde olduğumuz toplumlarla ilişki şekilelrimiz hepsi yansımıştır bugünkü yaşama anlayışımıza ve biçimimize ve dilimize.
Yazarlar toplumların önünde giden değerlerdir .Ancak toplumun içindendirler aynı zamanda .Eserleri de toplumun aynasıdır . Siz şu an genel manada böyle bir ayna görebiliyor musunuz?